In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Curățarea senzorului DSLR-urilor: pompița de aer Giottos și periuța electrostatică Arctic Butterfly Empty Curățarea senzorului DSLR-urilor: pompița de aer Giottos și periuța electrostatică Arctic Butterfly

la data de Mier Sept 18, 2013 5:24 am
Am văzut de curând cum putem inspecta de praf senzorul DSLR-ului nostru . În cazul în care acesta este prezent, cea mai la îndemână soluție pentru a-l curăța este să suflăm în aparat cu pompița de aer: demontăm obiectivul, activăm funcția Lock mirror up for cleaning și suflăm pe senzor timp de 15-20 secunde, cât de puternic putem.

Personal, dețin o pompiță de curățare precum cea din setul de mai jos (care se dovedește extrem de util și pentru curățarea obiectivelor, grație lavetei cu microfibre și a soluției antistatice oferite în pachet; periuța retractabilă poate fi folosită pentru îndepărtarea prafului și scamelor de pe carcasa aparatului):


Curățarea senzorului DSLR-urilor: pompița de aer Giottos și periuța electrostatică Arctic Butterfly Giottos-cl1002-kit-de-curatare-3408-4
Kit de curățare Giottos CL1002 - 64 lei în oferta F64


Prin suflarea cu pompița de aer putem îndepărta chiar și firele de praf persistente, care nu au fost îndepărtate de funcția de autocurățare a senzorului, ce se bazează pe emiterea de vibrații ultrasonice și care, chiar dacă poate îndepărta unele fire de praf de pe senzor, nu le va scoate din camera obscură, fiind doar o chestiune de timp până ce ele se reașează.

Tocmai pentru a ne asigura că la suflarea cu pompița nu doar mutăm praful dintr-un loc în altul, este bine să ținem aparatul cu montura pentru obiectiv în jos, astfel încât să ne asigurăm că acesta a căzut din aparat în momentul în care suflăm cu jetul de aer.

Însă dacă firele de praf s-au fixat pe senzor într-un mediu umed - într-o peșteră, de exemplu - există riscul ca suflarea cu aer să nu mai aibă efect. În acest caz, va trebui să recurgem la o metodă mai radicală, anume curățarea cu periuța electrostatică, precum cea de mai jos:


Curățarea senzorului DSLR-urilor: pompița de aer Giottos și periuța electrostatică Arctic Butterfly Visible-dust-arctic-butterfly-724-perie-electrostatica-pt-curatat-senzorul-9153
Visible Dust Arctic Butterfly, 514,9 lei în oferta F64


Lăsând-o să se învârtă câteva secunde, aceasta se va încărca cu energie statică, astel că, atunci când periem senzorul aparatului, chiar și praful cel mai persistent se va lipi de periuță, fiind îndepărtat de pe senzor.

Am asistat la curățarea senzorului D90-ului meu cu o periuță Arctic Butterfly în cadrul workshop-ului Photo Life din Maramureș la care am participat săptămâna trecută.

Ce pot spune este că periuța electrostatică nu e dificil deloc de utilizat, iar riscurile de a murdări accidental senzorul sunt semnificativ mai mici decât în cazul curățării cu spatula umedă - metodă recomandată doar în cazul unor impurități foarte aderente, de tipul uleiului, polenului sau excrementelor de insecte pătrunse accidental în timpul schimbării obiectivelor (risc rarisim, însă cunosc pe cineva care a pățit așa ceva tocmai în timpul unei nunți).

Însă cum perierea cu Arctic Butterfly presupune inevitabil contactul fizic cu senzorul, pentru a reduce riscul zgârierii acestuia, personal aș prefera să nu recurg la curățarea cu periuța decât în cazul în care praful nu poate fi îndepărtat prin suflarea cu pompița - și ori de câte ori schimb obiectivele acasă, suflu în prealabil cu pompița pe lentila lor dorsală și oglinda DSLR-ului. Pe senzor, suflu la cca. 1500-2000 cadre, sau ori de câte ori observ câte un punct negru nelalocul lui pe vreo fotografie.

Mai jos, puteți vedea un tutorial Youtube despre utilizarea periuței electrostatice:
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum