In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Fuji Finepix S8200 - formă similară unui DSLR, într-un aparat compact Empty Fuji Finepix S8200 - formă similară unui DSLR, într-un aparat compact

la data de Lun Dec 23, 2013 4:15 pm
În special pentru vacanțe, ne-am dori un aparat dotat, util atât pentru fotografia de peisaj/arhitectură, cât și pentru a surprinde cele mai interesante detalii, sau chiar instantanee de stradă ale locurilor pe care le vizităm, dar în același timp cât mai simplu de utilizat - și, de preferință, la care să scăpăm de grija alegerii obiectivelor în funcție de situația de fotografiere.

Un aparat tip bridge poate așadar reprezenta cea mai reușită alegere: ca formă și ergonomie, va fi similar unui DSLR pentru amatori (sau chiar o idee mai mic), vor fi prezente atât modurile semiautomate și până cel complet manual, dar și modurile predefinite de fotografiere automată, care permit turistului să se concentreze asupra obiectivului vizitat, mai degrabă decât asupra parametrilor pe care trebuie să-i aleagă pentru fotografiere.

Am butonat de curând într-un mall clujean un bridge Fujifilm Finepix S8200, un aparat aflat la o binevenită reducere înainte de sărbători. Echipat cu un senzor CMOS retroiluminat de 16 MPx, cu o suprafață de 1/2,33", S8200 poate fotografia la sensibilități ISO de până la 12800 - o valoare extrem de ridicată pentru un aparat compact, ce se regăsea doar pe DSLR-urile pentru entuziaști din urmă cu câțiva ani. (Din păcate, în mall fiind, nu vă pot prezenta poze...).

Timpul de expunere cel mai scurt este de 1/1700 sec., suficient pentru majoritatea scenelor de acțiune (doar la mitingurile aeriene am simțit nevoia unui timp mai scurt, de 1/3200 sec.). Iar cel mai lung, de 8 secunde, va face față cu brio majorității scenelor nocturne (cel mai adesea, 2 până la 4 secunde sunt suficiente pentru o scenă urbană de noapte; timpii mai lungi, de 15-20 secunde, sunt necesari pentru a amplifica întinderea dârelor de lumină ce se profilează în întuneric, dar ne putem descurca liniștiți cu cele 8 secunde oferite).

Ansamblul optic acoperă o plajă focală imensă: 24-960 mm, echivalentul full-frame (raportul wide-tele, sau zoom-ul, fiind de 40x). La capătul wide, avem o diafragmă luminoasă, de f/2,9, iar pierderea de luminozitate odată cu creșterea focalei este una redusă: ajungem la f/6,5 la 960 mm.

Pe de altă parte, construcția obiectivului este una simplificată față de cele de pe DSLR-uri: am observat, butonând aparatul, că sunt disponibile doar 3 valori ale diafragmei (maximă, medie, închisă - de ex. 2,9 - 3,5 - 8, la 24 mm) pentru fiecare focală dată. Ce mi-a plăcut însă este că, spre deosebire de DSLR-urile entry-level, nu trebuie să ții apăsat butonul +/- pentru ajustarea diafragmei. Butonul acționează ca un comutator între varierea timpului și cea a diafragmei, iar rotița clic-abilă servește pentru controlul fin al acestor parametri ai expunerii.

Meniurile aparatului sunt destul de spartane, însă acest lucru nu e neapărat rău, aparatul fiind gândit pentru o utilizare cât mai facilă, mai degrabă decât pentru o configurare foarte minuțioasă.

Și, lucru deloc de neglijat, aparatul se alimentează cu baterii AA, ceea ce ne scapă de cheltuiala cu un model proprietar (chiar dacă achiziționăm baterii reîncărcabile, vom plăti cca. 60 lei pe un set de 4 buc.; prin comparație, acumulatorii originali ai DSLR-urilor sau aparatelor mirrorless costă cca. 200 lei). În plus, baterii AA găsim chiar și la magazinele sătești, deci e improbabil că vom rămâne în pană în ieșirile noastre.

Pănă acum, nimic despre preț....


Fuji Finepix S8200 - formă similară unui DSLR, într-un aparat compact Fujifilm-finepix-s8200-26035-1
Fuji Finepix S8200, 1199 lei la reducere în oferta F64
, împreună cu un trepied și un card de 16 GB

La acest preț, aparatul se apropie extrem de mult de cel al unui DSLR entry-level, ca Nikon D3100 (1299 lei la reducere) - pe care, după aproape 3 ani de utilizare, l-aș recomanda oricui dorește să învețe fotografie la modul serios. Pe de altă parte, nu lor se adresează S8200... ci pasionaților de călătorii, care doresc un aparat versatil, cu un raport optim performanțe/simplitate în utilizare.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum