In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Samsung WB2200F, primul bridge cu grip dublu. Un mini-D4 pentru începători? Empty Samsung WB2200F, primul bridge cu grip dublu. Un mini-D4 pentru începători?

la data de Joi Mar 27, 2014 9:37 am
Un interesant aparat prezentat la Târgul Electronicelor de Consum de la Las Vegas de anul acesta este cu siguranță și Samsung WB2200F, primul aparat tip bridge care nu doar că preia modul de operare a unui DSLR obișnuit, ci cel al modelelor de top, dedicate fotografiei de sport, precum Nikon D4 sau Canon 1D.

Mai exact, WB2200F e primul aparat dedicat amatorilor care prezintă un grip dublu, orizontal și vertical, putând astfel fi operat atât în orientarea tip peisaj, cât și în cea tip portret, fără să trebuiască să ne schimbăm poziția de prindere cu mâna.

E cunoscut faptul că numeroși fotografi, care nu dețin un aparat de top, aleg să-i monteze un grip, pentru a putea fotografia cu aparatul pe verticală fără să trebuiască să-și modifice poziția de prindere, lucru mai confortabil la ședințele foto îndelungate. Și, pe de altă parte, mulți începători își vor cumpăra grip pentru aspectul vizual mai impresionant, făcând ca aparatul lor să semene cu vârfurile de gamă în materie (am dezbătut acest lucru într-un articol mai vechi ).

Tocmai începătorilor care își doresc un prim aparat cu funcții mai avansate se adresează și Samsung WB2200: plaja focală imensă, de 20-1200 mm (echivalent full-frame; 3,58-214,8 mm pe senzorul de 1/2,3") și controlul manual al expunerii (alături de modurile predefinite, desigur), îl recomandă unui fotograf la început de drum, care dorește să nu aibă bătaia de cap a schimbării obiectivelor, dar să poată aborda aproape orice gen fotografic.

La capătul grandangular, de 20 mm, obiectivul aparatului e excelent pentru fotografia de peisaj, putând cuprinde mai mult în cadru decât cu obiectivele de kit de pe majoritatea DSLR-urilor (a căror focală de 18 mm reprezintă echivalentul full-frame a 27 mm). Iar diafragma deschisă, de f/2,8, îl recomandă și în interioarele în care parcă niciodată nu avem destulă lumină.

La capătul tele, 1200 mm e o focală imensă, ce nu ar putea fi atinsă decât cu teleconvertoare chiar și pe teleobiectivele profesionale (asta ca să nu mai vorbim cât ar costa de exemplu un Nikon 800 mm f/5,6 cu teleconvertor 1,25x... mai bine vă las să descoperiți voi, în oferta F64 ). La doar f/5,9, diafragma maximă disponibilă la 1200 mm, obiectivul nu e extraordinar de luminos, deci vor fi necesari timpi ceva mai lungi de expunere. Însă oricum probabil veți folosi extrema tele doar de pe trepied, pentru a preîntâmpina mișcarea accidentală a aparatului.

La fel ca pe DSLR-uri, e posibilă montarea de filtre, filetul elementului frontal al obiectivului fiind de 20 mm. Vom putea monta astfel, un filtru UV pentru protecția obiectivului, unul de polarizare... sau, de ce nu, un filtru pe sistem Cokin, degrade sau pentru efecte speciale. Totul va fi să găsim adaptorul potrivit, diametrul de 20 mm fiind mai mic decât majoritatea filtrelor din ofertele furnizorilor de echipamente foto, fiind o dimensiune mai degrabă întâlnită la camerele video.

WB2200F arată bine, iar dispunerea butoanelor e făcută să ajute orice începător familiarizat cu aparatele compacte. În plus față de majoritatea acestora, e prezentă o rotiță pentru parametri, similară cu cea de pe DSLR-urile entry-level de la Canon și Sony (fiind plasată pe latura superioară a aparatului, aproape de declanșator). Iar vizorul electronic ne va permite să fotografiem chiar și în soare puternic, fără a ne forța ochii ca în cazul folosirii ecranului principal - adesea unicul prezent pe aparatele compacte.

La 708 grame, aparatul e destul de masiv, depășind în greutate un DSLR de nivel mediu, ca Nikon D7000 (690 grame, fără obiectiv și grip, ce e drept), iar aspectul său de mini-D4 va face cu siguranță senzație în rândurile tinerilor fotografi.

Viteza de fotografiere în rafală, de 8 cadre pe secundă, va fi încă un element pe placul amatorilor de fotografie sportivă. Prin comparație, unul din cele mai apreciate DSLR-uri pentru entuziaști ale momentului, Nikon D7100, poate atinge maximum 6 cadre/sec.

Din păcate, aspectul e "mai profesional" decât funcțiile oferite, care sunt departe de cele de pe un DSLR, fie el și pentru începători: timpul cel mai lung de expunere e de 1/8 secunde, total insuficient pentru fotografia de noapte (unde ar fi preferabili timpi de 15 până la 30 secunde, facilitate prezentă pe compactele Canon sau Panasonic, de exemplu). Noroc cu sensibilitatea maximă, ISO 6400, a senzorului de 16 MPx, altfel am putea cataloga performanțele în lumină slabă ca modeste.

Lipsește de asemenea patina de blitz, astfel că vom fi limitați la folosirea blitz-ului încorporat (care, după cum știm, de multe ori mai mult strică decât ne ajută). De asemenea, imaginile nu sunt stocate decât în formatul JPEG, format de compresie cu pierdere de detalii. Lipsește formatul necomprimat RAW, specific DSLR-urilor, mirrorless-urilor și aparatelor compacte profesionale.

Pe de altă parte, sunt prezente unele funcții care vor face cu siguranță deliciul tinerilor utilizatori: partajarea fișierelor e mai facilă ca oricând, fiind prezent nu doar un modul wireless, pentru comunicarea cu laptop-ul sau smartphone-ul, ci și unul NFC (near-field communication). Grație acestuia, e posibilă transmiterea imaginilor către mai multe smartphone-uri cu cip NFC simultan. Și mulțumită inovatoarei funcții Tag'N'Go, nu mai trebuie să faceți setări complicate, o simplă atingere între dispozitivele echipate cu cip NFC fiind suficientă pentru a efectua conectarea.

Per total, Samsung WB2200F e un produs interesant, care țintește foarte bine un segment dat de piață: cel al tinerilor aflați la început de drum într-ale fotografiei, care își doresc un aparat cu aspect profesional, control manual și o plajă focală generoasă, având în plus posibilități extinse  de conectivitate cu alte dispozitive... ceilalți utilizatori vor alege un DSLR.


Samsung WB2200F, primul bridge cu grip dublu. Un mini-D4 pentru începători? Samsung-WB2200F-31475-1
Samsung WB2200F, 1999 lei în oferta F64
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum