In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Pentax K-5II vs Nikon D90 - DSLR-uri pentru entuziaști, testate practic Empty Pentax K-5II vs Nikon D90 - DSLR-uri pentru entuziaști, testate practic

la data de Joi Oct 03, 2013 4:55 am
Cota de piață a producătorilor de DSLR-uri e destul de inegal împărțită: cei doi jucători majori, Nikon și Canon, controlează cca. 80% din vânzările mondiale, pe când Pentax, Sony și Olympus sunt nevoiți să împartă restul "plăcintei". Totuși, acest lucru se datorează mai mult forței financiare și implicit a sumelor impresionante investite în publicitate de cei doi "grei", decât neapărat calității sau tradiției lor.

Astfel, primul SLR pe film introdus în producție de masă de un producător japonez a fost Pentax Asashiflex (lansat în 1952, ce se baza pe un design Zeiss Contax din 1949); primul SLR Nikon F va apărea la 7 ani după cel de la Pentax, în 1959, iar Canon va intra pe această piață abia în 1965.

Observăm așadar că nu ar trebui să ascultăm orbește mesajele agenților de vânzări ale companiilor distribuitoare cu privire la renumele și tradiția producătorilor (asistasem la o prezentare Nikon la care agentul distribuitorului pentru România, Skin Media, afirma că montura F ar fi fost introdusă în 1917, la înființarea societății Nippon Kogaku Tokyo KK - enormitate cum nu se poate mai grosieră, în condițiile în care Nippon Kogaku nici măcar nu producea aparate de fotografiat la momentul respectiv, ci echipamente optice pentru armata japoneză Very Happy).

Dincolo de aceste considerente, în era digitală se pune mai puțin problema alegerii aparatului în funcție de tradiția producătorului, cât de performanțele concrete oferite. Petrecând câteva zile la București, am decis să vizitez distribuitorul oficial Pentax pentru România, Focus94 (Intr. Tudor Stefan nr. 10, Sector 1; de la acest furnizor se aprovizionează și showroom-ul F64) și să testez vârful de gamă al companiei, Pentax K-5II , comparativ cu D90-ul meu.

Specificațiile tehnice sunt net în favoarea Pentax-ului, echipat cu un senzor de 16 MPx față de 12 pe D90, capabil de o sensibilitate ISO mai ridicată (ISO 12800 față de 3200 și, în modul extins, 51200 față de ISO 6400 pe D90). Și la fotografierea subiectelor în mișcare, Pentax K-5 II ar trebui să fie în avantaj, fiind echipat cu 9 puncte de focalizare în cruce, față de unul singur (cel central) pe D90, viteza de fotografiere în rafală a K-5 II-ului fiind de 7 cadre/sec., pe când a D90-ului e de doar 4,5 cadre/sec.

Ca ergonomie, ambele aparate dispun de două rotițe pentru reglarea parametrilor expunerii, cu particularitatea că pe Pentax comenzile sunt plasate exact invers decât pe Nikon: diafragma e controlată de rotița din spate, cea din față controlând timpul de expunere. De asemenea, la fel ca D90-ul, și K-5 II dispune de ecranul pentru parametri din partea superioară, element extrem de util când fotografiem preponderent în modul manual și, cunoscând din memorie parametrii pe care urmează să-i folosim, începem să ne potrivim expunerea chiar înainte de a duce aparatul la ochi.

Pentru a mă convinge însă practic cum stau lucrurile, am realizat câte o imagine de test cu fiecare aparat, în formatul RAW (NEF pentru Nikon, PEF pentru Pentax), pe care le-am salvat cu aceeași temperatură de culoare folosind convertorul freeware UFRAW.

Dată fiind lumina relativ redusă, am folosit o sensibilitate ISO de 800, diafragma fiind cea mai deschisă posibil pentru focala de 24 mm (f/3,8 pe Nikon și f/4 pe Pentax), timpul de expunere fiind același, 1/40 sec. Punctul de focalizare a fost plasat manual, în același loc pe ambele aparate. Rezultatul îl puteți vedea mai jos:


Pentax K-5II vs Nikon D90 - DSLR-uri pentru entuziaști, testate practic 10068095014_6927271089_c
(Clic pe imagine pentru a o vedea la rezoluția maximă, pe server-ele Flickr)


Se observă că imaginea obținută cu Nikon-ul e mai scharf, contururile fiind mai bine definite, iar senzația conferită e una de claritate sporită. În schimb, Pentax-ul plusează la capitolul luminozitate și redarea detaliilor din zonele umbrite ale imaginii (contând aici plaja dinamică mai extinsă a senzorului, de 14,1 trepte de expunere pe K-5 II, față de 12,5 pe D90).

La fidelitatea redării culorilor Nikon-ul este însă din nou în avantaj: în aceeași lumină ambientală și potrivind aceeași temperatură de culoare (3676 Kelvin) pe ambele RAW-uri, coloritul imaginii obținute cu D90-ul are un aspect natural, pe când cea obținută cu K-5 II-ul are o dominantă ușor verzuie - fapt care ar deranja fotografii de produs, însă ar putea fi un avantaj pentru cei pasionați de fotografia de peisaj.

De altfel, fotografierea în natură, chiar în condiții extreme, este principalul atu al Pentax-ului: carcasa gândită să reziste umidiității maxime, stropirii cu apă și a prafului din mediul tropical, obiective rezistente la apă (inclusiv în varianta de kit) și căpăcele etanșeizate pentru conectori fac din K-5 II un aparat care se simte în elementul lui și în afara studioului sau a sălii de nuntă.

De altfel, oricum, fotografii de eveniment vor alege Nikon sau Canon datorită notorietății mărcilor respective în conștiința colectivă a publicului; însă pasionații călătoriilor în medii extreme au în Pentax K-5 II un companion de nădejde.


Pentax K-5II vs Nikon D90 - DSLR-uri pentru entuziaști, testate practic Pentax-k-5-ii-smc-da-18-55mm-f3-5-5-6-wr-24237
Pentax K-5 II cu obiectivul kit rezistent la apă 18-55 mm, f/3,5-5,6 - 4399 lei în oferta F64Pentax K-5II vs Nikon D90 - DSLR-uri pentru entuziaști, testate practic Nikon-d90-body-12-3-mpx-11pct-focus-lcd-3-inch-filmare-hd-liveview-7772
Nikon D90 body, 1999 lei în oferta F64 (3199 lei cu obiectivul Tamron 17-50 mm, f/2,8 )
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum