In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon D610 - o actualizare binevenită, pentru a corecta problemele obturatorului de pe D600 Empty Nikon D610 - o actualizare binevenită, pentru a corecta problemele obturatorului de pe D600

la data de Mar Oct 08, 2013 2:08 pm
Anul trecut, cu câteva zile înainte de Photokina, de departe cel mai important târg al industriei, Nikon lansa primul aparat full-frame pentru entuziaști, D600 . Vânzările din primele luni au fost chiar peste așteptări și D600 ar fi devenit un veritabil succes de piață dacă... nu ar fi apărut știrile cu privire la problemele obturatorului.

Mai exact, unii clienți clienți, în loc să se poată bucura de un aparat care, la lansare, costa 9499 lei, au constatat că senzorul le e murdar cu ulei sau le apar pete în imagini, cauzate de praf, deși nu schimbaseră obiectivul. Pierderile de ulei, de la pistonul de rabatare a oglinzii, în cazul fericit în care nu formau picături vâscoase pe senzor, duceau la o uzură accentuată a mecanismului, iar praful rezultat în urma frecării ajungea - evident - tot pe senzor.

(Problema nu a fost prezentă doar la aparatele vândute în România; din contră, a fost semnalată și de cei de la DPreview, încă din februarie 2013: dpreview.com/news/2013/02/22/Nikon-issues-service-advisory-for-D600).

Lucrurile nu trebuie, totuși, înțelese greșit: deși au existat utilizatori care să se plângă, numărul celor care au achiziționat aparate bune și fotografiază fără nicio grijă este incomparabil mai mare. Chiar discutam cu angajații unui magazin foto clujean, care regretau retragerea din producție a D600, argumentând că ei nu au avut niciun aparat defect pe stoc, ba chiar au avut comenzi pe care nu au mai putut să le onoreze din cauza deciziei companiei (care nu a recunoscut însă oficial vreun defect).

Totuși, cine plătește aproape 100 milioane vechi pe un aparat foto are niște pretenții perfect justificate și orice companie care vinde "jucării" defecte se face serios de râs la nivelul acesta, mai ales că e improbabil ca fotograful în cauză să fie vreun începător care pune mâna pe primul lui DSLR. Mult mai probabile devin însă "dezertările în masă" spre tabăra Canon sau Pentax...

Culmea este însă că noul D610 este promovat tocmai cu acest punct forte, "obturatorul îmbunătățit" - fapt ce reprezintă o recunoaștere implicită a nevoii de a-l reproiecta. Acest lucru e neîndoielnic unul bun, noul mecanism al obturatorului aducând câteva avantaje în plus pentru Nikon D610 față de vechiul D600: viteza de declanșare a crescut ușor, de la 5,5 la 6 cadre/sec., alături de un mod silențios de fotografiere în rafală, care reduce viteza la 3 cadre/sec., aparatul făcând astfel mult mai puțin zgomot.

În rest, senzorul full-frame de 24 MPx și sistemul de focalizare în 39 puncte au fost păstrate, aparatul fiind din punct de vedere fotografic identic cu mai vechiul model. A fost extinsă însă acoperirea vizorului optic, ce ajunge acum la 100% din cadrul fotografic. Dispare astfel problema apariției obiectelor nedorite în cadru, generată de dimensiunile mai mari ale scenei reale decât ceea ce puteam observa prin vizor.

Interesant este că prețul de lansare anunțat de cei de la F64, de 8999 lei, este o idee mai mic decât cel de la lansarea D600-lui. Acesta este însă suficient de mare pentru ca D610 să rămână un aparat destinat unui public cu pretenții exclusiviste (și posibilități financiare pe măsură), fiind astfel mai mult decât binenvenite corecțiile aduse de Nikon.

Nu ne rămâne decât să urăm bun-venit noului model și să-l așteptăm cât mai curând pentru testare (moment în care voi reveni cu impresii detaliate).


Nikon D610 - o actualizare binevenită, pentru a corecta problemele obturatorului de pe D600 Nikon-D610-body-29937-1
Nikon D610, anunțat la F64 la prețul de 8999 lei
.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum