In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Ora Pământului... sau cum verificăm dacă senzorul aparatului nostru are pixeli defecți Empty Ora Pământului... sau cum verificăm dacă senzorul aparatului nostru are pixeli defecți

la data de Dum Mar 30, 2014 2:36 pm
Ora Pământului... sau cum verificăm dacă senzorul aparatului nostru are pixeli defecți 13521734204_f2cb1a8b14_z
Aici ar trebui să fie o poză de la Ora Pământului...  însă ediția de sâmbătă, 29 martie 2014 e prima din ultimii patru ani pe care o pierd, ca urmare a accidentului meu din urmă cu două spătămâni.

Așa că am sărbătorit și eu acest moment de conștientizare a efectelor consumului exagerat de energie asupra mediului cum am putut, de acasă. Am stins lumina cu puțin înainte de ora 20:30 și, uitându-mă la ferestrele vecinilor din cartier, am avut plăcerea să constat că au fost destul de mulți care să nu folosească curentul electric în acel moment.

Însă întunericul total nu are cum fi un subiect fotografic prea interesant... singurul scop pentru care am putea folosi un astfel de cadru (obținut prin declanșarea cu capacul lăsat pe obiectiv) ar fi să testăm dacă nu cumva senzorul aparatului nostru are pixeli defecți, care să rămână tot timpul aprinși. Nepermițând deloc luminii să pătrundă în obiectiv, ar trebui ca pixelii "morți" de pe senzor să fie singurii care vor străluci în întuneric (de obicei, ca puncte roșii sau albastre).

Am făcut acest experiment, iar cadrul de test rezultat e cel pe care îl puteți vedea la începutul articolului de astăzi. Pentru a verifica dacă într-adevăr senzorul D90-ului meu nu are pixeli defecți, am dezactivat algoritmul Noise Reduction și am ales un timp de expunere moderat, de o secundă. În acest fel, am evitat ca pixelii aprinși să se datoreze încălzirii senzorului provocată de expunerile lungi, însă am dorit totuși ca expunerea să fie una catalogabilă drept lungă.

Pentru a fi sigur de rezultatul experimentului, nu m-am mulțumit cu o inspecție vizuală a imaginii de test. Am încărcat imaginea în Adobe Photoshop, folosind instrumentul Magic Wand pentru a selecta toți pixelii de aceeași culoare: dacă ar fi existat, aceștia ar fi fost imediat evidențiați de conturul mișcător al selecției.

Interesant este, totuși, că negrul capturat de senzorul de imagine nu e 100% negru: dacă reducem toleranța Magic Wand-ului la valori de 0, până la 3 (implicit, e 32), vom constata că ne selectează blocuri de pixeli mai mult sau mai puțin uniforme; chiar dacă ceea ce vedem noi e negru, acesta nu e perfect.

Putem verifica acest lucru și folosind instrumentul Eyedropper: făcând clic în zone diferite de imagine, vom observa că în loc să avem valorile 0, 0, 0 pentru cele 3 canale RGB, putem întâlni valor de tipul 2, 0, 1 sau 2, 1, 0, sau chiar 2, 0, 3. Pe de altă parte, acest lucru nu e neapărat unul problematic, cât timp nu avem pixeli de alte culori. În fond, deși e bine ca granulația să fie cât mai scăzută, nu ne-am dori o suprafață de culoare perfect uniformă - ar arăta ca generată la calculator, nu a fotografie reală.

În orice caz, un cadru complet negru ne poate aminti de faptul că orice lumină necesită un consum de energie, care se obține cel mai adesea folosind resurse naturale dăunătoare pentru mediul înconjurător. Limitând acest consum, avem grijă de planeta noastră nu doar pentru prezent, ci și pentru anii ce vor veni.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum