In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Lacul Chinteni - o destinație de weekend pentru undițari și... vânătorii de imagini Empty Lacul Chinteni - o destinație de weekend pentru undițari și... vânătorii de imagini

la data de Mier Mar 05, 2014 3:04 pm
Ce fac majoritatea oamenilor când vine weekend-ul? Iau cu asalt mall-urile, cafenelele sau, eventual, se plimbă prin parcuri, sau colonizează aceeași bucățică de pădure din imediata vecinătate a orașelor, frigând grătare și lăsând munți de doze de bere, pachete de țigări și alte relicve ale (pseudo)civilizației umane. Dacă ne dorim însă ceva diferit, va trebui să părăsim zona puternic urbanizată și să ieșim în natură, fără cianură (dacă mi-e permisă preluarea rimei).

Partea bună a faptului că locuim în România este că nu va trebui să mergem prea departe pentru a găsi un petic de natură care să nu fi fost introdus în circuitul turistic (sau, cel puțin, nu în turismul de masă, care transformă orice loc, cât de pitoresc, în locație de bifat pe hartă și de făcut câteva instantanee cu smartphone-ul). Găsim un astfel de loc la nu mai mult de 10 km de extremitatea nordică a Clujului, pe malurile lacului Chinteni, din comuna cu același nume.

Astfel, la puțin peste jumătate de oră de mers cu autobuzul (recent-introdusa linie M39 ne poartă din fața clădirii gării mici din Cluj-Napoca până la câteva zeci de metri de lacul Chinteni), ne așteaptă un luciu de apă în suprafață de 15 hectare, aflat în administrația Agenției Județene pentru Vânătoare și Pescuit Sportiv Cluj.

Vești pentru undițari: pescuitul e permis, cu maximum două undițe și o cantitate reținută de 5 kg, taxa percepută fiind de 30 lei pentru un interval de 12 ore. Speciile de pește sunt cele specific lacustre - în special crapul, dar nu e exclus să găsim și somn, șalău sau caras.

Lacul Chinteni - o destinație de weekend pentru undițari și... vânătorii de imagini _DSC3199
Lacul Chinteni, văzut de pe dealul din nord-estul său.

Lacul Chinteni - o destinație de weekend pentru undițari și... vânătorii de imagini _DSC3308
Apropiindu-ne de mal, va fi mai evidentă forma alungită a lacului: dacă lățimea sa maximă este de cca. 100 metri, lungimea sa depășește 800 metri (în linie dreaptă, sau chiar mai mult, dacă ținem cont de ușoara sa formă sinuoasă).

Lacul Chinteni - o destinație de weekend pentru undițari și... vânătorii de imagini _DSC3258
Nu lipsesc nici suprafețele întinse de păpuriș, care adăpostesc, după cum era și de așteptat, pești, broaște, dar reprezintă și un excelent ascunziș pentru păsări (zona fiind survolată periodic de ulii, acest refugiu e binevenit pentru ca păsările să nu servească drept fel principal al suratelor lor răpitoare).

A fost o veritabilă binecuvântare să prind un întâi martie superb pe malurile lacului: mulțumită temperaturilor mai ridicate decât media perioadei și a soarelui care a strălucit pe cer în majoritatea timpului (norii contribuind doar la a conferi cerului un plus de textură cerului albastru), am simțit efectiv că a venit primăvara.

Nu puteam așadar să nu petrec mai mult timp în zonă, până ce soarele, coborând după linia orizontului, a început să facă loc nopții. Acest moment, în care ultimele sale licăriri aruncă accente aurii pe cer și iluminează norii de dedesubt, de aproape de linia orizontului, e cunoscut drept ora de aur în fotografie. Mă rog, momentul e impropriu numit "oră", nuanțele calde neținând mai mult de câteva minute.

Am profitat așadar de ele pentru a realiza cadrul de mai jos:
Lacul Chinteni - o destinație de weekend pentru undițari și... vânătorii de imagini _DSC3432
Într-o zonă lacustră, ora de aur e cu atât mai bine pusă în valoare, cu cât vom reuși să captăm această nuanță plăcută ochiului nu doar pe suprafața de cer, ci și în reflexia sa de pe luciul de apă.

Pe scurt, o destinație ce merită clar vizitată, indiferent dacă sunteți pasionați de pescuit, de drumeții, sau de vânătoarea... de imagini, cu ajutorul aparatului de fotografiat  Smile .
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum