In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Restricții la fotografierea persoanelor în Ungaria, începând cu 15 martie 2014 Empty Restricții la fotografierea persoanelor în Ungaria, începând cu 15 martie 2014

la data de Lun Mar 24, 2014 2:43 pm
O știre intens mediatizată pe site-urile și forumurile foto din ultimele zile ne informa cu privire la restricțiile la fotografiere introduse în Ungaria începând cu 15 martie 2014, mai exact obligativitatea ca fotograful să ceară acordul tuturor persoanelor care apar într-o imagine, interzicând expres publicarea pozelor pentru care oamenii înfățișați în acestea nu și-au dat consimțământul.

Nu doar fotografii, ci și jurnaliștii au fost scandalizați, argumentând că în acest mod ar putea fi interzise, de exemplu, relatările de presă despre manifestații, sau despre activitatea forțelor de ordine - ceea ce ar deschide calea unor încălcări ale drepturilor omului.

Lucrurile nu trebuie însă privite atât de drastic, atrăgea atenția ministrul maghiar al justiției, pe 17 martie: interdicția de a fotografia persoane înseamnă doar că fotograful ar trebui să se lase văzut și să aștepte ca persoanele prezente fie să strige sau să gesticuleze că nu doresc să fie fotografiate, fie să alerge pentru a ieși din cadru (aspect relatat de ziaristul britanic Daniel Nolan, de la The Guardian). Doar după ce e sigur că nimeni nu și-a exprimat dezacordul, va putea face efectiv poza dorită.

Nu putem elucida controversele dacă ne bazăm doar pe relatări  și comunicate de presă; e necesară o privire asupra textului de lege cu pricina pentru a înțelege cu exactitate despre ce e vorba. Astfel, legea în cauză e în fapt Noul Cod Civil Maghiar, care vine să-l înlocuiască pe cel din 1959. (Textul său integral e disponibil, în limba maghiară, la următoarea adresă: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300005.TV).

Restricțiile la fotografiere se găsesc în Titlul XI al Codului Civil, intitulat Reguli generale și despre intimitate. Acesta arată că orice persoană trebuie să acționeze astfel încât să nu aducă atingere drepturilor celorlalți la propria imagine, iar oricine încalcă dreptul la intimitate poate fi tras la răspundere, în baza prezentei legi (Secțiunea 2.42 a Titlului XI).

Secțiunea următoare, 2.43, arată care sunt drepturile apărate. Dintre acestea, ca fotografi ne interesează paragrafele d) - violarea onoarei și reputației persoanei și g) - portretizarea și înregistrarea sonoră a persoanei. Se consideră că a avut loc o încălcare a acestor drepturi, dacă imaginea sau înregistrarea a fost achiziționată neautorizat, făcută publică sau distribuită către persoane neautorizate (Secțiunea 2.46).

În lumina textului de lege, rezultă că interdicția vizează orice imagine înfățișând persoana privată, individul fiind apărat împotriva achiziționării imaginii sale neautorizate, indiferent de ipostaza în care aceasta a survenit. Totuși, dacă stăm să identificăm spiritul legii, putem considera că scopul este de a apăra în concret onoarea și reputația persoanei, mai degrabă decât un drept abstract la imagine... de altfel, acesta ar fi cel mai puternic argument pentru a apăra activitatea fotografilor de artă, care nu aduc atingere prin creațiile lor drepturilor nimănui.

Probabil că spre această interpretare mai permisivă se va îndrepta și jurisprudența, fiind altfel absurd ca fotografierea în spații publice să fie interzisă tocmai în țara care i-a dat lumii pe Robert Capa și Andre Kertesz, sau să nu mai putem scoate aparatul pe stradă în Budapesta, oraș considerat între primele zece cele mai frumoase din lume.

Pe de altă parte, nu putem să nu fim de acord că sunt necesare și unele măsuri care să apere dreptul individului de a nu fi hărțuit de "artiștii" de genul Bulă Bulescu Photography, care doresc să prindă oamenii în ipostaze ridicole, doar pentru a primi câte un Like în plus pe rețelele de socializare. Iar faptul că - atât în legislația maghiară, cât și în cea română - astfel de prevederi sunt incluse în legea civilă, nu în cea penală, înseamnă doar că vi se pot cere daune, dar nu veți face închisoare pentru ceva ce, în fond, nu reprezintă un pericol social.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum