In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Episodul 8. Fotografia de noapte și ora albastră. Cărți poștale ilustrate - cu imaginile TALE nocturne   Empty Episodul 8. Fotografia de noapte și ora albastră. Cărți poștale ilustrate - cu imaginile TALE nocturne

la data de Mier Aug 28, 2013 5:29 am
După ce în episodul anterior am văzut ce trebuie să facem pentru a obține cele mai reușite cadre pe timp de zi, să ne oprim în continuare atenția și asupra fotografiei nocturne... deși, după cum vom vedea, cele mai reușite imagini nu se obțin la miez de noapte, ci la scurt timp după apusul soarelui.

Astfel, dacă pe timp de zi a trebuit să ne concentrăm pe identificarea direcției optime de fotografiere, astfel încât reperele arhitecturale dorite să fie scăldate de lumina caldă a soarelui și, eventual, să obținem ușoare umbre care să scoată în relief elementele cele mai interesante de pe fațade, dintr-un anumit punct de vedere lucrurile devin mai simple după apusul soarelui, în sensul în care ne vom folosi de sistemul de iluminare stradală pentru a scoate în valoare detaliile clădirilor dorite. Este preferabil așadar să nu mai facem poze după ce soarele a apus și până se aprind luminile stradale, pentru că doar am consuma inutil acumulatorul - și vom avea în curând mare nevoie de el.

Întrucât lămpile cu sodiu nu ajung imediat la strălucirea maximă, ci trebuie să se încălzească, este mai bine să așteptăm alte câteva minute, în care să identificăm unghiurile optime și să ne instalăm trepiedul. Este subînțeles că pe timp de noapte vom fotografia doar de pe trepied, ca urmare a timpilor lungi de expunere folosiți - uzual, între 2 și 15 secunde și, mai rar, de 20-30 secunde.

Putem desigur sprijini aparatul și pe bănci/cabine telefonice/balustrade etc., însă inevitabil nu vom putea încadra imaginea cu aceeași precizie ca în cazul utilizării trepiedului, iar riscul ca aparatul să se miște accidental este semnificativ mai mare decât de pe trepied. Personal, utilizez un trepied din aliaj de aluminiu-magneziu-titan Slik (despre care am mai scris ), ușor și totuși stabil chiar la greutatea unui DSLR de nivel mediu, cât timp e utilizată declanșarea la telecomandă.

Este de mare ajutor să folosim telecomanda (fie cea în infraroșii - despre care v-am mai povestit , fie la nevoie un model pe cablu). Grație acesteia, ne asigurăm că imaginea nu va fi afectată de tremurul din momentul apăsării declanșatorului cu mâna și, în plus, vom putea declanșa exact când dorim. (Dacă am folosi funcția de declanșare întârziată a aparatului, ar exista riscul să nu putem surprinde exact momente ca trecerea unui pâlc de automobile, care să ne lase dâra de lumină dorită pentru a da un plus de contur drumului pe timp de noapte).

Să vedem în continuare de ce merită mai mult să fotografiem în acel moment cunoscut între fotografi ca ora albastră și nu după lăsarea completă a întunericului: pe scurt, ideea e că, deși ne dorim o imagine nocturnă, am prefera să avem un fundal mai interesant, iar elementele principale să se profileze cât mai bine pe acesta. Un cer albastru închis va servi mult mai bine acestui scop decât unul complet negru.

În plus, dată fiind latitudinea de expunere inevitabil limitată a aparatelor (deși ea crește cu fiecare nouă generație, este întotdeauna loc de mai bine), tranziția dintre subiectul nostru (clădire/monument/orizont urban) și cer va fi mult mai vizibilă cât timp acesta din urmă e de un albastru închis, decât dacă acesta ar fi deja negru - mai ales că, în arealele urbane, este practic imposibil să obținem un cer perfect negru, din cauza multelor surse de lumină prezente în imediata apropiere. (Apropo de acestea, pentru a evita pătrundera unor raze de lumină nedorite în obiectiv, de la becuri aflate în laterala noastră, este preferabil să păstrăm parasolarul montat).

Când are loc ora albastră: începând cu cca. jumătate de oră după ce a apus soarele și preț de aproximativ 20 minute (mai mult spre vest și nord, mai puțin spre est și sud), câteva raze de dincolo de linia orizontului mai luminează straturile superioare ale atmosferei - dând cerului acel albastru încântător, care face deliciul fotografiilor nocturne.

În ce privește momentul optim de fotografiere, există două opinii, care vizează însă subiecte diferite: pentru fotografia urbană, de arhitectură, vom aștepta ca doar cerul să mai păstreze tenta de albastru, restul fiind scufundat în întuneric și iluminat doar de lămpile stradale (în caz contrar, riscăm ca și clădirile să aibă o dominantă albastră, lucru ușor nenatural).

În schimb, fotografii de peisaje naturale preferă un moment situat cu câteva minute mai devreme, când soarele abia ce a trecut de linia orizontului, iar cerul și pământul sunt scăldate în exact aceeași cantitate de lumină. Pentru a surprinde cadrul natural, acesta este momentul optim, întrucât câteva minute mai târziu, lumina ce ar ajunge pe sol ar fi deja insuficientă pentru a evidenția detaliile - iar dacă am supraexpune, am pierde coloritul frumos al cerului.

Să ne oprim în continuare atenția asupra câtorva imagini făcute la ora albastră, cu al meu Nikon D90 .

Episodul 8. Fotografia de noapte și ora albastră. Cărți poștale ilustrate - cu imaginile TALE nocturne   90402706
Piața Unirii, Cluj-Napoca

Episodul 8. Fotografia de noapte și ora albastră. Cărți poștale ilustrate - cu imaginile TALE nocturne   95319691
Teatrul Național Cluj

Episodul 8. Fotografia de noapte și ora albastră. Cărți poștale ilustrate - cu imaginile TALE nocturne   88288328
Calea Florești, la ieșirea din Cluj-Napoca

Episodul 8. Fotografia de noapte și ora albastră. Cărți poștale ilustrate - cu imaginile TALE nocturne   83943662
Parcul Herăstrău, București

Și, pentru comparație, puteți vedea mai jos o imagine înfățișând o scenă din Piața Avram Iancu, Cluj-Napoca, dintr-o încadrare aproape identică, realizată o dată la ora albastră și încă o dată, după lăsarea totală a întunericului.

Episodul 8. Fotografia de noapte și ora albastră. Cărți poștale ilustrate - cu imaginile TALE nocturne   9610067846_18d8437b99_z
Avantajele fotografierii la ora albastră sunt mai mult decât evidente.

Aplicând aceste recomandări, dacă ajungeți la timp la obiectivul turistic dorit, puteți să vă realizați chiar voi propriile cărți poștale ilustrate, cu propriile imagini. Deși, ca un pont, ajunși fiind într-un loc străin, merită sădați o raită pe la standurile cu souvenir-uri și să studiați vederile realizate anterior - identificând astfel unghiurile optime.. totul e să nu realizați mai apoi simple pastișe, ci să fiți creativi și să folosiți ceea ce ați văzut doar ca un punct de pornire, pentru imagini chiar mai reușite. Wink
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum