In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Episodul 9. Fotografierea pe vreme rea. Oportunități neașteptate, de care merită să profităm Empty Episodul 9. Fotografierea pe vreme rea. Oportunități neașteptate, de care merită să profităm

la data de Mar Sept 03, 2013 5:50 am
Cu toții ne dorim ca atunci când ieșim în natură, sau pur și simplu la plimbare în oraș, vremea să fie frumoasă, soarele să bată exact din direcția dorită și eventual să avem și câțiva norișori pufoși, care să dea un plus de viață albastrului perfect al cerului... însă nu de puține ori, lucrurile ar părea că ne sunt împotrivă, vremea rea dându-ne peste cap planurile.

Este drept că ne-am dori cu toții o zi perfectă, însă nu înseamnă neapărat că o zi mai mohorâtă, sau chiar ploioasă, nu își are și farmecul ei. După cum am arătat în postarea dedicată panning-ului , asfaltul ud poate contribui semnificativ la reușita fotografiilor cu automobile în mișcare rapidă; în plus, faptul că avem mai puțină lumină nu reprezintă o problemă, în condițiile în care pentru un panning reușit oricum trebuie să folosim timpi relativ lungi de expunere (1/40-1/60 sec.)

Episodul 9. Fotografierea pe vreme rea. Oportunități neașteptate, de care merită să profităm 8746016852_5610dd8b80_z

Episodul 9. Fotografierea pe vreme rea. Oportunități neașteptate, de care merită să profităm 8744896005_6d605651ed_z

Însă nu trebuie să ne rezumăm la fotografie de acțiune pe vreme rea. Și scene urbane mai de ansamblu pot căpăta un aer aparte datorită asfaltului ud, în special dacă avem de-a face cu o ploaie torențială.

Episodul 9. Fotografierea pe vreme rea. Oportunități neașteptate, de care merită să profităm 93431958

Exceptând cazul în care cerul e complet gri și neinteresant - caz în care mai bine fotografiem alb-negru - niște nori dramatici, de furtună, pot contribui și ei la întregirea atmosferei din imaginea noastră. Și chiar dacă obținem un colorit ceva mai tern al clădirilor, suprafața de cer va avea un impact vizual suficient:

Episodul 9. Fotografierea pe vreme rea. Oportunități neașteptate, de care merită să profităm 90997135

Merită să fotografiem chiar dacă nu obținem o imagine care să fie acceptată de agenții de stock photography de genul DreamsTime - dacă vă uitați la portofoliul meu comercial veți observa că toate imaginile urbane au fost realizate fie noaptea, fie când cerul era de un albastru perfect.

Însă uneori chiar atmosfera unei zile cețoase, ploioase este definitorie pentru locul respectiv - și ar fi păcat să nu facem respectiva poză doar pentru că nu credem că am avea șanse de a o valorifica - după cum este cazul acestei fotografii realizate la traversarea Pasului Prislop:

Episodul 9. Fotografierea pe vreme rea. Oportunități neașteptate, de care merită să profităm 91171579

Sau ne mai putem găsi în situații unice, când ajungem în locuri în care de obicei fotografierea este interzisă (sau sunt cerute taxe exorbitante), fiind permisă doar pe durata unor evenimente - cum a fost cazul Parcului Etnografic Romulus Vuia din Cluj, pe durata festivalului Photo România. Merită să profităm de această veritabilă portiță de timp și să facem cadrele dorite, chiar dacă nu avem cele mai prielnice condiții atmosferice. Este improbabil că vom mai avea prea curând aceeași ocazie.

Episodul 9. Fotografierea pe vreme rea. Oportunități neașteptate, de care merită să profităm 90746977

Am văzut până acum că putem face fotografii chiar reușite în pofida vremii aparent potrivnice. Exceptând însă situația în care avem un DSLR rezistent la apă, precum Pentax K-50 , cu obiectivele adecvate (Pentax are o serie de obiective etichetate WR - Water Resist), sau cel puțin unul rezistent la stropi de apă, ca Nikon D7100 , va trebui să luăm câteva precauțiuni de bază:

  • Putem folosi cu succes o husă siliconică (cunoscută și drept camera armor), care va proteja aparatul de ploaia ce ar putea intra pe lângă butoane - locul cel mai probabil și cel mai periculos, contactele oxidate nemaiservindu-și menirea. Toate cadrele pe ploaie de mai sus au fost realizate cu Nikon D3100, pe care am tras husa siliconică EasyCover .
  • Pentru obiectiv, putem folosi o pungă tăiată la ambele capete, pe care să o fixăm mai bine cu ajutorul parasolarului
  • Vom încerca evident să evităm rafalele de ploaie care vin direct înspre noi - mai bine facem puțină pauză.
  • Este preferabil să menținem filtrul UV pe obiectiv, chiar dacă riscă să inducă reflexii parazite, deoarece este mult mai ușor de șters și mai rezistent la zgărieturi decât elementul frontal al obiectivului.
  • De regulă, picăturile de apă pe obiectiv sunt considerate greșeli la fotografiere... există însă situații când le putem folosi creativ, în avantajul nostru.

Astfel a fost cazul cu fotografia mea de mai jos, premiată la concursul Clusium, Urbe Nostrum 2012, organizat de Art-Image și Primăria Cluj-Napoca.
Episodul 9. Fotografierea pe vreme rea. Oportunități neașteptate, de care merită să profităm 9661877339_e34dcf11b1_c

Așadar, nu lăsați vremea rea să vă strice ziua - și ieșiți la fotografiat ori de câte ori aveți ocazia!
și nu uitați că, dacă pe vreme frumoasă un peisaj va arăta mai mult sau mai puțin identic, vremea rea poate să confere imaginii voastre acel ceva care să o diferențieze de multe altele similare Wink.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum