In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Aviz amatorilor de aparate Nikon SH! Atenție la programele pentru resetarea shutter count-ului! Empty Aviz amatorilor de aparate Nikon SH! Atenție la programele pentru resetarea shutter count-ului!

la data de Mier Oct 09, 2013 5:29 am
Observasem, în urmă cu câteva luni, că pe aparate Nikon mai vechi, precum D70-ul pe care l-am stăpânit timp de mai bine de un an, contorul declanșărilor se reinițializează de la 0 după un ciclu de 65535 cadre trase cu aparatul, acest aspect datorându-se unei deficiențe de programare.

Pentru modelele mai noi, producătorii au avut grijă să aloce memorie suficientă contorului, încât să putem ști în orice moment care este shutter count-ul aparatului nostru - valoare determinantă pentru a cunoaște exact uzura unui aparat, având în vedere că durata de viață a obturatorului e estimată la 100.000 cicluri de ridicare-coborâre a oglinzii DSLR-ului.

Astfel, la momentul achiziționării unui aparat second-hand, este bine să cerem vânzătorului o poză recentă (sau, și mai bine, să facem noi o poză cu aparatul), pe care să o încărcăm într-un program ca oPanda IEXIF sau ExifTool(-K), urmând apoi să căutăm valoarea Total Number Shutter Releases for Camera. Constat acum că, pe D90, am ajuns la 14967 declanșări, după cum puteți vedea în captura de ecran de mai jos:

Aviz amatorilor de aparate Nikon SH! Atenție la programele pentru resetarea shutter count-ului! 10169338796_ea96215cd4_o

Teoretic, acest contor ar trebui să fie infailibil și să ne indice exact gradul de uzură al aparatului, el neputând fi modificat decât odată cu înlocuirea mecanismului obturatorului, de echipa de service. Nu degeaba consignațiile foto care se respectă, precum cea a F64 Studio , indică pentru toate DSLR-urile Nikon numărul total de declanșări.

Problema este că, fiind vorba de un contor înregistrat electronic, stocarea sa este totuși independentă de numărul fizic al declanșărilor, contând mai degrabă ce indică partea de programare decât pur și simplu mecanica. Pe cale de consecință, soft-ul Nikon Inspection and Adjustment Program, realizat pentru fiecare model în parte, e capabil să rescrie variabila shutter count - denumită Number of Release Times în programul anterior-amintit (evit să public link-ul, întrucât e cel mai probabil ca acesta să nu fi fost lansat public de cei de la Nikon, ci să fi fost obținut și diseminat de unele comunități de hacker-i.

Un argument în plus în favoarea acestei ipoteze este că sunt disponibile versiuni diferite ale programului, pentru aparatele concepute doar până în anul 2011, nu și pentru cele mai recente. Putem deduce așadar că, la momentul respectiv, a avut loc o scăpare în sistemul de securitate informatică a celor de la Nikon, programul fiind sustras și distribuit pe Internet.

Însă în momentul în care un bișnițar de aparate ar intra în posesia programului, ar deveni practic posibil ca aparate foarte uzate, pe care el le-a cumpărat la un preț bun, să fie scoase din nou la vânzare cu un shutter count redus artificial și, implicit, la un preț mai mare. Ar fi înșelată astfel buna-credință a cumpărătorului, care ar achiziționa acel aparat și nu un altul tocmai pe considerentul că are puține cadre la activ.

În consecință, fiți vigilenți Exclamation. Cereți actele de proveniență ale aparatului, chiar dacă acesta are garanția expirată și inspectați-l atent după semne de uzură (aspectul exterior, gradul de ștergere a simbolurilor de pe butoane, învârtirea uniformă a rotiței/rotițelor). Dacă aparatul e vizibil mai uzat decât numărul de cadre specificat de vânzător, mai bine renunțați la a-l mai cumpăra!
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum