In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare Empty BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare

la data de Mar Feb 04, 2014 3:50 pm
Mărturisesc că nu mă număr printre fanii smartphone-urilor, din simplul motiv că telefoanele cu sistem de operare Android par mai degrabă niște tablete cu ecran subdimensionat decât niște instrumente pentru purtarea de convorbiri telefonice - lipsa butonului fizic de răspuns și lentoarea scrierii mesajelor pe ecranul tactil fiind principalele lor neajunsuri.

Pe de altă parte, a putea intra pe internet la viteze mulțumitoare, a nota rapid într-un fișier text ideile pentru un viitor articol mai amplu, sau a dispune de GPS când călătorim în locuri necunoscute și de un aparat de fotografiat pe care să-l avem tot timpul cu noi, au devenit în prezent mai mult decât simple mofturi, fiind necesități reale.

În era touchscreen-ului (preferabil de peste 4 țoli), puțini producători mai păstrează încă design-ul clasic al telefoanelor, gândite în primul rând ca instrumente pentru purtarea de convorbiri și scrierea de mesaje text, fără a sacrifica performanțele multimedia ale terminalelor. Research in Motion, compania din spatele telefoanelor BlackBerry, e cu siguranță unul dintre aceștia.

A fost așadar o încântare pentru mine să intru în posesia unui BlackBerry 9720, cel mai recent model de telefon cu tastatură QWERTY, care rulează BlackBerry OS 7. Cei de la RIM nu și-au dezmințit nici de astă dată renumele: fiecare element al construcției denotă calitate și atenție la detalii, finisajele fiind excelente iar senzația generală, de produs bine închegat.


BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare Res_8ca40fac10719efe105ec4a7ec426f4a
BlackBerry 9720, 999,99 lei în oferta eMag


Iar spre deosebire de modelele cu tastatură completă de la Nokia, Samsung sau Alcatel, care țintesc clar segmentul utilizatorilor cu buget redus, Research in Motion ne oferă un telefon de clasa business, care se dorește a fi în primul rând un instrument de comunicare. Însă nu îi lipsesc nici funcțiile multimedia, telefonul oferind un MP3 player dezvoltat în colaborare cu rapper-ul Dr. Dre, funcționalitate de reportofon și - ceea ce ne interesează în mod deosebit - un aparat foto cel puțin decent - depășind chiar așteptările uzuale pentru un telefon mobil.

Specificațiile tehnice ale camerei foto de pe Blackberry 9720 sunt grăitoare:

  • Senzorul de imagine are suprafața de 4,8x3,6 mm (1/3"), cu rezoluția de 5 MPx
  • Ansamblul optic ("obiectivul") cu focala de 4 mm (echivalentul a 30 mm în formatul full-frame), cu diafragma maximă f/2
  • Blitz (sau, mai exact, sursă de lumină continuă) cu LED, ce poate fi folosit și ca lanternă (prin instalarea aplicației Torchlight)
  • Spațiul de culoare în care sunt salvate imaginile e sRGB.

Din păcate, ansamblul optic e unul fix, lipsindu-i sistemul de focalizare. Acest neajuns e compensat parțial de utilizarea tehnologiei EDOF, câmpul de profunzime fiind îndeajuns de adânc pentru a reda clar vasta majoritate a subiectelor (exceptându-le, desigur, pe cele aflate la mai puțin de cca. 15 cm și cele aflate aproape de infinit).

Imaginile rezultate sunt însă de o calitate chiar mai bună decât ne-am aștepta de la un telefon mobil, ele putând concura fără dificultate cu cele realizate cu aparatele foto compacte, după cum puteți vedea mai jos:

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare 12311427174_96cb70fd1e_z

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare 12310990075_1de278983c_z

În lumină bună, aparatul foto de pe BB 9720 se comportă excelent, culorile fiind redate fidel, cu o saturație bogată, însă nu excesivă și, în pofida absenței sistemului de focalizare, nu se observă inconsistențe de claritate pe întreaga suprafață a imaginii.

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare 12311426334_8a2ddac1ff_z

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare 12311426754_cb0b413366_z

Un aspect oarecum deranjant este că meniurile aplicației de fotografiere sunt translucide, suprapunându-se peste suprafața imaginii ce urmează a fi capturate. Așadar, trebuie să fim atenți să nu ciuntim vârfurile clădirilor, fiind preferabil să facem câțiva pași în spate și să încadrăm o idee mai larg.

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare 12311425864_505b169f7d_z

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare 12311579906_c5b027dd04_z

Granulația își face ușor apariția în zonele de umbră ce alternează cu cele puternic luminate, sau la crop-uri puternice. Totuși, acest fenomen este prezent chiar și pe aparatele foto tip bridge, echipate cu senzori de mici dimensiuni, nefiind ceva ce am putea imputa unui telefon mobil.
BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare 12311150363_54468372c4

Consecvenți sobrietății stilului business, cei de la RIM au preferat să nu încarce interfața telefonului în mod inutil, cu programe pentru aplicarea unor efecte retro/lomo fotografiilor. Putem însă descărca progrămelul InstaPhoto, care ne va oferi o colecție cuprinzătoare de astfel de efecte. În plus, acesta permite partajarea directă a fotografiilor în rețelele de socializare Facebook și Twitter.

Aproape că uitam de funcția Geotagging: dacă activăm serviciile de localizare (din meniul Opțiuni->Setări de localizare), vom putea stoca în tag-ul EXIF al fișierelor JPEG coordonatele exacte la care le-am realizat. Acest lucru este util dacă dorim să ne retrasăm călătoria, sau să partajăm cu prietenii localizarea exactă a reperelor întâlnite pe traseu.

Per total, Blackberry 9720 e un telefon cel puțin mulțumitor, iar funcția foto e excelent implementată, încât să nu mai deplângem prea tare lipsa aparatului de fotografiat atunci când îl lăsăm acasă.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare Empty Experimente nocturne cu Blackberry 9720

la data de Sam Feb 22, 2014 5:00 pm
După seria de experimente de fotografiere în lumină optimă cu BlackBerry 9720, a venit și rândul unei sesiuni de fotografie nocturnă. Deși nu ne putem aștepta de la un telefon mobil să se comporte nici măcar ca un aparat compact la lumină slabă (senzorul de 1/3" fiind mai mic decât cel de pe majoritatea compactelor, în suprafață de 1/2,33"), dacă dorim pur și simplu să consemnăm ce am văzut, ca amintire personală sau ca dovadă, capacitățile camerei foto de pe telefonul Blackberry se vor dovedi absolut mulțumitoare.

Granulația e omniprezentă, ce e drept, fiind mai deranjantă pe suprafețele de culori uniforme; putem să o reducem la un nivel acceptabil cu nițică postprocesare în Photoshop. Nu vă așteptați la fotografii cu care să vă mândriți într-o expoziție, dar smartphone-ul 9720 vă va satisface pe deplin dacă doriți pur și simplu să rememorați ce ați văzut, sau să vă luați repere ale traseului parcurs în călătorie (lucru perfect posibil grație GPS-ului încorporat, activarea funcției de geotagging făcându-se printr-o singură atingere pe ecran).

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare 12707930964_c1f12f5db5_z
Fotografia de mai sus înfățișează Teatrul Național Cluj, în noaptea Balului Operei 2014 (22 spre 23 februarie). Rememorarea unui astfel de moment nu ar trebui ratată, chiar dacă nu avem un aparat performant la noi. Cel puțin, vom ști peste ani că am fost și noi acolo.

Din păcate, nu am găsit aplicații foto gratuite pentru Blackberry care să permită realizarea de panorame direct de pe telefon. În schimb, acest lucru nu e neapărat rău: vom avea un control sporit al asamblării acestora dacă le procesăm într-un program precum Adobe Photoshop, decât dacă am folosi o aplicație mai rudimentară. Mai jos, puteți vedea o panoramă din trei cadre asamblate manual înfățișând proiecțiile cu lasere de pe clădirea Teatrului Național Cluj:

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare 12707511605_5ea6e11d2b_z

Telefoanele mobile sunt, prin natura lor, extrem de lente la fotografiere, fiind destinate surprinderii unor cadre statice, de neprofesioniștii care doresc ușurință maximă în utilizare. Prin urmare, nu vom avea un control direct asupra timpului de expunere, putând cel mult să estimăm că, activând modul de fotografiere nocturnă, va fi situat în jurul a 1/20-1/30 sec.

(Din păcate, constat că, indiferent de lumină, Blackberry-ul va salva în EXIF-ul fotografiilor valoarea de 1/1 sec. pentru timpul de expunere... acest lucru reprezintă cel mai probabil o eroare de programare).

Mai problematică e latența la declanșare, durând destul de mult din momentul în care am atins butonul virtual de declanșare și până ce telefonul "se hotărăște" să facă efectiv poza. După mai multe încercări, vom ajunge însă să-i putem anticipa timpul de reacție, astfel încât să plasăm chiar și subiecte aflate în mișcare (aproximativ) în punctul dorit din cadru.

Deși fotografia sportivă este pentru camerele de pe telefoanele mobile ce este baletul pentru vacă, dacă ne străduim vom putea realiza cu smartphone-ul chiar și un panning al unor automobile în trecere. Să mai spună cineva că doar aparatul contează Very Happy.

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare 12707919583_a1fb6c61eb_z

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare 12707803525_20e3a9e6fd_z
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare Empty Smartphone vs DSLR. Blackberry 9720 vs Nikon D90

la data de Joi Mar 13, 2014 11:27 am
Abia ce a început luna martie și se pare că primăvara și-a intrat pe deplin în drepturi, zilele însorite, cu un cer de un albastru impecabil, bine saturat, îndemnându-ne parcă să petrecem mai mult timp afară, ca să ne bucurăm de aer și de soarele cald.

Pe de altă parte, cum de multe ori vremea frumoasă ne prinde nepregătiți, fără a avea aparatul cu noi, telefonul mobil rămâne instrumentul cel mai la îndemână pentru a surprinde frumusețea clipei - iar Blackberry 9720, mulțumită senzorului său de 5 MPx și a culorilor bogat saturare pe care le imprimă imaginii finale, e un companion excelent pentru plimbările inopinate.

Dacă ne dorim calitate maximă pe întreg cuprinsul imaginii, cu detalii evidențiate atât în zonele puternic iluminate, cât și în cele de umbre (iar acestea să nu fie afectate prea tare de granulație), inevitabil va trebui să folosim un DSLR... în schimb, dacă dorim o imagine cu un aspect mulțumitor în ansamblul său, pe care cel mult să o publicăm pe Facebook sau să o tipărim la dimensiuni de până la 9x13 cm, Blackberry 9720 va face față cu brio... și, în fond, în majoritatea timpului nici nu avem nevoie de altceva.

Am tras așadar o serie de nouă cadre, pe care le-am asamblat ulterior într-o panoramă, pe care o puteți vedea mai jos:

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare 104307708

(Deși în general e considerată o greșeală de amatori, am preferat o abordare în care catedrala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului e plasată în centrul cadrului, pentru a evidenția simetria ansamblului urban fotografiat).

De asemenea, am dorit să compar performanțele Blackberry-ului cu cele ale D90-ului meu. O comparație oarecum nedreaptă, ați putea spune, ca urmare a diferenței considerabile de mărime a senzorului și a calității opticii (BB 9720 nici măcar nu e dotat cu sistem de autofocus, lentilele sale fiind fixe). Pe de altă parte, nu degeaba se spune că, adeseori cel mai bun aparat de fotografiat e cel pe care îl ai la tine. Degeaba ai cel mai performant D4 sau 1D, cu obiectiv 70-200 mm f/2,8, dacă l-ai lăsat acasă pentru a nu căra atâtea kilograme în bagaj și tocmai atunci se întâmplă în fața ta un eveniment unic, care va apărea pe prima pagină a tuturor ziarelor...  pentru astfel de situații, e bine să avem și telefoane cu funcții foto decente...

Puteți vedea mai jos imaginea comparativă:

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare 13131939495_6568f6fcf0_z

E evident că la capitolul granulație D90-ul e liderul detașat al competiției, însă altfel, dacă privim fotografia doar în ansamblul ei, putem trage concluzia că nici smartphone-ul cu OS7 nu e chiar atât de rău. Iar uneori e poate mai bine să nu ne preocupăm într-atât de "pixel peeping", cât de compoziție și estetica generală a cadrului.
Continut sponsorizat

BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare Empty Re: BlackBerry 9720 - un smartphone clasic, cu capacități foto excelente pentru amatorii în deplasare

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum