Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Fotografia pentru mici. Să ne transmitem pasiunea generațiilor viitoare! Empty Fotografia pentru mici. Să ne transmitem pasiunea generațiilor viitoare!

Mar Apr 01, 2014 3:04 pm
La fel ca în muzică sau sport, cine se apucă de mic de fotografie are perspective mai bune de a-și perfecționa îndemânarea, astfel încât să ajungă la vârsta adultă un fotograf iscusit... lucru care, departe de a ne mira, ar trebui doar să ne stimuleze, în a-i îndemna pe cei mici să-și urmeze pornirile de moment.

Chiar dacă nu ne punem problema ca micuții de acum să facă o carieră din fotografie, e bine să le încurajăm înclinațiile, din mai multe motive:

  • Vor experimenta ceva nou, iar setea de cunoaștere îi va împinge să studieze ei înșiși mai multe.
  • Fotografia te împinge să analizezi mai bine mediul în care te afli, devenind conștient de detalii pe care altfel le-ai trece cu vederea poate prea repede.
  • Vor avea o ocupație care să-i facă să umble, să petreacă mai mult timp afară - corectând astfel o problemă tot mai frecventă la copiii din ziua de azi, parcă hipnotizați de jocurile pe calculator.
  • Văzând că au realizat ceva - uneori comparabil cu realizările adulților - le va crește încrederea în propria persoană, lucru benefic în formarea personalității lor.
  • Și, nu în ultimul rând, ca părinte veți vedea ce îl interesează cu adevărat pe copilul vostru - cunoscut fiind că, în special la vârste mici, copiii vor fi instinctiv tentați să fotografieze ceea ce văd și îi preocupă mai mult.


Nu trebuie să vă faceți probleme nici în privința costurilor: copiii nu vor avea nevoie de cel mai performant DSLR, cu numeroase opțiuni avansate. Din contră, pentru ei un aparat intuitiv, pe care să poată vedea cât mai simplu ce au făcut și care să necesite cât mai puțină configurare, e cel mai potrivit.

Îmi amintesc că și eu, când aveam 12-13 ani, eram absolut fascinat de un Kodak Cameo, aparat cu un singur timp de expunere și două diafragme, tocmai pentru că nu trebuia să mă complic cu el, putându-mă concentra pe capturarea clipei (în fond, la vârsta respectivă tot ce doream era să consemnez în imagini ceea ce vedeam).

Din fericire, mulțumită electronicii aparatelor digitale nu mai e complicat deloc să facem poze expuse (aproape) corect, iar cu câteva îndrumări copiii vor prinde repede bazele, simbolurile pentru modurile predefinite de tipul Peisaj (un munte), Portret (un bust uman) sau Sport (un om în alergare) fiind excelente pentru cineva învățat să gândească încă în imagini, mai degrabă decât textual. Nici nu ar avea sens să le supraîncărcăm capul cu noțiuni tehnice... cel puțin nu acum.

E mai bine să-i lăsăm să experimenteze, apoi să le îndrumăm pașii, arătându-le ce au făcut bine, ce au greșit și cum ar putea corecta ce au greșit, pentru ca următoarele imagini să le iasă mai bine. Iar dacă noțiuni în genul regulii treimilor pot părea complicate pentru cei mici, dacă le prezentăm lucrurile comparativ, arătându-le câte un cadru rău compus și unul artistic, li se va întipări intuitiv în minte ceea ce trebuie să facă și ce să evite.

Vom vedea, în articolele următoare, câteva lecții de bază pe care le pot deprinde copiii de diferite vârste.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Fotografia pentru mici. Să ne transmitem pasiunea generațiilor viitoare! Empty Re: Fotografia pentru mici. Să ne transmitem pasiunea generațiilor viitoare!

Joi Apr 03, 2014 5:50 am
Numeroase din regulile de bază ale fotografiei pot fi înțelese cu succes și de cei mici, cu condiția să nu le prezentăm un bagaj teoretic prea alambicat, ci să simplificăm lucrurile, reducându-le la esență, dublată de exemple cât mai sugestive cu putință.

Dacă i-am aborda pe copii din start cu multă teorie privind istoria fotografiei și principiile tehnice de bază - urmând structura unui curs clasic - tot ce am reuși ar fi să-i îndepărtăm și să li se pară că le vom ține o lecție plicticoasă... dacă însă le spunem că le vom arăta cum să facă și ei poze ca profesioniștii, făcând diferența dintre pozulici și fotografiile bune, le putem capta mai ușor atenția.

Nu are deci sens să le încărcăm memoria cu noțiuni ca spirala de aur și formula anticilor pentru proporțiile ideale, e mai bine să le explicăm doar să evite pe cât posibil plasarea subiectului în centrul pozei și să nu lase linia orizontului să împartă cadrul fix în două.

De asemenea, copiii au tendința să încerce să cuprindă cât mai mult în cadru, neavând încă ochiul format pentru a selecta esențialul. Putem să le oferim însă câteva recomandări de bază, învățându-i să nu lase loc prea mult în jurul subiectelor - în special dacă fotografiază persoane.

Cei mici vor pricepe mai greu - în absența noțiunilor de geografie - mersul soarelui pe boltă și iluminarea diferențiată, în funcție de momentul zilei. E mai bine așadar să le explicăm doar să facă poze oricum altfel decât cu soarele în față - și să-i lăsăm pe ei să observe diferența de contrast și de fidelitate a culorilor.

În ce privește fotografierea persoanelor, vom merge pe câteva sfaturi simple: e mai bine să căutăm un loc la umbră și să nu fotografiem oamenii cu ochii închiși sau fix când vorbesc. Pentru copii, va fi mai dificil să fotografieze adulți altfel decât de foarte jos, așa că e mai bine să-i lăsăm să exerseze pe alți copii, sau să ne coborâm și noi la nivelul de la care văd ei lumea.

Dacă aparatul dispune de o funcție de detecție a fețelor sau a zâmbetelor, e bine să o activăm: pentru copii, va fi mult mai simplu decât să le explicăm o teorie întreagă despre punctele de focalizare. De asemenea, dacă doresc să fotografieze scene de acțiune - alți copii mergând pe bicicletă, sau jucând fotbal, de exemplu, le vom arăta de unde să aleagă modul predefinit potrivit de pe rotița selectoare a aparatului. În fond, scopul acestor funcții e tocmai să facă aparatele mai prietenoase cu începătorii.

Nu are prea mare sens să-i încurcăm pe cei mici cu teoria despre cum se calculează treptele de diafragmă, de exemplu. În schimb, îmi amintesc că eram absolut fascinat când bunicul meu îmi arăta cum se închid petalele diafragmei de la obiectivul Jupiter-8 de pe aparatul său de proveniență sovietică. A vedea acest lucru e extrem de sugestiv pentru copii, care vor pricepe imediat cum mărimea orificiului afectează cantitatea de lumină ce pătrunde în camera obscură.

Dacă dispunem de un aparat cu film, copiii vor fi încântați să vadă și funcționarea obturatorului: demontăm obiectivul, deschidem și capacul compartimentului pentru film și declanșăm în modul Bulb, astfel încât să putem ține mai mult timp camera obscură la vedere.

Înainte de a le da drumul să se joace de-a fotografii să experimenteze singuri, e bine să le arătăm celor mici cum să țină aparatul de fotografiat: întotdeauna cu două mâini, asigurându-se că îl țin drept și că orizontul e... orizontal. Pentru siguranță, e bine să-i obișnuim să-și treacă cureaua aparatului pe după gât sau, în cazul compactelor, să-și petreacă curelușa de prindere peste încheietura mâinii drepte.

Mai departe, putem să-i lăsăm să facă singuri primele cadre. La început, le vom verifica pe fiecare în parte, împreună cu ei, arătându-le la ce să fie atenți. Este mai bine însă să nu-i sufocăm cu sfaturi, pentru a nu le da senzația că îi supraveghem prea din scurt. Îi vom lăsa așadar să facă ei singuri pozele, așa cum crede de cuviință mintea lor de copii, noi având grijă doar să nu meargă în locuri nepermise sau unde ar risca accidentări.

La urmă, vom aștepta ca ei să vină să-și împărtășească entuziasmul, arătându-ne ce poze au făcut. Și aici, trebuie să-i sfătuim cu tact, pentru a nu-i descuraja, ci pentru a le canaliza energiile în mod constructiv, dezvoltându-le abilitățile deprinse din această nou-descoperită pasiune.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Fotografia pentru mici. Să ne transmitem pasiunea generațiilor viitoare! Empty Re: Fotografia pentru mici. Să ne transmitem pasiunea generațiilor viitoare!

Mar Apr 15, 2014 10:15 am
În cadrul Săptămânii Altfel, am susținut două prezentări despre fotografie elevilor clujeni: la clasa a VI-a de la Colegiul Național Nicolae Bălcescu și la clasa a X-a, de la liceul cu programă spaniolă Eugen Pora. Ambele ocazii au fost excelente pentru a exersa practic lucrurile pe care vi le-am povestit în articolele precedente, dar și pentru a vedea către ce aspecte se direcționează interesul copiilor și tinerilor - probabil cei mai mari consumatori de imagini digitale de pe rețelele de socializare și site-urile de amuzament.

În primul rând, ce am observat a fost interesul complet diferit manifestat de publicul de vârste diferite: cei mai tineri, cu vârste de 12-13 ani, au fost mai preocupați de latura pur tehnică... Deși, dacă ne gândim bine, poate a vorbi de latura socială ar fi ceva mai aproape de realitate, în sensul în care pentru ei contau mai degrabă rezoluția în megapixeli și modelul de aparat sau smartphone, decât ceea ce putem face concret cu ele.

Pe de altă parte, cei cu patru ani mai mari (o eternitate, la vârsta lor), au privit lucrurile complet cu alți ochi, fiind mult mai preocupați de ceea ce înseamnă o poză bună sau, din contră, una proastă, din punct de vedere compozițional. Pentru ei, ideea măsurării timpului în care un privitor parcurge scena cu privirea, ca măsură a calității unei fotografii (spre deosebire de o poză banală, peste care sărim repede) nu mai părea ceva de domeniul imposibilului, după cum nici ideea plasării subiectului după regula treimilor și nu în centrul inert al imaginii nu mai părea ceva OZN-istic.

Pentru mine însă, principala lecție a fost că a înțelege compoziția și valoarea artistică a unei fotografii e de departe ceva ce necesită mai multă maturitate decât latura pur tehnică, decât investiția în echipamente. Iar dacă acest lucru e dovedit de reacțiile și atitudinile unor copii (cei mici lansau afirmații de genul "Ai nevoie de cel puțin 8 megapixeli la telefon ca să faci poze bune", sau "D5100 e mai bun caă D3100"), acest lucru ar trebui să rămână ceva specific vârstei inocenței și descoperirilor.

Dacă în cazul copiilor, e evident că elementele consumeriste, promovate de publicitatea agresivă, li se vor întipări în creier mai ușor decât cele mai subtile, legate de compunerea atentă a cadrului, ce e mai regretabil este că mulți fotografi adulți nu au depășit vârsta de 12-13 ani din acest punct de vedere, imaginându-și că tot ce contează e să ai ultimul model de DSLR full-frame și un teleobiectiv cu f/2,8 constant, la prețuri comparabile cu ale unui automobil second-hand bunicel.

Pe de altă parte, am încercat să folosesc timpul avut la dispoziție cât mai bine, încurajându-i pe elevi să exerseze ei înșiși fotografia și explicându-le cum pot să-și îmbunătățească încadrarea imaginilor. Nu degeaba a rămas în istorie zicala lui Robert Capa, "Dacă poza ta nu e bună, înseamnă că nu ai fost destul de aproape". O tendință generală a începătorilor e de a lăsa prea mult loc în jurul subiectului, sau chiar de a nu se hotărî asupra acestuia și a încadra fără o țintă clară, încercând să cuprindă tot ceea ce văd. Acest lucru se corectează cu puțin exercițiu... în fond, nimeni dintre noi nu s-a născut învățat, și doar exersând practic ne putem perfecționa.

Mărturisesc că, și pentru mine experiența predării fotografiei a fost ceva instructiv, deschizându-mi mai bine ochii asupra a ceea ce interesează pe tinerii din ziua de azi în domeniul fotografiei. Doresc de asemenea să mulțumesc diriginților care mi-au permis să susțin aceste prezentări elevilor lor, ca și acestora din urmă, pentru atenția cu care m-au urmărit.
Continut sponsorizat

Fotografia pentru mici. Să ne transmitem pasiunea generațiilor viitoare! Empty Re: Fotografia pentru mici. Să ne transmitem pasiunea generațiilor viitoare!

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum