In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Fotografierea cu focalizare manuală - o zi fără autofocus Empty Fotografierea cu focalizare manuală - o zi fără autofocus

la data de Lun Mar 10, 2014 5:29 am
Cu evoluția tot mai accelerată a aparatelor digitale, sisteme cu 11, 39, sau chiar 51 puncte de focalizare au devenit ceva la ordinea zilei. Secondate de tehnologii ca 3-D Tracking, AI-Servo și obturatoare capabile să declanșeze de până la 11 ori pe secundă, ar părea că nu mai există limite pentru a fotografia rapid și precis orice subiect ne-am dori.

Însă, nu doar că toate aceste tehnologii au un preț destul de ridicat dar, dacă ne gândim bine, majoritatea fotografiilor care au intrat în istorie au fost făcute cu aparate cărora le lipsea complet sistemul de focalizare automată. Și nu mă gândesc doar la fotografiile de peisaj, ci și la scene de război, viață sălbatică sau sport, toate realizate la o claritate deosebită, focalizând exclusiv manual.

Am decis așadar să fac și eu acest experiment, pentru o zi să abandonez autofocus-ul și să fac clarul exclusiv utilizând inelul de focalizare de pe obiectiv. Și, ca lucuruile să fie mai interesante, am folosit un Nikon 18-105 mm, f/3,5-5,6: dacă de obicei un zoom e mai versatil, când focalizăm manual lucrurile se complică, în sensul că va trebui să reajustăm clarul după fiecare modificare a distanței focale - fie ea șiu de câțiva milimetri, în caz contrar imaginea finală fiind vizibil defocalizată.

Prima senzație e că durează o veșnicie până ce reușești să ajustezi claritatea viitoarei fotografii - și devine evident că, măcar până ne formăm antrenamentul, va trebui să ne concentrăm pe subiecte statice, asupra cărora avem timp suficient să zăbovim. Pe de altă parte, am constatat cu plăcere că, ajustând manual focalizarea, uneori poți obține imagini mai clare decât bazându-te exclusiv pe electronica aparatului.

O problemă cu care m-am mai confruntat a reprezentat-o pătrunderea soarelui în exces în aparat, care face dificilă observarea punctului de confirmare a focalizării (plasat, pe DSLR-urile Nikon, în colțul stânga-jos). Am găsit ca soluție plasarea șepcii cu cozoroc peste aparat, servindu-mă de ea drept umbrar, beneficiind astfel de o vizibilitate mult îmbunătățită a tuturor informațiilor di vizor (timp, diafragmă), nu doar a bulinei AF Confirmation Assist.

Recunosc că, spre deosebire de fotografii din vechime, ce trebuiau să-și drămuiască cu atenție filmul, am tras destul de multe cadre - undeva la 120, pe parcursul a 4 ore - însă, spre deosebire de metoda mai simplistă (focus automat și ajustarea manuală doar a timpului și diafragmei, sau utilizarea unui mod semiautomat, ca prioritatea de diafragmă), am constatat că, dacă focalizez manual, voi avea tendința de a studia mai cu atenție scena și a compune mai bine cadrul.

Deși nu e un factor tehnic, ci unul psihologic, am constatat că în acest mod am avut mult mai puține cadre strâmbe, care să necesite îndreptarea printr-o inevitabilă rotire urmată de crop. Probabil că, petrecând mai mult timp asupra scenei, până ce am ajustat clarul, am fost mai atent la compunerea cadrului.

Să ne oprim în cele ce urmează atenția asupra câtorva fotografii de pe Valea Gârbăului, realizate focalizănd exclusiv manual:

Fotografierea cu focalizare manuală - o zi fără autofocus 104183222

Fotografierea cu focalizare manuală - o zi fără autofocus 104183218

Fotografierea cu focalizare manuală - o zi fără autofocus 104183214

Fotografierea cu focalizare manuală - o zi fără autofocus 104183209

După seria "cuminte" din cadrele de mai sus - în care subiectul e situat la o distanță relativ mare de aparat și e situat într-un singur plan de claritate, am mai realizat o serie, de la mai mică distanță și/sau cu subiecte din planuri diferite.

Fotografierea cu focalizare manuală - o zi fără autofocus 13064001254_762518d289_z

Fotografierea cu focalizare manuală - o zi fără autofocus 13063798123_ae140b43b2_z

Fotografierea cu focalizare manuală - o zi fără autofocus 13063799033_8d0687d0d3_z

Fotografierea cu focalizare manuală - o zi fără autofocus 13063799253_71eca21618_z

Nu mică mi-a fost surpriza să constat că, focalizând cu grijă, am putut obține rezultate mai bune decât dacă ași fi lăsat cuplat autofocus-ul obiectivului Nikon 18-105 mm. Chiar în cazul imaginii macro, înfățișând albinuța pe floricică, am obținut o claritate mulțumitoare, deși nu aș putea spune că 18-105-ul e optimizat pentru macro, ba chiar din contră...

În încheiere, încă un cadru, și acesta focalizat manual, înfățișând mai multe avioane, brăzdând cerul, la mare înălțime. În cazul acestuia, am fost preocupat de a face clarul într-un timp cât mai scurt, până ce nu pierdeam iremediabil momentul:

Fotografierea cu focalizare manuală - o zi fără autofocus 13063999894_2c4551f730_z
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum