In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Update de firmware pentru mai multe aparate Nikon (inclusiv D90) Empty Update de firmware pentru mai multe aparate Nikon (inclusiv D90)

la data de Joi Aug 08, 2013 12:22 pm
Nu mică mi-a fost încântarea, zilele trecute, să citesc de lansarea unui update de firmware pentru mai multe modele de DSLR-uri Nikon , între care și al meu D90 (lista completă include: D4, D90, D600, D800, D800E, D3100, D3200, D5000, D5100, D5200, D7000, până și noul D7100).

Deși nu e vorba de un update major, care să includă funcții noi și meniuri redesenate (lucru care se întâmplă mult mai rar în lumea aparatelor foto decât în cea a smartphone-urilor, unde e posibilă în unele cazuri chiar actualizarea versiunii de Android, de exemplu), update-ul vine cu un set nou de date pentru controlul distorsiunilor, care să permită aparatelor să corecteze deformările de tip butoi generate de obiectivele superangulare și cele de tip pernă, specifice teleobiectivelor (de buget).

În cazul fișierelor JPEG, rezultatele corecțiilor vor fi vizibile imediat, de la fotografiere; în cazul RAW-urilor (NEF), va fi necesar și un update al soft-ului de prelucrare a imaginilor, capabil să interpreteze noul set de date (dar, oricum, e păstrată compatibilitatea cu RAW-urile realizate după update).

Cum realizăm concret update-ul (operațiune care, personal, nu mi-a luat mai mult de 15 minute):

  • Descărcăm kit-ul de instalare de la http://crossgate.nikonimglib.com/dsd_redirect/redirect.do?P=jEyLh14&R=n3zCZ61&L=WOJos00&O=2ja7C00 și îl rulăm. Va fi creat pe desktop un folder Nikon
  • Formatăm în aparat un card SD, după care îl introducem în card-reader și copiem în rădăcina sa fișierul NKLD01009.BIN, din directorul Nikon creat pe desktop în urma rulării kit-ului
  • Ne asigurăm că acumulatorul aparatului e proaspăt încărcat, pentru a nu risca întreruperea procesului de update și deteriorarea iremediabilă a memoriei flash a DSLR-ului nostru
  • Introducem card-ul din nou în aparat și alegem din meniu opțiunea Firmware. Vom observa că, pe lângă clasica afișare a versiunii firmware-ului aparatului, e disponibilă o nouă opțiune, Update. O alegem, confirmăm cu OK și așteptăm cele 15-20 secunde, cât dureză procesul de update.
  • Închidem și repornim aparatul


Am fost curios să văd dacă update-ul are și un efect vizibil asupra calității imaginilor - și am fost plăcut surprins să văd că are, în sensul unei mai bune clarități a detaliilor fine (care devin ușor mai scharf, în special spre margini).

Update de firmware pentru mai multe aparate Nikon (inclusiv D90) Inainte+si+dupa+firmware+update_DSC0525
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum