In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Capacele spate ale obiectivelor Nikon și uzura prematură a monturii de plastic Empty Capacele spate ale obiectivelor Nikon și uzura prematură a monturii de plastic

la data de Vin Noi 01, 2013 7:12 am
Obiectivele Nikon destinate amatorilor, 18-55 mm f/3,5-5,6, 18-105 mm f/3,5-5,6 și 55-200 mm f/4-5,6 sunt echipate din fabricație cu montura din plastic, fiind în consecință mai susceptibile la uzura cauzată de montări-demontări repetate pe/de pe aparat decât cele cu montura metalică. Totuși, după doi ani și jumătate în care am utilizat intensiv un obiectiv 18-105 mm și, mai rar, kit-ul 18-55, am constatat că fenomenul nu e atât de serios pe cât ar dori să susțină cei de la marketing-ul firmelor distribuitoare.

Astfel, urmele de uzură pe aripioarele monturii tip Nikon F, cele care se clanșează în urma răsucirii cu un sfert de tur în locașul de pe aparat, sunt minimal vizibile pe 18-105, deși schimb obiectivele ori de câte ori consider că am nevoie de o altă focală sau de o diafragmă mai deschisă. Obiectivul prezintă un aspect mai uzat la exterior, unde cauciucul de pe inelul de zoom s-a lărgit vizibil.

Am constatat în schimb că uzura nu provine de la cuplarea-decuplarea monturii tip baionetă pe aparat, ci de la utilizarea unor capace spate necorespunzătoare. Cei de la Nikon livrează două tipuri de capace spate pentru obiectivele lor: cele negre, care se cuplează printr-o rotație de un sfert de tur, în mod similar montării obiectivului pe aparat, și cele alb-translucide, care se înfig pur și simplu pe montura obiectivului.

Capacele albe - care se livrează cu cele mai ieftine obiective, precum 18-55-ul de kit, fixul de 50 mm f/1,8 AF-D sau 55-200 mm - au dezavantajul că se fixează exclusiv prin frecare de montura obiectivului. Astfel, ele sunt cele care duc la uzura prematură a acesteia, într-o proporție mult mai mare decât montarea-demontarea de pe aparat, cu utilizarea unor capace corespunzătoare (cele negre, care se înfiletează pe aripioarele monturii, într-o manieră mult mai delicată).

Din acest motiv, eu am preferat să-mi cumpăr capace de obiectiv cu montare prin înfiletare, pentru toate obiectivele cu care nu am primit așa ceva la achiziționare (18-105 mm f/3,5-5,6, 55-300 mm, f/4,5-5,6, 35 mm AF-S f/1,8 și toate obiectivele mai scumpe sunt livrate cu capace negre, cu montarea prin înfiletare).

Totuși, nu prea are sens să cheltuim peste 30 lei, cât ar cere cei de la Nikon pentru un banal capac - la care tocmai ei fac economie, livrându-ne unul de o calitate inferioară, cu fixarea prin presare. De câte ori am găsit pe stoc, am preferat să cumpăr câte unul produs de firme terțe, practic identic constructiv cu originalul.

Puteți mai jos vedea aripioarele pentru fixarea pe montură ale unui capac produs de Fancier, distribuit de F64:


Capacele spate ale obiectivelor Nikon și uzura prematură a monturii de plastic Fancier-cp-04-capac-obiectiv-spate-pentru-nikon-f-4434-2
Capac spate pentru obiectivele Nikon Fancier, 15 lei în oferta F64
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum