Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Picturenaut 3.2 - aplicație gratuită pentru fotografii HDR cu un aspect realist Empty Picturenaut 3.2 - aplicație gratuită pentru fotografii HDR cu un aspect realist

Dum Ian 05, 2014 3:08 pm
Cu toții ne dorim imagini care să redea scena din fața noastră într-o manieră cât mai apropiată de aceea în care o vedem cu ochiul liber - incluzând aici varietatea de tonuri de culoare, dar și subtilitățile de contrast, diferențele dintre zonele de lumină și cele de umbră.

Exceptând situațiile în care lumina bate direct pe subiect (frontal sau ușor lateral), va fi practic imposibil să obținem dintr-o singură expunere o imagine care să cuprindă toate tonurile dorite, in același mod în care ar face-o ochiul uman. Acest lucru nu se întâmplă neapărat pentru că ochiul ar fi atât de performant ca latitudine de expunere, ci grație adaptabilității sale rapide și a procesării informației vizuale de către creier, care poate trece rapid de la citirea zonelor de lumină la cele de întuneric, extrăgând maximum de informație vizuală din fiecare și sintetizându-le într-o unică imagine mentală.

Obținerea unor astfel de imagini, cu latitudine de expunere extinsă (high-dynamic range sau, pe scurt, HDR) este posibilă însă prin artificii software: fotografiem aceeași scenă de mai multe ori, cu expuneri diferite (+/- 1,5-2 trepte), iar apoi utilizăm un program de generare a imaginilor HDR pentru a le contopi.

Trebuie, desigur, să avem grijă ca în fiecare expunere să redăm corect câte un detaliu din imagine (cerul/norii, zonele de pământ/vegetație/clădiri, apa) și să ne asigurăm că nu am mișcat aparatul între cadrele succesive.

Ideal ar fi să fotografiem de pe trepied și să declanșăm cu telecomanda, însă la nevoie putem trage succesiunea de cadre în rafală, activând opțiunea Bracketing a aparatului și apoi să utilizăm funcția Auto-Align a programului HDR.

Rezultatele cele mai spectaculoase se obțin, după cum e și de așteptat, cu soft-uri profesionale, precum Photomatix Pro... dar dacă nu dorim să plătim 99 USD pentru acesta, putem folosi și progrămele gratuite, cu un efect nu atât de impresionant, dar mulțumitor. Evident, e recomandabil să utilizăm DOAR software licențiat, nu doar pentru că așa e legal, ci și pentru a evita riscul pătrunderii unor viruși sau troieni în sistemul nostru.

Am testat cu succes aplicația HDR freeware Picturenaut 3.2 dezvoltată de Marc M. și Christian Bloch, varianta pe 64 biți. Programul e însoțit de un manual în formatul PDF, însă utilizarea sa e una extrem de simplă: alegem File->Generate HDRI, încărcăm imaginile în listă, alegem câteva opțiuni, apăsăm OK și, după un interval de ordinul secundelor (pentru imaginile JPEG) sau al zecilor de secunde (pentru TIFF-urile de mari dimensiuni), imaginea noastră HDR e gata.

Din păcate, programul nu poate deschide fișiere RAW și nici interacționa cu plug-in-uri RAW de la terți. Pentru calitate maximă, va trebui așadar să-i pregătim imaginile manual, ca fișiere TIFF (acestea beneficiind de salvarea fără pierderi de calitate în urma compresiei). Ideal ar fi ca rezultatul să fie salvat tot ca fișier TIFF, pe care să-l edităm mai apoi în Photoshop... dar, când nu avem timp, putem exporta direct fișierul JPEG.

Nici funcția de aliniere automată a imaginilor nu e la fel de performantă ca în cazul Photomatix-ului, astfel că, exceptând cazul când am folosit trepiedul, Picturenaut va avea unele dificultăți în asamblarea imaginii finale. Putem însă să-l ajutăm puțin, aliniind și decupând noi imaginile în prealabil, astfel încât să fie mai apropiate de suprapunerea ideală - pe care o va realiza tot soft-ul automat (unele corecții sunt pur și simplu prea dificil de realizat mutând straturile imaginii cu mouse-ul sau săgețile, un soft de detectare a muchiilor descurcându-se mai bine).

Mai jos, puteți vedea două imagini HDR, realizate în Picturenaut 3.2:

Picturenaut 3.2 - aplicație gratuită pentru fotografii HDR cu un aspect realist 101401155
Imagine HDR obținută prin procesarea de două ori a aceluiași fișier RAW, o dată pentru detaliile norilor, a doua oară pentru cele de pe sol (în varianta non-HDR, pentru a distinge norii, restul imaginii ar fi fost scufundat într-o mare de negru).

Picturenaut 3.2 - aplicație gratuită pentru fotografii HDR cu un aspect realist 101401157
Fotografie HDR obținută prin contopirea a două imagini, expuse cu bracketing de -2 trepte.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum