In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon F55 sau începuturile mai puțin reușite ale fabricii nikon-ești din Thailanda Empty Nikon F55 sau începuturile mai puțin reușite ale fabricii nikon-ești din Thailanda

la data de Mier Mar 19, 2014 2:17 pm
Vă prezentam în urmă cu ceva vreme SLR-ul cu film Nikon F60 , ultima serie de aparate pentru publicul larg produsă în Japonia, până în anul 2001. Odată cu mutarea fabricii în Thailanda, în 2002 compania a introdus în producție un SLR mai ieftin și mai mic, însă cu ceva mai multe facilități decât vechiul model de proveniență japoneză.

Nikon F55 pe numele său, micuțul SLR cu film de 35 mm aduce în plus bracketing-ul expunerii, putând realiza trei cadre, cu o diferență de +/- 2 trepte, un sistem de focalizare cu trei puncte (spre deosebire de F60, care avea unul singur, plasat central) și funcționarea cu filme cărora le lipsește codarea DX pe carcasă (dacă nu găsește marcajul corespunzător, de pe care să citească sensibilitatea ISO, F55-ul va presupune implicit că are de-a face cu film cu sensibilitatea ISO 100, spre deosebire de vechiul model, care nu putea folosi filmele non-DX decât în modul manual).

Mă rog... acestea ar fi avantajele teoretice, în practică problema fiind că numeroase F55-uri au avut o defecțiune la sistemul de focalizare, care îngreuna serios folosirea aparatului inclusiv în modul de focalizare manuală (faptul că nu dispunem de autofocus nu ar fi atât de grav dacă ne putem baza pe LED-ul Focus Confirmation din partea stânga-jos a vizorului: aprinderea acestuia ne confirmă că am realizat corect punerea la punct, imaginea urmând a avea claritatea maximă în locul ales).

La exemplarele de Nikon F55 defecte, dacă lăsăm mecanismul de focalizare cuplat, obiectivul va efectua interminabile curse față-spate, fiind incapabil de a se stabiliza asupra subiectului dorit... iar dacă decuplăm autofocus-ul, LED-ul de confirmare va sta permanent aprins, fiindu-ne imposibil a ne orienta după el dacă am focalizat corect în modul manual. Așadar, singura cale de a face clarul cu un F55 cu defecțiuni la sistemul de autofocus este cea ochiometrică, imprecisă prin natura ei, deoarece ar trebui să reușim calibrarea perfectă a corecției de dioptrii a aparatului cu vederea noastră.

Cei de la Nikon au recunoscut faptul că au avut o serie de aparate cu probleme tehnice, astfel că până în anul 2005 au organizat o campanie de retragere de pe piață și înlocuire a exemplarelor defecte, pentru clienții care le cumpăraresră deja. Problema este că au existat și numeroase exemplare care nu au fost trimise în garanție, astfel că în prezent e destul de riscant dacă dorim să ne cumpărăm un F55 second-hand... ar fi preferabil să-l testăm înainte de a plăti.

Dacă avem însă norocul să găsim un exemplar bun, vom fi cu siguranță încântați de micuțul aparat, probabil unul din cele mai mici SLR-uri cu film (F55 cântărește doar 350 grame, față de 575 pentru F60, sau 410 pentru Pentax MZ-3). Această pierdere în greutate se datorează, din nefericire, utilizării extensive a plasticului în construirea aparatului: până și montura pentru obiectiv (tip Nikon F) e din plastic, fiind predispusă așadar la uzură prematură, dacă schimbăm prea des obiectivele.

Pe piața de aparate de fotografiat second-hand, un Nikon F55 funcțional poate fi găsit cu prețuri între 100 și 160 lei, iar unul cu probleme, chiar gratuit (există vânzători care îl oferă bonus la achiziția unor obiective, de exemplu). Reprezintă așadar o alegere interesantă pentru pasionații de lomografie, mai ales că putem folosi (în modul manual) și obiectivele de pe DSLR-ul nostru (cu inevitabila vignetare a colțurilor pentru obiectivele pentru formatul APS-C, la focala minimă).
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon F55 sau începuturile mai puțin reușite ale fabricii nikon-ești din Thailanda Empty Reparații și prețuri Nikon F55

la data de Mar Mar 25, 2014 2:44 pm
Update: Le-am scris celor de la Restart.ro, service-ul autorizat pentru aparatele Nikon din România, dorind să aflu care ar fi costurile pentru repararea sistemului de focalizare a unui F55, iar răspunsul  a fost că pentru acest aparat s-a încheiat perioada de service. Prin urmare, nu se mai aduc piese de schimb, devenind imposibile reparațiile în service-ul autorizat.

Dacă aveți un F55 cu defecțiuni la sistemul de focalizare, probabil singura soluție care rămâne este ca un electronist priceput să preleveze piese de pe un alt SLR Nikon F55, dar care să sufere de o altă defecțiune și să încerce ca, din două exemplare defecte, să facă unul bun.

Pe de altă parte, dacă sunteți pasionați de fotografia pe film probabil că nu vă bazați într-atât pe sistemul de focalizare automată încât absența acestuia să vă împiedice să folosiți aparatul. Din contră, probabil că veți vedea acest lucru ca pe o provocare și vă veți pune la încercare talentul de a face poze clare și fără autofocus. Totul e să ajustați cât mai precis corecția dioptrică a vizorului, astfel încât să corespundă cu vederea voastră... mai departe, se aplică binecunoscutul principiu din tehnoredactare, what you see is what you get Wink.

Să nu uităm nici de posibilitatea de a trage expuneri multiple direct din aparat, funcție pe care o vor adora cu siguranță toți pasionații de lomografie. Expunerile multiple se activează acționând rotița de comandă, în timp ce ținem apăsat butonul BKT, de pe laterala stângă a F55-ului. Acest lucru ne va fi confirmat de apariția unui simbol înfățișând două dreptunghiuri suprapuse pe LCD-ul pentru parametri din partea superioară a aparatului.

Încă o veste bună este că în străinătate prețul acestui micuț SLR cu film poate fi chiar mai mic decât în România: pe eBay, un vâznător din Anglia oferă unul contra sumei de 10 lire sterline (cca. 55 lei), cheltuielile poștale fiind de 7,5 lire. Ajungem așadar la un total de 96,25 lei, un preț excelent chiar și pentru un aparat cu film.

(Personal, consider că merită mult mai mult un SLR second-hand cu exponometru încorporat și un sistem avansat de focalizare - chiar dacă îl vom utiliza în modul manual - decât un aparat cu film nou, dar foarte simplu, în genul Lomography Plastic Fantastic. Gândite fiind mai degrabă pentru distracție, acestea ne oferă un singur timp de expunere, una sau două deschideri alei diafragmei și căruia îi lipsește mecanismul de focalizare, fiind configurat din fabrică să ofere imagini (aproximativ) clare la o distanță medie... Voi reveni însă cu un articol separat, dedicat aparatelor Lomography).


Voi reveni cu o serie de imagini realizate cu acest SLR de îndată ce voi avea ocazia să-l testez mai în amănunțime... până atunci, vă invit să urmăriți un clip Youtube prezentând SLR-ul cu film Nikon F55:

lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon F55 sau începuturile mai puțin reușite ale fabricii nikon-ești din Thailanda Empty Poze pe film cu Nikon F55

la data de Mar Noi 11, 2014 3:40 pm
Update #2: utilizând exclusiv focalizarea manuală (mecanismul de focalizare automată nefuncționând pe exemplarul meu, am expus un film cu SLR-ul Nikon F55.

Am avut așadar plăcuta surpriză de a constata că apărățelul de doar 345 grame (încărcat cu film și două baterii CR2) se descurcă admirabil: deși am folosit unul din cele mai ieftine filme de 35 mm de pe piață, DM Paradies ISO 200, rezultatele sunt cel puțin mulțumitoare, după cum puteți vedea în cadrele de mai jos:


Chiar fără a beneficia de ajutorul LED-ului de confirmare a focalizării, mulțumită vizorului de dimensiuni sensibil mai mari decât al aparatelor digitale cu senzor APS-C, nu a fost dificil a realiza corect separația planurilor de claritate, ajustând focus-ul cu suficientă precizie pentru a evidenția spinii doriți de pe scaietele ales ca subiect.

Nikon F55 sau începuturile mai puțin reușite ale fabricii nikon-ești din Thailanda 1216x1925x1

Fiind sensibil mai mic și mai discret decât un DSLR profesional, dar oferind toate reglajele manuale pe care le-am putea dori, Nikon F55-ul se pretează excelent și pentru fotografia de stradă... și, fotografiind pe film, vom obține imagini cu o plăcută tentă retro. Imaginea de mai jos a fost obținută practic fără a ținti, reglând în prealabil aproximativ distanța până la subiect și declanșând aparatul ținut la piept:

Nikon F55 sau începuturile mai puțin reușite ale fabricii nikon-ești din Thailanda 1216x767x2


Nikon F55 sau începuturile mai puțin reușite ale fabricii nikon-ești din Thailanda 1216x1910x1

Deși pentru cadrele nocturne ar fi recomandabil un film Tungsten, mai scump, mai rar și mai dificil de developat, strict din punct de vedere al aparatului lucrurile nu stau rău deloc: corpul aparatului e îndeajuns de ușor pentru a nu obosi mâna fotografului pe durate îndelungate, dar suficient de mare pentru a asigura o priză fermă. Este evitat astfel tremurul mâinii, care ar prezenta riscul maxim de a compromite imaginile la timpii de expunere lungi folosiți în fotografia de noapte.

Nikon F55 sau începuturile mai puțin reușite ale fabricii nikon-ești din Thailanda 1216x765x2

În fotografia de mai sus, e înfățișată o scenă ridicolă și, în același timp, bizară: mai multe capre au intrat într-un bloc îabandonat de la marginea Clujului, nemaireușind să coboare. Dacă nu ar fi vizibil faptul că sunt într-o construcție neterminată, postura lor ne-ar putea duce cu gândul la caprele negre care, cu agilitatea caracteristică, iau cu asalt versanții, oricât de abrupți ar fi.

În concluzie, se poate observa că SLR-ul cu film Nikon F55 face poze chiar bune, tot ceea ce trebuie să fim atenți este să ajustăm cât mai corect focalizarea... dar, în fond, tocmai acesta este farmecul fotografiei pe film: să faci tu însuți pozele, nu să te bazezi exclusiv pe electronică.

In cazul in care imaginile nu sunt incarcate corect, dar si pentru a vedea mai multe din fotografiile mele pe film, va invit sa vizitati profilul meu de pe site-ul Lomography, https://www.lomography.com/homes/lucicj

Continut sponsorizat

Nikon F55 sau începuturile mai puțin reușite ale fabricii nikon-ești din Thailanda Empty Re: Nikon F55 sau începuturile mai puțin reușite ale fabricii nikon-ești din Thailanda

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum