In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Cum verificăm dacă avem praf pe senzor utilizând o lentilă macro și o lanternă Empty Cum verificăm dacă avem praf pe senzor utilizând o lentilă macro și o lanternă

la data de Mar Sept 17, 2013 4:58 am
La achiziționarea unui aparat DSLR second-hand, se pune inevitabil problema a verifica dacă acesta este în stare cât mai bună de funcționare. Pe lângă inspectarea aspectului exterior și verificarea fermității răspunsului butoanelor (aspecte ce atrag atenția dar sunt neesențiale pentru funcționarea efectivă a aparatului), trebuie să verificăm dacă oglinda și senzorul sunt curate.

Nu e neapărat o problemă dacă acestea sunt acoperite de câteva scame, ce pot fi îndepărtate prin suflarea cu o pompiță de aer, însă în cazul în care unele urme rămân chiar după această curățare, avem o problemă - aparatul necesitând o curățare mai laborioasă, de care ne vom ocupa ceva mai târziu.

Desigur, cel dintâi pas va fi să demontăm obiectivul de pe aparat, putând astfel vedea direct starea în care se prezintă oglinda. În privința acesteia nu sunt probleme, o putem curăța atât prin suflarea cu aer, cât și prin ștergerea cu o lavetă fină din microfibre (aceeași pe care o folosim la ștergerea obiectivului sau ochelarilor, cu condiția să fie curată)  și să alegem din meniu funcția Lock mirror up for cleaning (pentru a preveni coborârea accidentală a oglinzii, această funcție nu va fi disponibilă decât dacă acumulatorul este încărcat în proporție de cel puțin 75%).

Putem desigur inspecta senzorul cu ochiul liber, caz în care riscăm să ratăm firele mai fine de praf, sau să folosim o lupă cu LED-uri Visible Dust, precum cea de mai jos:


Cum verificăm dacă avem praf pe senzor utilizând o lentilă macro și o lanternă Lupa-visibledust-7x-cu-6-leduri-pt-curatare-senzor-9154
Lupă cu LED-uri 7x Visible Dust, 340 lei în oferta F64


Însă dacă nu curățăm senzorii pentru mai mulți fotografi contra cost, nu e necesar să investim atât de mult. Ne putem improviza noi propria lupă de inspectare a senzorilor, utilizând o lentilă macro cât mai puternică și cu un diametru cât mai apropiat de cel al monturii obiectivului - (personal, dețin una de 52 mm, cu factor de mărire 8x, însă în oferta F64 există chiar și o lentilă macro 10x - pe care, desigur, o putem folosi cu succes  și pentru fotografiere, nu doar pentru inspectarea senzorului Very Happy ).

Vom amplasa lentila pe montura obiectivului, după care vom dirija lumina lanternei în așa fel încât să ilumineze senzorul. Mișcându-ne și noi puțin, vom ajunge să putem inspecta nestingheriți senzorul DSLR-ului nostru, în toată splendoarea sa.

Desigur, putem utiliza și un obiectiv macro pentru a fotografia senzorul aparatului nostru. Eu l-am utilizat pe cel de 60 mm, f/2,8 de la Nikon , atât pentru a fotografia senzorul cât și pentru a documenta întreaga operațiune, după cum puteți vedea mai jos:

Cum verificăm dacă avem praf pe senzor utilizând o lentilă macro și o lanternă 9784682935_bc9bff26c0_z
Imagine HDR înfățișând un Nikon D3100, cu oglinda ridicată pentru inspectarea senzorului


Cum verificăm dacă avem praf pe senzor utilizând o lentilă macro și o lanternă 9784765653_f9369a064d_z
O lentilă macro plasată peste montura obiectivului, pentru a inspecta în detaliu praful de pe senzor


Cum verificăm dacă avem praf pe senzor utilizând o lentilă macro și o lanternă 9784494952_823d355e3a_z
Oglinda SLR-ului meu Nikon F60, inspectată prin dirijarea fasciculului unei lanterne de vânătoare MagLite prin lentila macro 8x

Putem astfel să aflăm cu precizie dacă și în ce cantitate avem praf pe senzor, sau să verificăm dacă acesta a fost îndepărtat în urma operațiunii de curățare. În ce privește această din urmă operațiune, voi reveni într-o postare ulterioară.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum