In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Telecomenzile no-name pentru Nikon. Când alternativa ieftină doar imită originalul Empty Telecomenzile no-name pentru Nikon. Când alternativa ieftină doar imită originalul

la data de Lun Dec 02, 2013 7:34 am
V-am prezentat în urmă cu ceva vreme telecomanda Nikon ML-L3 , arătând rolul ei indispensabil în fotografia de noapte, unde expunerile lungi sunt cheia obținerii unor imagini spectaculoase.

Cum prețul acesteia, deși nu astronomic, nu e cel mai mic (79 lei), pe piață au proliferat alternativele mai ieftine, produse de terți, precum cea de la PowerGrip, 48 lei, cu un aspect 99% identic cu al originalului:


Telecomenzile no-name pentru Nikon. Când alternativa ieftină doar imită originalul Powergrip-mk-mll3-telecomanda-ir-pentru-nikon-19187
Telecomanda în infraroșii PowerGrip MK-MLL3, 48 lei în oferta F64


E posibil chiar să nu trebuiască să dați banii pe ea: eu, de exemplu, am primit una împreună cu grip-ul pentru D90. Întrucât aveam deja o telecomandă originală, am folosit-o pe aceea, păstrând-o de rezervă pe cea primită ca bonus.

Și cum sunt un împătimit al fotografiei de noapte, am reușit în mai puțin de un an să epuizez bateria tip CR2025 a telecomenzii ML-L3, astfel că am început să folosesc în locul ei telecomanda MK-MLL3, pe care altfel doar o țineam pe dulap.

Mult timp, nu am observat nimic în neregulă, ea comportându-se identic cu originalul, sau poate chiar mai bine. E posibil ca acest lucru să fi fost doar o impresie, întrucât avea bateria nouă, pe când amintirile mele cele mai recente legate de cealaltă datau din ultimele săptămâni, când bateria se apropia de epuizare.

Un singur lucru nu făcusem, lucru esențial însă la fotografierea artificiilor: să testez comportamentul telecomenzii în modul Bulb, când expunerea nu e prestabilită, ci momentul încetării ei fiind ales de fotograf după declanșare.

Spre exemplu, pentru imaginea de mai jos, publicată pe FotografieCluj.BlogSpot.RO , am utilizat un timp de expunere de exact 3,8 secunde.
Telecomenzile no-name pentru Nikon. Când alternativa ieftină doar imită originalul _DSC5749

Acest timp nu ar fi fost disponibil direct din aparat, însă tocmai aceasta e particularitatea  modului Bulb: prima apăsare pe declanșatorul telecomenzii începe expunerea, iar a doua o încheie. În cazul fotografierii artificiilor avem astfel un ajutor imens, putându-ne concentra pe explozia de lumină și nemaiavând grija stabilirii unui timp prea lung sau prea scurt. Pur și simplu putem opri expunerea exact când considerăm că s-a imprimat în fotografia noastră ceea ce ne-am dorit.

Sau așa stau lucrurile cu telecomanda originală Nikon ML-L3 și ar trebui să stea și cu clona sa.... Am observat însă că aparatul se comportă diferit atunci când îl declanșăm cu telecomanda MK-MLL3: dacă am ales modul Declanșare la telecomandă de pe aparat, în modul Bulb va întrerupe expunerea după 1/5 sec., indiferent ce am face.

Soluția este să comutăm aparatul în modul Declanșare întârziată la telecomandă, caz în care expunerea va începe după cele două secunde de așteptare, însă apoi va dura cât timp dorim noi. Astfel, cu puțină anticipare, devine posibilă utilizarea clonei în mod aproape similar cu originalul. Spun "aproape" deoarece această limitare ne va duce la ratarea unor cadre altfel reușite, cel puțin în unele situații.

Concluzia mea e una singură: nu merită să te zgârcești, fiind de departe mai bine a avea un produs original, care se comportă așa cum ar trebui și nu unul cu o funcționalitate teoretic identică, dar cu unele scăpări evidente, care îți pot îngreuna, dacă nu chiar ruina ședința foto.

După experiența avută, cred că nu îmi rămâne decât să mut bateria din MK-MLL3 în ML-L3 și să folosesc produsul de calitate, dacă tot îl dețin.
avatar
FrateanRazvan
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 27
Points : 41
Join date : 23/10/2013

Telecomenzile no-name pentru Nikon. Când alternativa ieftină doar imită originalul Empty Re: Telecomenzile no-name pentru Nikon. Când alternativa ieftină doar imită originalul

la data de Lun Dec 02, 2013 12:58 pm
Foarte interesant, de multe ori ne uitam la diferente nu tocmai mari crezand ca avem un best buy si pe principiul "ha ha ha eu fac acelasi lucru cu bani putini" din pacate nu este tocmai asa, de multe ori pretul unui produs este stabilit de catre producator in functie de calitatea la care acesta este lucrat si pretul concurentei, in cazul de fata accesoriile nikon vor fi comparate cu accesoriile canon sau fuji ceea ce inseamna ca standardele trebuie sa fie sus iar erorile minime, cand vorbim de third party trebuie sa ne asumam anumite erori sau mai bine zis sanse de a avea erori deoarece de multe ori totul poate fi perfect.

In sumele pana in 100 de lei din perspectiva mea nu trebuie sa luam in cosiderare "acel castig de 20-40 lei" cumparand acelasi produs doar "replica" deoarece este posibil sa ne dezamageasca diferenta aceea "castigata" inzecit pe cat am investit initial prin faptul ca produsul nu este conform 100% cu ceea ce noi am dorit.

Ganditiva de multe ori ca masinile pot avea in comun anumite dimensiuni la diverse componente si este o sansa ca stergatorul dedicat de pe un model de masina sa se potriveasca oarecum pe un alt tip de masina sau sa fie creat sa se potriveasca insa nu va fi niciodata la fel ca cel original, este relativ imposibil ca un produs copiat nu sa se comporte la fel ca si cel original, ba chiar mai mult sa il depaseasca, acest lucru din perspectiva mea are o singura exceptie, si aici e vorba de gripurile foto unde diferenta de pret trebuie luata in considerare in functie de buget, in rest cum a spus si domnul Lucian si eu sunt de parere ca daca te zgarcesti la accesorii ieftine care oricum nici originalele nu au o mega calitate totusi sunt niste accesorii de cateva zeci de lei, replicile nu le pot inlocui sarcinile in totalitate.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum