Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Pentax Q devine micuțul gigant al telefotografiei, grație adaptorului K-to-Q Mount Empty Pentax Q devine micuțul gigant al telefotografiei, grație adaptorului K-to-Q Mount

Joi Mar 14, 2013 6:10 am
În septembrie 2011, Pentax lansa cel mai mic aparat mirrorless de pe piață, modelul Q (disponibil -stabilizare-corp-magneziu.html]la F64 pentru 2249 lei, cu obiectivul de 8,5 mm (echivalent 40,5 mm în formatul full-frame)).

Acesta aducea pentru prima dată posibilitatea alegerii celor mai potrivite obiective și a curățării senzorului de praf de către utilizator, ca și reglajele manuale avansate și patina de blitz standard, la dimensiuni întâțnite până atunci doar la aparatele compacte, luate în derâdere pe bună dreptate de fotografi cu apelativul "săpuniere".

Astfel, Pentax Q cântărește doar 180 grame (prin comparație, cel mai ieftin și banal Nikon Coolpix L25, de 199 lei, cântărește 171 grame, deci cu doar 9 grame mai puțin), într-un corp de 98 x 56 x 31 mm. Avem de-a face deci cu un aparat cu performanțe apropiate de ale DSLR-urilor (practic, dacă fotografiem subiecte statice, aproape că nu vom simți diferența, în lumină bună neapărând granulația supărătoare specifică senzorilor de mici dimensiuni - senzorul Pentax Q are 6,17x4,55 mm, pe când cel al Nikon D90, tot de 12 MPx, are o suprafață mult mai generoasă, de 23,7x15,6 mm. În consecință, acesta din urmă va produce imagini cu granulație mult mai redusă, în special atunci când lumina tinde să devină insuficientă).

Până acum însă, oferta de obiective pentru montura Q a fost destul de limitată, în special pe piața românească acestea găsindu-se cu dificultate. Urmând tendința inițiată de Nikon și Canon, cei de la Pentax vin însă cu o soluție ingenioasă: lansarea adaptorului K-to-Q (îl puteți vedea pe http://www.pentaxforums.com/reviews/pentax-k-mount-to-q-adapter/introduction.html), grație căruia devine posibilă montarea obiectivelor pentru (d)SLR-urile Pentax și pe mult mai micile mirrorless-uri ale companiei.

Ținând cont că senzorul aparatelor este de dimensiuni mult mai reduse, aplicându-se factorul de crop de 5,6x, putem aminti exemplul oferit de cei de la Pentax Forums (citat anterior), conform căruia obiectivul de 50 mm va oferi o imagine echivalentă focalei de 280 mm pe full-frame... dacă ducem raționamentul mai departe, cu un 18-135 vom putea ajunge până la impresionanta valoare de 756 mm.

Astfel, cu o investiție de cca. 6000 lei (dacă presupunem că adaptorul pentru Pentax, lansat de câteva zile, va avea același preț, de cca. 1000 lei, ca și cele pentru Nikon sau Sony) putem ajunge la focale pentru care, dacă am dori să fotografiem cu un DSLR full-frame, am cheltui câteva zeci bune de mii de lei (spre exemplu, doar obiectivul Canon EF 800 mm costă 56.922 lei la F64.

Este improbabil că fotografii de sport, cei mai predilecți utilizatori ai acestor focale extra-lungi, vor apela la Pentax Q, care totuși e lent pentru sport, oferind doar 5 cadre pe secundă la fototografierea în rafală, și nici nu dispune de calitatea senzorilor full-frame. În schimb, pentru amatorii pasionați și care doresc să facă și unele cadre wildlife în călătoriile lor, Pentax Q cu adaptorul K-to-Q și un obiectiv all-around se poate dovedi o alegere inspirată... așa că îl așteptăm cu interes și în România.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum