Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Tableta Utok 1000Q - o alternativă mai ușoară la laptop, grație adaptorului USB-MicroUSB Empty Tableta Utok 1000Q - o alternativă mai ușoară la laptop, grație adaptorului USB-MicroUSB

Vin Mar 14, 2014 3:42 pm
De multe ori când mergem în călătorie am prefera (sau suntem nevoiți de politicile companiilor aeriene) să nu luăm cu noi decât strictul necesar... însă orice fotograf pasionat va considera mai degrabă drept strict necesari doi acumulatori și un obiectiv în plus decât, să spunem, o pereche de pantofi de o culoare diferită de cea din picioare.

Laptop-ul devine așadar unul din obiectele candidate pentru a rămâne acasă, mai ales dacă e de generație mai veche și se apropie vertiginos de pragul celor 3 kg... adică aproape o treime din greutatea bagajului de cabină admis de Tarom, de exemplu. Pe de altă parte, ne-am dori să putem intra pe internet, sau chiar să ne facem un backup al pozelor de vacanță, fără să cerem împrumut laptop-ul unor colegi de drum.

O tabletă - mai mică și de 4-5 ori mai ușoară decât un laptop - ar putea fi o soluție, însă problema majorității modelelor este că au fost gândite ca sisteme închise, optimizate pentru vizualizarea conținutului multimedia disponibil online și fiind extrem de restrictive când vine vorba preluării de conținut local, sau a interacțiunii cu perifericele.

Din fericire, nu la fel stau lucrurile și cu noua tabletă Utok 1000Q. Nu doar că ne întâmpină cu un ecran de 10,1", cu o rezoluție înaltă, de 1280x800 pixeli, dar acesta e de tip IPS (in-plane switching, tehnologie ce permite un timp de răspuns mai scurt, unghiuri extinse de vizibilitate și o reproducere mai fidelă a culorilor decât vechiul design, Twisted-Nematic).

Am butonat tableta la un distribuitor clujean și am apreciat calitatea excelentă a imaginii - mult peste cea a produselor concurente din gama sa de preț, de la această diagonală - dar și viteza de reacție, semn clar că procesorul cu patru nuclee își face cât se poate de bine treaba. Diferența de 200 lei față de modelul Dual-Core e justificată atât de plusul de viteză, cât și de calitatea net superioară a ecranului - Utok 1000Q e comparabil cu Samsung-urile și Asus-urile mai scumpe cu câteva sute bune de lei, pe când modelul mai ieftin, 1000D, aduce mai degrabă cu modelele de buget redus de la Allview și Evolio.

Însă cireașa de pe tort pentru noi fotografii e adaptorul USB-Micro USB livrat în pachet. Grație lui, vom putea face backup-ul datelor pe un stick USB, sau să conectăm un card-reader direct la tabletă, pentru a ne copia pozele de pe carteluța din aparatul foto. Iar pe ecranul de 10,1", trierea pozelor și eventual retușul lor în Adobe Photoshop Express (disponibil în Android Market) va fi o activitate incomparabil mai plăcută decât pe LCD-ul de 3" al DSLR-ului.

Folosind Total Commander pentru Android, vom putea și să ne copiem pozele în memoria internă de 16 GB ai tabletei Utok, de unde să le mutăm pe un card microSD sau - de ce nu, dacă tot avem adaptorul - pe un stick de memorie (singura problemă ar fi cu stick-urile ce dispun de programe de criptare exclusiv pentru sistemul Windows, în acest caz nefiind disponibilă decât partiția publică de pe acestea).

Ca fotograf, nu aș putea recomanda sub nicio formă funcția foto de pe tablete... să nu confundăm vizualizarea și sortarea pozelor cu realizarea lor efectivă. Însă tableta se poate dovedi un ajutor de nădejde dacă dispunem de un modul wireless pentru DSLR-urile de generație mai nouă (Nikon D3300/D5300), dacă ne instalăm Nikon Wireless Mobile Utility din Android Market. Vom dispune astfel de o telecomandă cu funcții extinse pentru DSLR-ul nostru, ce permite vizualizarea de la distanță a parametrilor expunerii și care, funcționând prin Wi-Fi, nu are nevoie de contact vizual direct cu aparatul, cum e cazul la utilizarea telecomenzilor în infraroșii.

Per total, Utok 1000Q se prezintă ca un produs reușit. La bancul de probă fiind, nu am putut determina autonomia dispozitivului, însă specificațiile oferite de producător - baterie litiu-polimer de 6000 MAh - par promițătoare.


Tableta Utok 1000Q - o alternativă mai ușoară la laptop, grație adaptorului USB-MicroUSB UTOK-1000Q-alba-tableta-10-1-inch-IPS--16GB--Wi-Fi-29699-1
Tableta Utok 1000Q - 749 lei în oferta F64
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum