In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Parking-urile supraetajate, o platformă excelentă pentru fotografie Empty Parking-urile supraetajate, o platformă excelentă pentru fotografie

la data de Vin Oct 11, 2013 2:31 pm
Ne-am dori de multe ori să ne ridicăm deasupra vacarmului străzii, să putem fotografia orașul de la înălțime, pentru o perspectivă mai interesantă. Odată cu instalarea interfoanelor ce străjuiesc intrarea în majoritatea blocurilor (și a instalării unor sisteme chiar mai restrictive de acces în clădirile de birouri, care ar avea însă locațiile cele mai inspirat poziționate), această variantă se autoelimină din start, rămânând clădirile publice. Însă și dintre acestea, monumentele de arhitectură pot fi vizitate de multe ori doar contra cost, sau în grup organizat.

Rămâne însă o variantă ce poate părea neinteresantă din punct de vedere turistic, în sensul că nu vizităm un obiectiv pentru frumusețea sa arhitecturală... din contră, în interior vom vedea doar stâlpi de beton, rampe de acces și parapeți. Da, am în vedere blocurile de parcări, construite în ultimii ani în locații chiar atractive, asigurându-ne o priveliște cuprinzătoare asupra orașului - și unde mai puneți că, dacă sunteți șoferi, puteți merge cu mașina exact până la destinație?

De aici, vom avea o vedere cuprinzătoare asupra orașului, ce se întinde adeseori către toate cele patru zări. Tot ce trebuie este, desigur, să ne alegem punctul de stație dorit, funcție de ceea ce ne interesează să fotografiem și de direcția de cădere a luminii (pt. detalii, vezi Episodul 7 al cursului foto ).

Dacă avem noroc și suntem suficient de atenți încât să ne realizăm corect seria de fotografii, putem chiar să asamblăm o panoramă înfățișând un tur complet de orizont, cum este cazul cu imaginea de mai jos, realizată de pe parcarea Leul, din piața Mihai Viteazu, Cluj-Napoca:


Parking-urile supraetajate, o platformă excelentă pentru fotografie 89891155
(Clic pe imagine pentru a o vedea la rezoluția maximă, pe server-ele Panoramio)

Fotografia sau, mai exact, seria de fotografii, a fost realizată cu Nikon D90.

Alteori, poziția noastră de la înălțime ne conferă o deschidere unică asupra unor zone care, deși nu centrale, sunt reprezentative pentru viața în cartierele construite în anii comunismului și care altfel sunt destul de puțin fotogenice. Este dificil a fotografia, de exemplu, un bloc și a nu cădea în banalitate. Realizând însă o panoramă, suma imaginilor reunite va avea un impact vizual semnificativ mai mare decât întregul. Spre exemplificare, includ o panoramă înfățișând cartierul Mărăști, realizată de pe parking-ul de pe Calea Dorobanților, Cluj-Napoca:


Parking-urile supraetajate, o platformă excelentă pentru fotografie 97617718
(Clic pe imagine pentru a o vedea la rezoluția maximă, pe server-ele Panoramio)


Notă: imaginea anterioară nici măcar nu a fost obținută cu un DSLR, ci cu un aparat compact Canon A1100is, rulând CHDK (pentru a salva imaginile în format RAW; detalii despre această extensie a firmware-ului aparatului, în postarea dedicată CHKD ).

Însă nu e neapărat să ne concentrăm pe imagini panoramice din vârful parcărilor supraetajate. Putem la fel de bine să realizăm cadre singulare, însă cât mai bine țintite și care să surprindă, de exemplu, traficul intens al cartierului, la ceas de seară:

Parking-urile supraetajate, o platformă excelentă pentru fotografie 97618264

Parking-urile supraetajate, o platformă excelentă pentru fotografie 97618261

(Imagini realizate cu aparatul DSLR Nikon D90 ).
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum