Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
avatar
FrateanRazvan
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 27
Points : 41
Join date : 23/10/2013

Primii "pasi" in fotografie. Empty Primii "pasi" in fotografie.

Dum Oct 27, 2013 8:44 am
Incepem prin a ma prezenta, numele meu este Fratean Razvan Alexandru sunt din Deva si tocmai ce mi-am descoperit un nou hobby o pasiune ar spune altii, aceasta fiind fotografia cu tot ce cuprinde ea, portrete/studio/weddings/fashion/wild-life etc.
Avand in vedere ca sunt incepator in tainele fotografiei voi adauga cateva fotografii pe care as dori impreuna cu voi sa le discutam si desigur sa vedem ce au bun in compozitie si ce nu este ok sa folosim in compozitia unei fotografii de tip natura in cazul de fata.
Fotografiile sunt realizate cu o camera de tip bridge un Samsung wb100 de 16mpx cu format jpeg ulterior editate in lightroom unde desemenea sunt incepator.
Fotografia numarul 1:Primii "pasi" in fotografie. 10364064283_3f8414ab1d_z
Fotografie numarul 2:Primii "pasi" in fotografie. 10423720936_e700b21445_z
Fotografie numarul 3:Primii "pasi" in fotografie. 10422895004_7247a1f0bf_z
Fotografie numarul 4:Primii "pasi" in fotografie. 10423199496_5d02fbbdca_z

In cazul in care nu se pot afisa fotografiile intrucat m-am chinui o gramada sa incerc sa le atasez puteti da click pe linkuri pana voi reface eroare in caz ca aceasta apare, dupa vizionarea acestora astept pareri pro/contra legate de compozitie de poza in sine de editare etc :d.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Primii "pasi" in fotografie. Empty Re: Primii "pasi" in fotografie.

Dum Oct 27, 2013 2:13 pm
Salutare și bine ai venit pe forum Smile. Am corectat eu tag-urile IMG din postarea ta, astfel încât să vedem direct imaginile.

E de apreciat că te străduiești nu doar să faci poze, ci și să le editezi încât să fie cât mai captivante. Presupun de asemenea după stilul suprasaturării culorilor și a tonurilor suprarealiste că te pasionează genul fotografiei LOMO (cunoscut și ca lomografie), care merge tocmai pe această abordare, a utilizării aberațiilor cromatice și optice în scopuri artistice (mă rog, inițiatorii mișcării, membrii Societății Lomografice din Viena sunt adepții exclusivi ai fotografiei pe film, dar să nu deviez off-topic, povestim despre asta cu o altă ocazie).

Dincolo de aceasta, cel mai mult îmi place cum aîi încadrat fotografia nr. 4: ai plasat bordura în colțul cadrului, astfel ca ea să conducă privirea prin imagine, dar să o și delimiteze. Compoziția e echilibrată, te face să baleiezi imaginea cu privirea, și nu ai elemente deranjante (de obicei, stâlpii deranjează dacă sunt pe mijloc sau prea proeminenți; al tău apare însă discret, abia perceptibil și e numai bine că creează o zonă de contrast pe copacul închis la culoare).

Apropo de editare, dacă te uiți cu atenție la fotografia nr. 3, vei observa că cel mai tare sare în ochi automobilul bleu. Dacă acesta ar fi reprezentat subiectul imaginii, sau un punct de interes, era chiar bine că e mai vizibil. Așa, face un pic de notă discordantă, mai ales că e ciuntit în zona motorului - și subiectul imaginii tale e parcul. Poți încerca însă să-l desaturezi și să-l faci să se integreze mai bine în peisaj. Ai grijă de asemenea cu editarea cerului prin zonele de copaci... sau, dacă e prea dificil sau prea mult de lucru, poți încerca la o adică să convertești toată fotografia în alb-negru sau în tonuri sepia Wink.

În fotografia nr. 2, ai un personaj, un cățel chiar simpatic și bine surprins (știu cât de mult se mișcă, nu e tocmai ușor să-i fotografiezi clar, dar tu ai reușit, încă cu un aparat compact). Și aici, tot editarea e cea care te poate ajuta să pui în valoare subiectul: făcând un crop, astfel încât să lași mai mult loc în direcția în care privește și mai puțin în partea opusă, vei observa că imaginea crește în atractivitate.

Această regulă de compoziție, ce vine din pictură, e valabilă și în cazul portretelor: lași loc în direcția în care privește personajul. Ideea e că noi avem totdeauna tendința să urmărim privirea personajului și dacă nu îi lăsăm loc suficient, vom avea senzația că ne "izbim" de marginea cadrului.

De asemenea, e bine să eviți plasarea subiectului fix în centru - e considerată o eroare specifică începătorilor, acea zonă fiind numită și centrul inert al imaginii, în sensul că dacă pui subiectul acolo, privitorul se va pironi cu privirea la el și nu va mai vedea nimic din restul fotografiei - și va zăbovi extrem de puțin în fața imaginii tale.

Pe lângă sfatul privind plasarea ușor descentrată a subiectului, în cazul imaginii 1 aș mai recomanda să folosești liniile de ghidare ale aparatului, sau cele din Photoshop la editare, pentru a ține linia orizontului dreaptă. Ori o înclini încât să se vadă că e înclinată, ori ai grijă să fie dreaptă - înclinările ușoare sunt considerate erori de încadrare.

... Cam așa ceva... sper să nu te descurajeze sau să te supere comentariile mele, departe de mine această intenție. Din contră, aș spune că după ce le citești vei ști ce să faci mai bine data viitoare când ieși la poze - ceea ce sper să fie cât de curând, cât mai ține vremea bună cu noi.

Și nu îți mai fă probleme în privința aparatului - am întîlnit cel puțin doi posesori de Nikon D800 (11.999 lei la F64) care nu prea știau ce să facă cu el, dar se așteptau ca acesta să le aducă bani din fotografie doar pentru că a fost scump lol! . Aparatul e doar o unealtă, TU ești cel care compune poza.

Am găsit o fișă tehnică a aparatului tău Samsung WB100 și constat că are cam tot ce ai avea nevoie pentru fotografia necomercială: cel mai lung timp de expunere e de 8 sec. - chiar ți-aș recomanda să te joci cu această valoare noaptea, pe o stradă pe care trec mașini (obligatoriu cu aparatul pe trepied sau măcar pe o bancă); aparatul dispune de asemenea de modul manual, sau poți compensa expunerea +/-.

Dacă tot îl ai, aș spune că e cel mai bine să înveți cu el cât de multe poți - nu e așa rău cum vor să spună agenții de vânzări sau fotografii care îți fac o nuntă cu 3000 lei dar au cheltuit 60.000 pe toate sculele. Aș spune așadar că ar fi mai economic să sari o etapă, a DSLR-ului de începători: mai stai cu WB100, învață tot ce poți despre compoziție și expunere (și când ai nelămuriri, întrebă-mă cu încredere pe forum), iar apoi, după vreo jumătate de an, ia-ți direct un model mai avansat, ca Nikon D7100 (mai ales că pentru modelele de începători, D3100/D3200 găsești cel mai greu cumpărător când să le revinzi).

Acestea ar fi sfaturile mele în acest moment.. desigur că ești binevenit să revii oricând cu întrebări, la care voi încerca să răspund cât de la obiect.

Mult succes și să ne revedem cu bine!
avatar
FrateanRazvan
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 27
Points : 41
Join date : 23/10/2013

Primii "pasi" in fotografie. Empty Re: Primii "pasi" in fotografie.

Lun Oct 28, 2013 8:10 am
Buna Lucian din greseala am sters jumatate de ora de "reply" datorita unor probleme tehnice dar nu ma impedica sa reformulez ceea ce a vrut :d.
Referitor la prima poza trebuie sa precizez ca a fost realizata la mare fara trepied in format jpg fara liniile de ghidare fapt pentru care apare o compozitie nu foarte ok iar post procesarea scoate in evidenta aberatiile cromatice din zona cerului.
In poza numarul 2 realizata cu telefonul mobil de 5mpx relativ ieftin nu se poate face un eventual crop datorita a celor 5mpx, iar ce tine de procesare a fost realizata cu lightroom.
In a 3-a fotografie am fost si eu constient in momentul editarii de acea masina buclucasa Very Happy, care dorea sa iasa in evidenta in momentul in care am crescut contrastul si saturatia dar nu am putut face nimic pentru a o "scoate din" campul vizual nedorind un crop deoarece subiectele erau copacii/culoare puternica a toamnei si umbrele.
In ultima fotografie si consider eu ce-a mai reusita dintre cele 4 intitulata de mine si "drumul spre rai", a fost initial creata tot pentru a scoate in evidenta toamna dar umbland usor prin post procesare din "greseala" am creat acest efect care am considerat ca merge perfect cu compozita si poza a ramas asa cum se vede:).
Legat de compacta mea samsungwb100 este o compacta care satisface orice incepator care doreste poze de nivelul la care ea este dar odata cu "pretentiile" vizuale si nu numai aceasta iti poate oferi o stare de retinere cand vine vorba de poze realizate in zone usor intunecate fiind relativ extrem de greu sa pozezi fara trepied iar cresterea iso pentru compensare scade drastic din calitatea imaginii fie si iso 400.
In incheiere doresc sa precizez faptul ca de Black Friday sper sa devin fericitul posesor a unui aparat mid-level sau entuziast cum este si modelul d90 dar fiind diferenta foarte mica de pret din perspectiva mea d7000 este clasat pe locul 1 pentru cerintele mele.
Impreuna cu body voi dori si un obiectiv de 50mm f 1.8g  pentru portrete desigur sper un pachet cu 18-55 la body pentru o viziune mai wide si o adaptare cu ideea de zoom fie si el manual si desigur flashul nissil-sb700 care desi este usor peste bugetul meu pare o achizitie foarte buna pentru un eventual business de tip portrete la un anumit nivel profesional/boteze si dece nu, nunti in momentul in care imi voi permite un fx si constat ca din fotografie se poate si trai!
Pentru cei care doresc sa imi lase o parere ii astept aici sa ma contacteze si sa imi vizioneze pozele de pe flickr  undei voi pune recent diversele poze pe care le voi realiza si sper ca acestea sa fie din ce in ce mai bune.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Primii "pasi" in fotografie. Empty Re: Primii "pasi" in fotografie.

Lun Oct 28, 2013 2:03 pm
E de apreciat faptul că știi atât să-ți recunoști limitările, cât și să determini care din fotografiile tale e cea mai bună. Vei evolua în mod sigur în perioada următoare, mai ales că te-a cuprins pasiunea - care, iti spun din propria experiență, e cel mai puternic stimulent pentru a fotografia, dar și pentru a achiziționa scule care să te ajute în obținerea imaginilor pe care le dorești.

Apropo de acestea: dacă îți permite bugetul, mergi pe Nikon D7000. Eu am D90-ul, sunt mulțumit de el, dar dacă va fi suficient de mică diferența de preț, merită modelul mai nou. Acum sunt 1300 lei între cele două modele, dar e improbabil ca D90-ul să scadă cu mai mult de 100-150 lei sub nivelul de Black Friday de anul trecut (a fost 1799 lei, redus de la 2699, dar nu a mai revenit la 2699, ci la 2199 pentru câteva luni bune, iar apoi s-a stabilizat la prețul de acum, 1999 lei).

Pe de altă parte, acum un D7000 e 3299 lei la F64, deci dacă păstrăm proporțiile reducerilor, există șanse să-l poți lua pe la 2499-2599 lei (sunt doar estimările mele, îți dai seama că prețurile sunt ținute secrete până la începerea promoției).

În ce privește obiectivele, pentru D90 eu mi-am cumpărat fixul de 50 mm AF-D, nu aș fi plătit 400 lei în plus pentru cel cu motor AF-S (oricum D90-ul are motor de focalizare în aparat și nu m-a interesat compatibilitatea cu aparatele entry-level, dar am dorit să am focalizare automată pe aparatele cu film - care se descurcă doar cu obiectivele AF-D).

Fixul de 50 mm e un obiectiv chiar reușit, în oricare din variante (cu și fără motor), pe care într-adevăr îl recomand - și pe care vei vedea că îl vei folosi mai mult decât 18-55-ul, exceptând cadrele largi, desigur.

Că tot pomeneai de trepied, mai bine ia-ți varianta de obiectiv fără AF-S și investește diferența într-un trepied ușor, dar "de firmă" - știu că mulți susțin că nu contează, până nu folosesc unul și nu se conving de diferențe. Cum ar fi acest Manfrotto, de 360 lei.

Nu îmi rămâne decât să-ți urez succes cu viitoarea achiziție - și aștept să văd ce poze vei face cu D7000-ul Wink.
avatar
FrateanRazvan
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 27
Points : 41
Join date : 23/10/2013

Primii "pasi" in fotografie. Empty Mersi de incurajari!

Mar Oct 29, 2013 5:23 am
Lucian multumesc frumos ca incerci sa ma incurajezi si ca imi dai sfaturi deoarece sunt singurul din familie care este preocupat cu fotografia se pare si singurele sfaturi le pot lua de pe internet neavand cine sa imi spuna mici amanunte de care eu acum am nevoie, ce tine de ofertele de Black Friday ar fi perfect sa fie pretul lui d7000 sub 3000 un pret de 2500 ar fi ceva excelent pentru bugetul meu.
Odata cu achizitionarea aparatului, accesoriilor, obiectivului/elor, etc voi dori sa incep 2 tipuri de fotografie:Portrete pentru care voi folosi 50mm si ma voi orienta si catre un obiectiv cu o perspectiva mai wide, poate un 18-55 deoarece are un buget mic si pentru inceput este suficient in ceea ce priveste categoria "landscapes", dupa care am in plan un obiectiv wide mai "performant" deoarece doresc sa fac street photography/landscapes HDR care mi se par "povesti de fotografii" datorita asemanarii lor cu un desen cu o pictura, moment pentru care doresc sa te intreb daca fotografia de tip HDR se poate folosi si in portrete si cum afecteaza aceste modificari a fotografiei in ceea ce priveste subiectul uman, probabil va fi un HDR la o apertura de f8 deoarece nu vreau foarte mult bookeh mai ales in HDR unde cladirile/natura arata de poveste.
Intre timp am modificat pe flickr poza cu "lacul" intrucat aberatiile cromatice din prima editare erau prea puternice iar acum i-am dat un aspect mai natural mai golden hour, sper sa-ti placa, nu am incercat sa schimb in lightroom linia orizontului deoarece trebuie sa gasesc tutorialul in care se poate face acest lucru dar din cate imi amintesc necesita crop si nu stiu cum va iesi.
Lumina buna, si cat mai multe fotografii reusite iti urez Lucian, mersi inca o data!
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Primii "pasi" in fotografie. Empty Re: Primii "pasi" in fotografie.

Mar Oct 29, 2013 2:32 pm
Îmi pare bine că pot să-ți fiu de folos; doar așa putem sistematiza informațiile și sfaturile, dacă stăm să le dezbatem pe îndelete Smile

Și mulțumesc mult de urări, și ție îți doresc toate cele bune în această pasiune și nu numai !

Să înțeleg că aceasta e imaginea ta cea nouă:
Primii "pasi" in fotografie. 10555168514_218cae54ec_z

Arată mult mai bine decât varianta super-procesată de dinainte, care văd că s-a speriat și nici nu se mai încarcă (glumesc, dar constat că apare un mesaj de eroare în locul ei).

Oricum, ai făcut ff. bine că ai ales tonuri calde pentru culorile soarelui la apus, chiar e o setare recomandată pentru astfel de situații (dacă dorești să obții tonuri asemănătoare direct din aparat, intensificând nuanțele de galben/portocaliu ale apusului, pe D90/D7000, pui multe grade Kelvin la white balance, undeva pe la 6500; pe aparatele compacte, poți alege Cloudy sau Shade).

HDR la portrete... mă îndoiesc că ai avea cum din două, cu atât mai puțin din trei declanșări succesive - ai risca aproape sigur să obții subiectul ușor dedublat, iar dacă s-ar strădui din răsputeri să stea încremenit, expresia va fi destul de nenaturală.

Poți însă altceva: pune blitz-ul pe Slow, ceea ce îți va permite să folosești lumina ambientală pentru a reliefa detaliile peisajului, iar blitz-ul, care va declanșa la sfârșitul expunerii, va reliefa doar personajul tău uman.

Obții astfel ceea ce deduc că îți dorești: personajul plasat în context, nu doar cu un fundal negru ca în cazul unei expuneri scurte de noapte și blitz care dă pe subiect.

Un mic detaliu: de ce nu poți pur și simplu fotografia noaptea peisajul la blitz? Un blitz de aparat compact bate până la 4-5 metri, unul extern precum Nikon SB-700 până pe la 20 - ceea ce e foarte puțin, comparativ cu vastitatea spațiului urban. Ține cont că, de regulă între doi stâlpi de iluminat stradal sunt 40 până la 60 metri (funcție de administrația locală) - un reper bun pentru a-ți face o idee asupra distanțelor din locul unde te afli.
Continut sponsorizat

Primii "pasi" in fotografie. Empty Re: Primii "pasi" in fotografie.

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum