Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Noul DSLR retro Nikon DF. Misterul din spatele rotițelor pentru timp și sensibilitatea ISO Empty Noul DSLR retro Nikon DF. Misterul din spatele rotițelor pentru timp și sensibilitatea ISO

Lun Dec 16, 2013 10:47 am
Singurul aparat profesional lansat de Nikon anul acesta este modelul cu aspect vintage DF, un aparat cu o filosofie cel puțin interesantă, cea a fotografiei pure. Concret, sunt preluate numeroase elemente de design de la vechile aparate pe film (de aici indicativul F, specific acestora) - structura mai aplatizată a carcasei, rotița pentru stabilirea timpului de expunere și cea pentru sensibilitatea ISO, filetul pentru declanșatorul pe cablu - însă în rest aparatul este unul cât se poate de modern, utilizând același senzor ca și vârful de gamă al companiei, Nikon D4.

Dacă rezoluția sa de 16 MPx pare mică, să nu uităm că aparatul e capabil de a fotografia la sensibilități ISO de până la 205.600 (în modul extins), astfel că la valori mai mici granulația să fie neglijabilă. În plus, D4, cu ale sale 11 cadre/sec. fusese gândit în special pentru fotografii de sport; deși DF-ul nu e atât de rapid, fiind capabil de "doar" 5 cadre/sec, această valoare va satisface cu siguranță  pe majoritatea entuziaștilor și fotoreporterilor, deopotrivă.

Design-ul Nikon DF este criticat de adepții DSLR-urilor cât mai mari - da, din păcate există numeroși fotografi care au cultivat în mintea clienților percepția că doar un aparat mare e bun - iar DF-ul e cel mai mic DSLR full-frame aflat pe piață. Personal, consider acest lucru un avantaj, în special în condițiile în care structura aparatului, gândită pentru a favoriza fotografierea în modul manual, se pretează cel mai bine la fotografia de peisaj/arhitectură/călătorie în general.

Nu voi insista asupra specificațiilor și controverselor privind design-ul retro al Nikon DF, despre care s-a scris suficient de mult. Mă voi opri însă asupra unui aspect mai puțin explicat, însă important tocmai pentru conceptul de fotografie pură promovat de compania japoneză.

Astfel, noul DF readuce în actualitate excelentele modalități de calcul al parametrilor expunerii prin numărarea treptelor. Cu rotița din stânga, controlăm sensibilitatea ISO, iar cu cea din dreapta, timpul de expunere - din treaptă în treaptă (pentru un control mai fin, putem alege pozițiile 1/3EV, după care vom folosi controlul digital).

Însă tocmai posibilitatea de a le alege manual, folosind rotițe etichetate corespunzător, este avantajul major al aparatului (avantaj care părea că s-a pierdut odată cu trecerea la digital): este extrem de intuitiv să faci corelația timp de expunere-diafragmă-ISO numărând treptele: de exemplu, dacă diafragma maximă pe care o ai e f/5,6, iar imaginea optimă ar fi la 1/15 sec. la ISO 200, pentru a ajunge la un timp la care să eviți neclaritatea de mișcare va fi foarte ușor să numeri 1/15-1/30-1/60, ISO 200-400-800.

Avantajul major al acestui mod de calcul s-ar vedea cu atât mai mult la obiectivele complet manuale, precum cele pe montură M42, folosite cu adaptor. La fel, numărând treptele de diafragmă și cele ale timpului, am putea identifica mult mai rapid "perechea câștigătoare", decât dacă am sta să facem încercări repetate (exponometrul aparatului nu funcționează cu obiectivele M42, așa că trebuie să ne bazăm pe histograma unei imagini de test și intuiție).

...și, la nevoie, aparatul dispune și de "clasica" (clasică pe digital) rotiță dorsală de control, astfel că, potrivind rotița pentru timp pe poziția +/- 1/3EV, devine posibilă utilizarea aparatului cu viteză maximă fără a-l lua de la ochi, așa cum am proceda cu un DSLR uzual. Astfel, așa-zisa limitare a aparatului capabil a alege timpii doar din treaptă în treaptă, pe care o acuzau unii pe alte forumuri, nici măcar nu există Very Happy.

Noul DSLR retro Nikon DF. Misterul din spatele rotițelor pentru timp și sensibilitatea ISO Nikon-Df-body-argintiu-30510-2
Rotițele de control ale DF-ului, ce permit calculul rapid al corelațiilor dintre parametrii expunerii


Noul DSLR retro Nikon DF. Misterul din spatele rotițelor pentru timp și sensibilitatea ISO Nikon-Df-body-argintiu-30510
Noul Nikon DF, 12999 lei în oferta F64
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Noul DSLR retro Nikon DF. Misterul din spatele rotițelor pentru timp și sensibilitatea ISO Empty Re: Noul DSLR retro Nikon DF. Misterul din spatele rotițelor pentru timp și sensibilitatea ISO

Lun Mar 24, 2014 4:27 am
După cum vă povesteam zilele trecute, starea de sănătate mă obligă să rămân în casă... însă faptul că nu am mai ieșit la fotografiat nu înseamnă că aș fi renunțat la această pasiune, doar că am avut mai mult timp pentru a mă uita la recenzii de aparate pe Youtube.

Probabil că îi cunoașteți deja pe băieții de la DigitalRev TV. Simpaticii prezentatori, Kai Wong și Lok Cheung, ne prezintă periodic câte un aparat, pe care îl testează fie în utilizarea de zi cu zi, ieșind la plimbare pe străzile din Hong Kong, fie... în unele situații mai extreme, ca rezistența la izbituri sau cât de ușor poate fi demontat un aparat pentru a-l vopsi roz.

Cu privire la Nikon DF, băieții au înregistrat două clip-uri, un hands-on review preliminar și un test mai amplu, în care noul DSLR cu aspect retro e comparat cu vârful de gamă Nikon D4, cu care împarte același senzor full-frame de 16 MPx și impresionantele sale performanțe în lumină slabă.





Primul clip se arată ironic față de cei patru ani petrecuți de inginerii de la Nikon pentru a dezvolta un aparat care nu aduce cu adevărat nimic nou: indicativul DF - digital fusion e ironizat (oarecum pe bună dreptate) ca digital confusion, ca urmare a modului în care totul devine mai complicat pe noul aparat, față de stilul clasic cu care s-au obișnuit toți nikoniștii ultimilor ani.

După testul comparativ, DF vs D4, Kai Wong ne oferă un răspuns cel puțin interesant cu privire la design-ul DSLR-ului vintage: scopul plasării mai neobișnuite a comenzilor e tocmai acela de a te încetini, de a face fotograful să zăbovească mai mult înainte de a trage un cadru. Astfel, în loc să declanșăm aproape fără discernământ, în stânga și-n dreapta, vom sta să analizăm mai bine scena, urmând a apăsa pe declanșator doar după ce ne-am stabilit cu atenție toți parametrii expunerii și am compus cadrul după toate criteriile artistice.

Pot spune că sunt total de acord cu această abordare, ce readuce în actualitate modul de lucru din era filmului de 35 mm: deși vom realiza mai puține cadre, acelea vor fi unele care să merite cu adevărat păstrate, lucru îmbucurător în fond, dacă ne gândim câți GB de fotografii mai mult sau mai puțin inutile ajungem să adunăm în ziua de azi... probabil că o reîntoarcere la fotografia pură ne va prinde bine  Smile .
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum