In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

România, o țară de Nikoniști? Empty România, o țară de Nikoniști?

la data de Joi Mar 06, 2014 3:53 pm
Circulă o zicală, cum că ești obsedat de fotografie dacă ții evidența câte Canon-uri și câte Nikon-uri ai văzut într-o zi... în România, lucrurile par mult mai simple, senzația general avută la o ieșire în zonele frecventate de fotografi fiind că Nikon-urile predomină net.

Acest lucru e confirmat și dacă aruncăm o privire asupra celor mai vândute aparate din ofertele magazinelor de specialitate: la F64, cel mai vândut model e Nikon D5100, iar în top 10, se regăsesc doar două Canon-uri, pe pozițiile 7 (modelul 70D) și 2 (60D), celelalte poziții fiind ocupate de modelele firmei galbene. La Foto Hobby Shop lucrurile sunt chiar mai tranșante: niciun model al firmei roșii nu a ajuns în top 10; aici însă, cel mai popular aparat e Nikon D7100.

Să nu mai vorbim de Sony sau Pentax... cele mai sus clasate aparate ale acestor companii, în topul celor mai vândute aparate de la F64, sunt un Pentax K-50, pe locul 36, urmat îndeaproape de Sony A-58... pare-se că, pentru noi românii, contează mai mult notorietatea de brand decât caracteristicile produsului (multe identice, sau chiar superioare, pe modelele firmelor mai puțin populare).

Pe scurt, România e o țară de nikoniști, lucru confirmat de cota de piață impresionantă a companiei cu sigla galbenă: 70% în 2012 și 68% în 2013, față de o cotă de doar 20% pe piața globală a aparatelor cu obiective interschimbabile (cu speranțe de a atinge 25-30% până în anul fiscal 2016, conform estimărilor președintelui Nikon Imaging Company, Yasuyuki Okamoto).

Un lucru oarecum surprinzător dată fiind cota de piață globală a Nikon, însă oarecum normal dacă facem un inventar al fotografilor pe care îi cunoaștem și al aparaturii pe care o dețin, este că în România Nikon are cea mai mare cotă de piață din toate cele peste 90 de țări în care e prezentă.

O cotă de piață de 68-70% înseamnă că mai mult de doi din trei fotografi întâlniți vor fi nikoniști - iar segmentul canoniștilor și al posesorilor celorlalte mărci (parcă ar suna ciudat a folosi termeni ca pentaxiști sau sonyști Laughing), însumat, va acoperi ceilalți 30%. Din această "feliuță", Canon ocupă, evident, cea mai mare parte...

Să însemne acest lucru că Pentax, compania care în 1952 lansa primul SLR japonez, Asashiflex, cu 7 ani înaintea Nikon F, sau gigantul electronicelor, Sony (o companie cu 146.000 angajați, de 6 ori mai mult decât Nikon) fac aparate proaste?

Mă îndoiesc de acest lucru... mai degrabă aș aprecia că, în România, distribuitorul local, Skin Media, a reușit să creeze din deținerea "nikoanelor" un veritabil fenomen de masă, iar imaginea vârfurilor de gamă a ridicat și vânzările produselor din segmentele inferioare. (D4s și D800, ambele aparate full-frame, sunt liderii incontestabili ai fotografiei sportive și, respectiv, de studio, pe când Canon 1D și Pentax K-3 folosesc senzori în format mai mic - APS-H și, respectiv, APS-C, iar Sony nu oferă în prezent un DSLR full-frame, ci doar un aparat cu vizor electronic, mult mai obositor pentru ochi în ședințele foto prelungite, SLT-A99).

Iar din poziția dominantă pe piața aparatelor noi, rezultă o poziție similară și pe piața second-hand, nikon-urile fiind de departe cele mai tranzacționate aparate (la acest lucru contribuie și excelentul forum, moderat de angajații distribuitorului, forum.nikonisti.ro). Fiind mai ușor să ne punem în vânzare vechiul aparat, vom putea să-l înstrăinăm înainte ca acesta să piardă prea mult din valoare, sau să trebuiască să plătim comisioane unor consignații - unde să zacă cu lunile - ca în cazul firmelor concurente.

În concluzie, sunt "nikoanele" cele mai bune aparate? Probabil că nu, însă popularitatea lor e un atu pentru a le cumpăra, fapt care le consolidează în continuare cota de piață...
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum