In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Magic Lantern sau cum extindem funcționalitatea DSLR-ului nostru Canon prin metode software Empty Magic Lantern sau cum extindem funcționalitatea DSLR-ului nostru Canon prin metode software

la data de Dum Aug 25, 2013 3:44 am
Am văzut într-o postare anterioară că putem obține mult mai mult de la aparatul nostru compact Canon dacă îl facem să ruleze CHDK , un firmware alternativ, care ne permite să salvăm imagini în formatul RAW, sau să utilizăm și alți timpi de expunere decât cei oferiți implicit de producător.

Deși numeroase funcții pe care le aduce CHDK pe aparatele compacte sunt standard pe DSLR-uri - care oferă toate posibilitatea fotografierii RAW, precum și opțiuni îmbunătățite pentru controlul manual, grație rotițelor și butoanelor dedicate - funcționalitate inegalabilă de includerea respectivelor opțiuni în meniurile aparatului - nu înseamnă că nu este loc de mai bine și nu pot apărea extensii suplimentare.

Astfel e cazul cu Magic Lantern (magiclantern.wikia.com), o extensie a firmware-ului de pe mai multe modele de DSLR-uri Canon (în principiu, toate modelele de la aparatul de buget Canon EOS 1100D și până la full-frame-ul 5D Mark II , exceptând modelul dedicat fotografiei sportive cu senzor crop, EOS 7D).

Realizat inițial pentru a extinde funcțiile de filmare cu DSLR-ul (inclusiv posibilitatea de a depăși bariera duratei maxime de 12 minute a înregistrărilor video), Magic Lantern a primit în timp numeroase adăugiri, între care prezența unei histograme pentru modul Live View, posibilitatea realizării de imagini în bracketing, modificarea sensibilității pentru utilizarea funcției Live View pe timp de noapte, sau alterarea balansului de alb exprimat în grade Kelvin inclusiv pentru aparatele entry-level.

Sunt prezente de asemenea unele funcții care altfel ar fi necesitat conectarea unor accesorii externe: declanșarea aparatului la detectarea unui zgomot, un intervalometru, sau chiar extinderea duratei maxime a expunerii până la 8 ore, facilitate utilă în astrofotografie, sau fotografierea silențioasă, fără rabatarea oglinzii (posibilă doar cât timp suntem în Live View, desigur).

Constatăm așadar că funcționalitatea aparatului nostru Canon poate fi extinsă semnificativ, fără cheltuieli suplimentare - tot ce trebuie fiind să ne creăm un card boot-abil cu versiunea de Magic Lantern adecvată aparatului nostru. Să precizăm totuși că, fiind o extensie dezvoltată de terți și neaprobată de producător, utilizarea ei NU este lipsită de riscuri; din contră, în cazul (destul de improbabil, dar existent) în care firmware-ul modificat ar duce la funcționarea defectuoasă a aparatului, aceste stricăciuni nu ar fi acoperite de garanție - deci trebuie să fiți conștienți că VĂ ASUMAȚI UN RISC rulându-l... dar cum ar fi viața fără experimente?
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum