In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon 1 AW 1 - primul aparat mirrorless rezistent la apă, praf și îngheț, acum în oferta F64 Empty Nikon 1 AW 1 - primul aparat mirrorless rezistent la apă, praf și îngheț, acum în oferta F64

la data de Joi Sept 19, 2013 2:54 pm
Până nu demult, aparatele cu senzori de dimensiuni suficient de mari pentru a produce imagini de calitate comercială proiectate să reziste celor mai severe intemperii erau fie cele din linia de top de la Nikon și Canon (modele de la D7000 și, respectiv, 7D în sus) fie, după cum am mai văzut , veneau din partea Pentax, un producător cu tradiție dar care încă nu a dezvoltat un DSLR profesional full-frame.

Majoritatea producătorilor lansaseră însă aparate compacte rezistente la apă - vizând însă în special publicul larg, nepretențios, aflat în căutarea unei modalități cât mai simple de a-și stoca instantaneele de vacanță de pe litoral.

Este așadar mai mult decât binevenită inițiativa celor de la Nikon, care au anunțat primul aparat mirrorless rezistent la apă, praf și îngheț produs vreodată, Nikon 1 AW1 - care, după cum era și de așteptat din partea celui mai mare distribuitor foto din România, este deja prezent în oferta F64 .

Nikon 1 AW1 (AW de la all-weather, indicativ folosit și la compactele AW100 și AW 110) este echipat cu un senzor CMOS de 14 MPx, în formatul CX (13,2x8,8 mm, având așadar un sfert din suprafața unui senzor APS-C), similar cu cel de pe aparatul mirrorless pentru entuziaști, Nikon 1 V2. Acesta poate captura imagini până la o sensibilitate ISO de maximum 6400, fapt ce se poate dovedi extrem de util dacă ne gândim că sub apă lumina scade cu repeziciune cu fiecare metru coborât în imersie.

Aparatul este unul cu adevărat subacvatic, în sensul în care a fost gândit nu doar pentru a rezista la o ploaie ușoară, ci chiar până la adâncimi de 15 metri - devenind astfel posibil să-l luăm în scufundări, fără a mei cheltui câteva sute bune de lei pe o husă Ewa Marine de exemplu. Pentru a face față la adâncime, Nikon a lansat odată cu AW1 și seria de obiective subacvatice AW, pentru moment fiind disponibile un zoom de uz general, 11-27,5 mm, f/3,5-5,6 și un fix luminos, 10 mm, f/2,8 (totuși, nu vă gândiți la un fisheye (despre care am scris cu ceva timp în urmă), 10 mm pe CX echivalând focalei de 27 mm pe full-frame).

Nici amatorii drumețiilor și cățărărilor nu au fost ignorați: aparatul este gândit să reziste la căderi de la înălțimi de până la 2 metri iar incinta este etanșeizată împotriva prafului, astfel că fotografierea pe munte ar trebui să reprezinte o adevărată plăcere: nu doar că evadăm din grijile cotidiene, dar scăpăm până și de grija curățării senzorului, praful memaiavând șanse de a pătrunde într-o incintă etanșă. Mai trebuie doar să avem grijă să nu schimbăm obiectivele în mediu prăfos.

Aparatul dispune și de un modul GPS, astfel că vom putea salva coordonatele fotografiilor noastre fără să mai avem nevoie de smartphone pentru aceasta. Totuși, instalarea acestuia în partea superioară a aparatului aduce și un dezavantaj: AW1 nu dispune de patină de blitz, nici măcar de cea proprietară de pe V1. Suntem așadar limitați la utilizarea blitz-ului încorporat... sau mai bine ne descurcăm în lumina naturală, în condițiile în care oricum în mediile pentru care e gândit aparatul un blitz extern mai mult ne-ar încurca.

Viteza de declanșare în rafală de 60 cadre pe secundă continuă să reprezinte o caracteristică definitorie a gamei de aparate mirrorless de la Nikon; în plus, putem fotografia la timpi de expunere de 1/16.000 sec., de două ori mai scurți decât pe DSLR-urile de clasă profesională. Singura problemă ar putea-o reprezenta absența luminii, senzorul de pe AW1 nefiind capabil de a lucra la aceleași sensibilități ISO ca și full-frame-urile.

Nu ne rămâne așadar decât să urăm bun venit noului aparat de la Nikon. Voi reveni cu impresii de îndată ce voi avea ocazia să-l testez pe larg.


Nikon 1 AW 1 - primul aparat mirrorless rezistent la apă, praf și îngheț, acum în oferta F64 Nikon-1-AW1-alb-kit-11-27-5mm--f-3-5-5-6-29632-1
Nikon1 AW1 - disponibil la F64 la un preț de lansare de 3599 lei
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum