In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon P5100 vs Canon A630 - compacte din generațiile trecute, dar încă actuale Empty Nikon P5100 vs Canon A630 - compacte din generațiile trecute, dar încă actuale

la data de Vin Sept 20, 2013 7:04 am
Ar fi ideal ca în călătoriile în care dorim să avem un bagaj cât de ușor, să avem cu noi un aparat compact pentru fotografii avansați, de ultimă generație, fie el Nikon P7800, fie Canon G16 (aparate despre care am mai scris de curând în postările: P7800 și, respectiv, G16 ). Acestea au însă prețuri destul de piperate, ce se apropie de cele ale DSLR-urilor pentru începători, ele fiind gândite mai degrabă ca o soluție de backup pentru fotografii profesioniști, decât ca un aparat ultraportabil, dar cu reglaje manuale, pentru pasionați.

Rămâne însă o posibilitate achiziționarea unor modele de generație mai veche, dar păstrate în stare bună, de pe piața second-hand. La consignația Digital Pro Foto din Cluj (str. Bolyai nr. 9), am avut ocazia să testez zilele acestea un Nikon P5100 și un Canon A630, ambele aparate compacte ce oferă posibilitatea reglării manuale a parametrilor expunerii și au o interfață ce amintește de DSLR-urile celor doi mari producători (într-o mai mare măsură pe Nikon, însă și interfața Canon-ului e una îndeajuns de intuitivă).

Ambele aparate dispun de vizor optic, ceea ce le face plăcute la utilizare chiar și în soare puternic (facilitate pe care ne-am dori-o de la un aparat de călătorie, dar tot mai rară pe compactele din prezent, producătorii renunțând de multe ori la vizorul optic pentru a reduce costurile de producție). Nikon-ul are ca principal atu patina de blitz, grație căruia îl vom putea folosi și pe post de aparat de backup în fotografia de eveniment, pe când Canon-ul vine cu avantajul funcționării cu baterii AA - putând fi astfel alimentat chiar și în zonele izolate, sau în țări cu rețele de curent diferite de cea europeană.

În continuare, câteva detalii tehnice: Nikon P5100 a fost lansat în august 2007, fiind echipat cu un senzor impresionant pentru vremurile sale, de 12 MPx (cu o suprafață generoasă, de 1/1,72" - 7,4x5,55 mm). Canon-ul, lansat la Photokina 2006, are un senzor o fracțiune mai mic, de 1/1,8" - 7,144x5,358 mm. Având însă doar 8 MPx în loc de 12, ar trebui teoretic să ofere o granulație mai puțin deramjantă în lumină slabă. Acest mit totuși nu subzistă, el fiind valabil doar pentru aparate din aceeași generație.


Nikon P5100 vs Canon A630 - compacte din generațiile trecute, dar încă actuale 9837578303_1e6d89af44_z
Clic pe imagine pentru a o vedea la rezoluția maximă, pe server-ele Flickr


Dacă atunci când privim imaginea micșorată, diferențele nu sunt sesizabile, în momentul în care ne apropiem de 1:1 din rezoluția originală, constatăm că imaginea capturată cu Nikon-ul are mult mai puțini purici pe suprafețele uniforme de culoare închisă, Canon-ul fiind într-un net dezavantaj.

Canon-ul vine însă cu avantajul unei plaje focale ceva mai lungi (35-140 mm față de 35-123 mm, ambele exprimate în echivalent full-frame), dar și cu un atu oferit de comunitatea de entuziaști ce a dezvoltat suita de firmware-uri alternative CHDK (despre care puteți citi mai multe detalii aici ). Instalând CHDK-ul, devine posibilă fotografierea în formatul RAW (DNG), facilitate ce se găsește doar pe DSLR-uri, mirrorless-uri sau pe compactele avansate de generație mai nouă (de la Nikon P7000 sau Canon G14 în sus).

Un alt avantaj al Canon-ului e excelentul mod macro, ce permite focalizarea de la distanță extrem de redusă de subiect (teoretic, 1 cm; în practică, de la 4-5 cm lucrurile vor sta mult mai bine, deoarece mai de aproape există riscul ca umbra aparatului să cadă exact pe subiectul fotografiat). Dacă cu P5100-le nici nu am reușit să obțin o imagine mulțumitoare în lumina din consignație, se observă din imaginea de mai jos - înfățișând un aparat pe film Smena 8 - capacitatea mai mult decât onorabilă a Canon A630-ului:

Nikon P5100 vs Canon A630 - compacte din generațiile trecute, dar încă actuale 9837663345_8182003661_z

În concluzie, dacă ar fi să aleg un aparat de backup pentru fotografia de eveniment aș merge pe P5100, iar ca aparat pur de vacanță, pe A630.

Desigur, acestea nu sunt singurele oportunități second-hand prezente; cele mai multe sunt disponibile unde altundeva decât în consignația F64 (care permite fie achiziționarea online a aparatelor, fie rezervarea lor pentru testarea în magazin).
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum