In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Casa Poporului - clădirea simbol a Bucureștiului, văzută la ora albastră Empty Casa Poporului - clădirea simbol a Bucureștiului, văzută la ora albastră

la data de Sam Oct 05, 2013 1:52 pm
Petrecând câteva zile în București, nu puteam rata ocazia de a fotografia și cea mai reprezentativă clădire a capitalei noastre, Palatul Parlamentului. Sau Casa Poporului, pentru a folosi denumirea sub care a fost inaugurată clădirea de regimul ceaușist de dinainte de 1989.

Deși proiectul megaloman al realizării celei mai mari clădiri cu funcțiune administrativă din Europa (și a doua din lume după Pentagon) este atribuit lui Nicolae Ceaușescu, interesant este că originile sale trebuie căutate la un alt dictator, Carol al II-lea, care dorea construirea unei noi clădiri a Camerei Deputaților, pe actualul amplasament al Casei Poporului. Singurul lucru care l-a împiedicat pe regele-playboy să-și ducă la bun sfârșit visele megalomane a fost venirea războiului, proiectele sale fiind însă readuse în actualitate de cutremurul din 1977, când s-a constatat că zona Dealului Arsenalului-Uranus este una din cele mai puțin sensibile la activitatea seismică din București.

Arhitectura va fi însă împrumutată după modelul nord-coreean și, tot după același model, regimul ceaușist nu va ține cont de nimic când va decide demolarea locuințelor a cca. 40.000 bucureșteni, pentru a face loc Casei Poporului. Și era nevoie de mult loc, de 330.000 mp mai exact (66.000 mp desfășurați la sol). Și, precum într-o scenă din 10000 BC, pe șantierele Casei Poporului au trudit peste 20.000 muncitori, zvonuri circulând cum că unii au plătit cu viața eventualele abateri de pe șantier (acest aspect fiind însă neconfirmat istoric, cel puțin pentru moment).

Dincolo de toate aceste controverse, e sigur că avem de-a face cu o construcție impozantă, dar nu atât printr-o senzație înălțătoare, precum în cazul catedralelor gotice, cu una contrarie, apăsătoare. Ajuns în fața Casei Poporului, efectiv te simți minuscul, un nimic în fața colosului din beton și marmură - și, neîndoielnic, aceasta a și fost dorința comuniștilor, de a diminua rolul omului și a-l amplifica pe cel al statului proletar multilateral dezvoltat (acesta fiind limbajul utilizat în epocă, chiar dacă ar părea ciudat pentru cei mai tineri cititori Very Happy).

Pe timp de zi însă, aspectul său este oarecum tern, din cauza culorii gri, mohorâte a clădirii. Tocmai de aceea, am considerat cel mai propice moment pentru fotografiere ca fiind ora albastră (aspect pe care l-am detaliat în episodul 8 al cursului foto ).

Puteți vedea în continuare câteva imagini înfățișând Palatul Parlamentului, din diverse unghuri care să-l scoată cât mai bine în evidență:

Casa Poporului - clădirea simbol a Bucureștiului, văzută la ora albastră 97323693

Casa Poporului - clădirea simbol a Bucureștiului, văzută la ora albastră 97323688

Casa Poporului - clădirea simbol a Bucureștiului, văzută la ora albastră 97323686

Toate fotografiile au fost realizate cu Nikon D90 și obiectivul 18-105 mm, de pe trepiedul Slik Sprint Pro 47 (pe care, grație dimensiunilor relativ reduse și a greutății de 900 grame, l-am putut lua cu mine de la Cluj fără a simți vreun inconvenient la transport).
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum