In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Panorame de interior. Cum să fotografiem în biserici când nu avem un obiectiv superangular Empty Panorame de interior. Cum să fotografiem în biserici când nu avem un obiectiv superangular

la data de Vin Ian 17, 2014 3:41 pm
Ne petrecem concediul într-un oraș cu o istorie bogată, astfel că vizităm cât mai multe muzee, memoriale și biserici. Și cum în multe din acestea fotografiatul este interzis, ne-am dori ca măcar în puținele dintre ele în care avem acest drept, să ne bucurăm de el pe deplin, realizând cât mai multe fotografii reușite.

Dar... apare o problemă tehnică: de departe cele mai spectaculoase fotografii de interior sunt realizate cu obiective superangulare (ultra-wide), cu o focală cuprinsă de regulă între 11-16 mm pe senzor crop, sau 16-20 mm pe full-frame, obiective care sunt oricum, numai ieftine nu, prețul unui exemplar de calitate depășind pragul de 3000 lei. (Excludem din discuție oferta Sigma și Tamron, mărci mai ieftine, dar pentru care este recomandată calibrarea fiecărui obiectiv în parte, într-un service specializat).

Puteți vedea mai jos o fotografie pe film, realizată în Biserica Iezuiților din Cluj, cu obiectivul ultra-wide Tokina 11-16 mm f/2,8:

Panorame de interior. Cum să fotografiem în biserici când nu avem un obiectiv superangular 11c8e829fbde55b08e95def507176d8b723c42

Există însă și o soluție, grație căreia vom putea surprinde într-o fotografie vastitatea interiorului bisericii vizitate,  folosind până și banalul obiectiv kit 18-55 mm: vom realiza o panoramă de interior.

În acest scop, vom trage mai multe cadre înfățișând fiecare câte o secțiune a interiorului dorit, având grijă ca fiecare cadru să se suprapună cu cca. o treime peste precedentul. Ar fi, desigur, ideal să putem fotografia de pe trepied, însă dacă acest lucru nu ne e permis, la o sensibilitate ISO de cca. 800 ar trebui să obținem o imagine cu granulație suficient de fină pentru a nu fi deranjantă și să putem folosi un timp de expunere îndeajuns de scurt pentru a nu apărea neclaritatea de mișcare.

Puteți vedea mai jos o panoramă realizată din 5 cadre, asamblate în Photoshop Elements, înfățișând interiorul Catedralei Greco-Catolice "Schimbarea la Față" din Cluj:

Panorame de interior. Cum să fotografiem în biserici când nu avem un obiectiv superangular 12002799955_5b9d4186e5_z

Tot ceea ce trebuie să aveți grijă este ca imaginile componente ale panoramei să fie unitar expuse, să aibă aceeași temperatură de culoare, iar focalizarea să aibă loc în același plan, pentru oricare două părți de imagine ce urmează a fi suprapuse.

Mai departe, încărcați toate imaginile în Photoshop Elements și alegeți New->Photomerge Panorama. Lăsați calculatorul să proceseze imaginea, aplicați un Crop și îndreptați marginile și... gata  Smile .
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum