In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon D5300 - cel mai nou DSLR cu ecran orientabil Empty Nikon D5300 - cel mai nou DSLR cu ecran orientabil

la data de Sam Oct 19, 2013 2:47 pm
La mai puțin de un an de la lansarea DSLR-ului cu ecran orientabil D5200, cei de la Nikon revin cu un model nou, ce aduce câteva îmbunătățiri, dacă nu majore, cel puțin practice. Nikon D5300 pe numele său, ne aduce așadar senzorul de 24 MPx fără filtru low-pass de pe D7100, într-un corp mai ușor (530 grame, față de 755, pentru modelul de top al aparatelor cu senzor APS-C) și gândit pentru a fi mai prietenos cu începătorii.

Interesant este că, deși senzorul e preluat de pe D7100, producătorul specifică o sensibilitate ISO mai crescută cu o treaptă, maximul fiind de 12800 pe D5300, față de 6400 pe D7100. Totuși, cum ambele aparate pot crește în modul ISO extins până la acelaiș prag de 25600, deduc că e doar o chestiune de etichetare, aceeași treaptă, ISO 12800, considerată ca aparținând modului HI pe D7100, a fost inclusă în rezoluțiile uzuale de pe D5300. Rămâne să vedem, odată cu intrarea aparatului pe stoc, în ce măsură acesta va fi capabil de imagini fără granulație și la aceste valori ISO ridicate.

Sistemul de focalizare rămâne același de pe D5200, D7000 și D600, cu 39 puncte (spre deosebire de Nikon D7100 , cu ale sale 51 puncte, sistem optimizat pentru fotografia de sport). Era într-un fel inevitabil să nu asistăm la creșteri spectaculoase, în condițiile în care D5300 e totuși un aparat dedicat fotografilor pasionați, dar neprofesioniști.

Aceasta nu înseamnă însă nicidecum că D5300 ar fi un aparat neperformant; din contră, unele caracteristici se ridică peste nivelulu unor aparate din clasă superioară, dar de generație mai veche: de exemplu, viteza de fotografiere în rafală e de 5 cadre/sec., mai mare decât cea de pe Nikon D90.

Principalul atu al aparatului rămâne însă ecranul orientabil, specific seriei D5000, grație căruia putem fotografia chiar și din unghiuri mai dificile - fie deasupra capului, la spectacole, fie aproape de nivelul solului, aspect util la fotografierea animalelor de companie, sau a detaliilor macro. Și adepții filmării cu DSLR-ul vor aprecia ecranul orientabil, care facilitează menținerea subiectului în poziția dorită din cadru.

Iar noutățile aduse de Nikon - GPS-ul și modulul wireless încorporat - fac din D5300 un aparat modern, aliniat ultimelor tendințe. Astfel, nu mai avem nevoie de modul GPS extern , acesta fiind acum încorporat aparatului. Putem astfel înscrie în tag-ul EXIF al fiecărei fotografii coordonatele geografice de unde a fost făcută - facilitate ce ne va ajuta la sortarea fotografiilor, când ne-am întors din călătorie și dorim să ne rememorăm traseul.

Modulul wireless permite controlul aparatului foto direct de pe smartphone (prin intermediul aplicației WirelessMobileUtility, oferită de Nikon prin Google Play, pentru telefoanele și tabletele cu sistem de operare Android).  Nu doar că putem copia pozele direct de pe aparat, fără a mai fi nevoie să scoatem cartela de memorie, dar putem declanșa aparatul de pe telefon, văzând în permanență cum va arăta viitoarea imagine.

Această facilitate nu se adresează însă doar fotografilor de absolvenți, ci și iubitorilor fotografiei turistice: ne putem imagina un scenariu în care dorim să fotografiem un peisaj în continuă schimbare - spre exemplu, cu nori în trecere rapidă, ce determină un interesant joc al umbrelor și luminilor. Dorind să realizăm un filmuleț time lapse, am poziționat aparatul pe trepied și, așezați comod, declanșăm de pe telefon exact la momentul oportun - de fiecare dată. Scăpăm astfel de grija achiziționării unei telecomenzi și beneficiem de raza superioară de acțiune a modulului WiFi, comparativ cu sistemul de declanșare în infraroșu.

Viteza de procesare a fotografiilor este un alt capitol la care cei de la Nikon au adus îmbunătățiri: D5300 este primul aparat ce beneficiază de noul procesor de imagine Expeed 4, care promite o performanță sporită la tot ceea ce presupune calcule: valorile gamma, controlul distorsiunilor, reducerea granulației, eliminarea aberațiilor cromatice etc. Aceste operațiuni sunt realizate în mod transparent pentru fotograf, care ar trebui doar să remarce că lucrul cu aparatul decurge mai fluent decât cu vechile modele.

Per total, D5300 se anunță a fi un aparat interesant, așa că nu poate decât să ne bucure includerea sa în oferta F64; eu unul aștept cu mare interes ca acesta să fie disponibil pentru testare.


Nikon D5300 - cel mai nou DSLR cu ecran orientabil Nikon-D5300-kit-18-55mm-VR-AF-s-DX-30162-5
Nikon D5300, preț de lansare 3999 lei în oferta F64, cu obiectivul kit 18-55 mm
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum