In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Fotografia mea, premiată la concursul Cluj-Napoca, Orașul-Comoară Empty Fotografia mea, premiată la concursul Cluj-Napoca, Orașul-Comoară

la data de Joi Dec 19, 2013 3:11 pm
Concursul de fotografie Cluj-Napoca, Orașul-Comoară, organizat de Primăria clujeană, a ajuns deja la cea de-a patra ediție. Am mai avut imagini înscrise și la edițiile din 2011 și 2012, însă acesta a fost primul an în care să repurtez un premiu pentru una din fotografiile înscrise.

Mai jos, puteți vedea fotografia mea, intitulată Curcubeu clujean, distinsă cu premiul I la categoria fotografii realizate cu telefonul mobil:

Fotografia mea, premiată la concursul Cluj-Napoca, Orașul-Comoară 100715499

Acum, să vă istorisesc câteva detalii despre poza cu pricina: era o zi mohorâtă de 10 octombrie, cu norii atât de deși încât nici nu mai puteau fi distinse detalii pe întinsul cerului, totul fiind gri. Eu fusesem în centru cu treabă, nici prin gând nu-mi trecuse să iau aparatul de fotografiat cu mine.

Când să mă întorc spre casă, în jurul orelor 16:40, soarele coborâse deja sub plafonul de nori, bătând razant din apropiere de linia orizontului, astfel că, în pofida vremii mohorâte, am avut parte de cca. 20 de minute de vreme însorită... sau, mai exact, de ploaie cu soare, întrucât începuse deja și o aversă ușoară.

Și, măcar că eram deja la mijlocul toamnei, precum într-o după-masă de vară, perdeaua de picături de ploaie în suspensie a dat naștere unui magnific curcubeu, ce își întindea arcul deasupra principalelor repere din centrul Clujului: statuia lui Matei Corvin, clădirea Kakas-Wophard, monumentul Memorandiștilor și Catedrala Schimbarea la Față.

Curcubeul nu a ținut mai mult de 10 minute, pe când ajunsesem deja în dreptul străzii Bolyai nu mai rămăsese din el decât o frântură. Cu alte cuvinte, a fost un moment unic - pe care fotograful din mine pur și simplu nu putea să-l rateze. Am arătat-o și cu alte ocazii, de multe ori cel mai bun aparat de fotografiat nu e cel mai performant, ci cel pe care îl ai la tine.

Așa a fost și în acest caz: telefonul mobil Nokia 5800, cu o rezoluție de doar 3 MPx (2048x1536), era singurul instrument pe care îl aveam pentru imortalizarea momentului. Din fericire însă, Nokia 5800 fusese, la începutul lui 2009, când l-am achiziționat eu, unul din cele mai bune telefoane mobile de clasă medie ale momentului.

Pe partea foto, acest lucru e vizibil prin prezența ansamblului optic Carl Zeiss Tessar 2,8/3,7, cu sistem de focalizare. De asemenea, Nokia 5800 permite compensarea expunerii (EV) cu +/- 2 trepte, fiind posibilă corectarea promptă a erorilor de expunere ale sistemului său automat... În mod sigur nu aș renunța la el pentru un "mutant" cu Android sau iOS, doar pentru a intra mai repede pe Facebook de pe autobuz Laughing, cel puțin nu cât timp ar fi vorba de un model cu lentilă fixă, fără sistem de focalizare.

Fotografiez foarte rar cu telefonul mobil - prefer clar un aparat cu control manual - însă atunci când o fac, prefer să pot obține imagini utilizabile pentru mai mult decât a-mi aminti unde și când am fost (într-adevăr, funcția de geolocalizare e extrem de utilă în acest sens). Iar imaginea de mai sus, inclusă într-o expoziție ce are o secțiune dedicată fotografierii cu telefonul mobil, e o dovadă că, dacă știm să surprindem momentul, chiar și cu instrumente mai rudimentare putem obține fotografii de calitate.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum