In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Aparatele Polaroid - generatoare de instantanee în adevăratul sens al cuvântului Empty Aparatele Polaroid - generatoare de instantanee în adevăratul sens al cuvântului

la data de Joi Ian 02, 2014 4:37 pm
Suntem obișnuiți în prezent să vizualizăm instantaneu fotografia pe care tocmai am realizat-o, pe LCD-ul aparatului digital... ajungând aproape să ni se pară o limitare când nu putem vedea imediat imaginea, ci trebuie să așteptăm câteva zile, până ce scoatem filmul de la developat.

Însă fotografia instant e mai veche decât ne-am aștepta: primul film cu auto-developare, ce permitea vizualizarea fotografiilor la un minut de la scoaterea sa din aparat, a fost lansat în 1948, pentru a fi utilizat în Polaroid Land Camera (numită astfel după inventatorul său, Edwin Land).

În 1972, compania lansa un aparat ce va defini standardele în ceea ce privește fotografia cu developare instantanee, Polaroid SX-70. Deși scump pentru acele vremuri (Polaroid-ul se comercializa la prețul de 180 USD, echivalentul a 1003 USD din prezent, dacă avem în vedere inflația), aparatul venea cu avantajul major al generării instantanee a fotografiilor, ce puteau fi admirate direct pe hârtie în câteva zeci de secunde de la expunere.

Aparatul folosea cartușe cu câte zece foi, iar alimentarea cu curent electric era asigurată de o baterie înglobată în cartușul cu hârtie fotografică. Practic, aparatul fusese gândit pentru a fi cât mai prietenos cu începătorii, astfel încât aceștia să nu rămână vreodată în pană de baterii.

Construcția optică era una rudimentară, fiind disponibilă o singură valoare a diafragmei, f/8 (semn că avem de-a face cu un model vizând clar fotografii amatori), iar timpul de expunere era ales automat de electronica aparatului, între 1/175 și 10 secunde. Cu toate acestea, SX-70 a fost folosit chiar și de fotografi de talie mondială, ca Ansel Adams și Andy Warhol (deși acest lucru pare a fi mai degrabă un indiciu al faptului că nu întodeauna ne dorim să cărăm aparatul cel mare și greu cu noi, însă ne-ar prinde bine o "spăunieră" pe care să o avem peste tot, pentru a surprinde clipa).

Până la retragerea din producție, în anul 2008, au existat mai multe modele de aparate instant Polaroid, toate respectând aceeași "rețetă", a expunerii directe pe hârtia fotografică de mici dimensiuni, ejectată prin fanta frontală a aparatului imediat după expunere. (În prezent, compania se reorientează spre aparate instant digitale, care practic înglobează o mini-imprimantă).

... însă farmecul aparte al fotografiilor Polaroid clasice este cel al obținerii unei poze pe hârtie imediat după declanșare, poză despre care știi cu siguranță că a fost și va rămâne într-un singur exemplar.

Am avut nu demult ocazia de a fotografia cu un astfel de aparat și, dată fiind vechimea hârtiei fotografice, expirată de peste 5 ani, nu doar că am obținut unele nuanțe fade, spălăcite, ce confereau o binevenită tentă retro imaginii, ci întreg procesul de revelare a imaginii a durat mai mult decât normal, preț de circa 3 minute.

Acest răstimp mi-a permis să realizez două cadre, după clasicul model "înainte și după", evidențiind astfel formarea imaginii din cristalizarea substanțelor din emulsia fotosensibilă, după cum puteți vedea în imaginea de mai jos:

Aparatele Polaroid - generatoare de instantanee în adevăratul sens al cuvântului 11719722733_2aba062508_z

E fascinant să poți comprima astfel timpul, creând o imagine de la identificarea cadrului și fotografiere și până la obținerea exemplarului final, pe hârtie, în puțin peste trei minute. Iar în condițiile în care hârtia pentru aparatele Polaroid clasice devine tot mai rară (fiind considerată un produs end-of-life în ofertele magazinelor de specialitate, ca Foto Hobby Shop), merită să ne bucurăm din plin de fiecare cadru, cât mai avem ocazia.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum