In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Alegerea echipamentului fotografic, în funcție de buget și necesități. Episodul 1. Aparate compacte Empty Alegerea echipamentului fotografic, în funcție de buget și necesități. Episodul 1. Aparate compacte

la data de Lun Aug 05, 2013 3:01 am
Primul pas când dorim să dăm curs pasiunii noastre pentru fotografie constă, inevitabil, în alegerea aparatului ce urmează să ne însoţească în ieşirile noastre.  La modul principial, toate aparatele fac acelaşi lucru – un obiectiv captează lumina şi o transmite pe o suprafaţă fotosensibilă (film foto sau senzor digital), unde ea e stocată pentru prelucrare ulterioară (filmul care trebuie developat), sau pentru vizualizare pe PC (fişierul imagine JPEG).

Lucrurile se complică însă când ne uităm CUM realizează concret acest lucru diferitele aparate: întâlnim o gamă variată de mărimi şi modele, de la cele mai simple aparate complet automatizate, destinate începătorilor (şi luate peste picior de fotografii cu pretenţii cu apelativul „săpuniere”, ca urmare a formei lor şi a puţinelor butoane prezente) şi până la cele mai performante DSLR-uri destinate fotoreporterilor de la redacţiile cu dare de mână (care, accesorizate complet, au preţuri ce se apropie de cele ale automobilelor).

Problema nu este însă să ne luăm cel mai scump şi mai sofisticat aparat (adeseori, mai mare şi mai greu decât ne-am dori), ci pe acela care corespunde cel mai bine nevoilor noastre şi se încadrează în bugetul de care dispunem. Să trecem în continuare în revistă principalele categorii de aparate, evidenţiind avantajele şi dezavantajele lor. Pentru exemplificare, vom prezenta unele modele de la Canon, Nikon sau Sony, disponibile în oferta F64, cu referire directă la fişele lor tehnice.

Aparat compact simplu, complet automatizat

Alegerea echipamentului fotografic, în funcție de buget și necesități. Episodul 1. Aparate compacte Canon-powershot-a1400-negru-25093
Canon PowerShot A1400, 349 lei

Un aparat mic şi uşor (cântărind doar 174 grame), Canon A1400 este şi extrem de simplu de utilizat: tot ce va trebui este să încadrăm imaginea şi să lăsăm aparatul să aleagă parametrii optimi ai expunerii. Iar pentru rezultate optime fără prea mari bătăi de cap, putem alege din cele 32 moduri scenă pe acela care se potriveşte cel mai bine condiţiilor noastre (Peisaj, Portret, Zăpadă, Culori vii etc.). Totul e gândit pentru simplitate maximă, aparatul adresându-se celor care doresc să+şi imortalizeze amintirile, fără însă a se preocupa de latura tehnică.

Avantaje: Rezoluţia mare (16 MPx) ne va permite să listăm imaginile chiar la dimensiuni generoase, sau să le privim fără pierderi de calitate chiar pe monitoarele şi televizoarele cu diagonale şi rezoluţii mai mari pe zi ce trece. Plaja focală de 28-140 mm ne facilitează încadrarea subiectului după preferinţe, fără să trebuiască să facem paşi faţă-spate; putem utiliza zoom-ul pentru aceasta. Un considerent teoretic important: specificaţia zoom optic 5x înseamnă, în fapt, raportul dintre focala cea mai lungă (140 mm, utilizată pentru subiecte aflate la distanţă) şi cea mai scurtă (28 mm – încadrări largi, specifice peisajelor/fotografiei de arhitectură).

În plus, A1400 este unul din puţinele aparate compacte care mai dispune de vizor optic – astfel că putem fotografia în plin soare fără să ne forţăm ochii – şi se alimentează cu baterii AA, ceea ce înseamnă că nu vom avea probleme cu alimentarea nici măcar în zonele izolate.
Dezavantaje: optica de calitate inferioară, specifică clasei, va duce la imagini cu o claritate neuniformă. Nicio şansă să realizăm vreo imagine cu care să ne mândrim în expoziţii cu un asemenea aparat. Nici senzorul de suprafaţă mică, de 1/2.3" (6.17 x 4.55 mm), nu ne va ajuta prea mult – cu cât senzorul e mai mic, cu atât creşte riscul apariţiei granulaţiei de imagine (image noise - purecii) pe suprafeţele de culoare închisă sau aflate în umbră.


Aparate subacvatice

Alegerea echipamentului fotografic, în funcție de buget și necesități. Episodul 1. Aparate compacte Nikon-coolpix-aw100-camuflaj-19737-1
Nikon Coolpix AW100 - 16 MPx, 949 lei


Tot în categoria aparatelor compacte pentru amatori regăsim şi aparatele foto subacvatice. Gândite pentru a face deliciul unei ieşiri la mare sau pe cursul unui râu de munte, acestea nu doar că sunt etanşate împotriva apei şi prafului, dar sunt şi rezistente la şocuri – astfel că o izbitură de stânci nu le va afecta cu nimic.

Spre exemplu, Nikon Coolpix AW100 – despre care am mai scris – vine şi cu avantajul prezenţei modulului GPS, graţie căruia putem stoca exact coordonatele la care am realizat o fotografie, puându-ne astfel retrasa cu uşurinţă traseul, sau al unei excelente viteze de fotografiere în rafală – 7,1 cadre pe secundă. Aceasta este ideală pentru scenele de acţiune, aparatul satisfăcând astfel şi nevoile pasionaţilor de sport extrem.

Aparate tip bridge
Alegerea echipamentului fotografic, în funcție de buget și necesități. Episodul 1. Aparate compacte Nikon-coolpix-p520-negru-25389-1
Nikon Coolpix P520 - 16 MPx, 1799 lei

Aparate destinate amatorilor avansaţi, care doresc control sporit în realizarea fotografiilor lor, aparatele tip bridge sunt gândite, după cum le sugerează şi numele, drept o punte între aparatele pentru amatori şi modelele mai avansate, DSLR (despre care vom discuta în episodul următor).

Bridge-urile nu doar că dispun de un zoom optic generos (42x, corespunzând focalei echivalente de 24 - 1000 mm, în cazul Nikon P520), dar şi de controlul manual total al expunerii. Astfel, fotograful este cel care decide cu ce parametri e capturată o anumită imagine, nu electronica aparatului - fiind avantajată creativitatea şi fiind posibilă realizarea unor lucruri imposibile în atât de simplul, dar limitativul mod Auto. Desigur, pentru cine doreşte să nu se preocupe prea mult, e disponibil şi modul Auto, alături de numeroase moduri predefinite pentru varii scene din natură.

Avem însă deja de-a face cu un aparat semnificativ mai mare şi mai greu decât compactele de până acum (la 550 grame, P520 e mai apropiat de un DSLR entry-level decât de o săpunieră), practic singurul motiv pentru încadrarea la aparate compacte fiind faptul că obiectivul nu e detaşabil. Acest lucru e şi un avantaj - nu mai avem problema alegerii obiectivului potrivit şi avem la dispoziţie o plajă focală impresionantă - dar şi un dezavantaj: dacă îi zgâriem lentila frontală sau ne intră praf în aparat, nu avem prea multe posibilităţi de a remedia problema - altele decât un drum costisitor la service.

Bridge-urile rămân însă aparatele cele mai potrivite pentru amatorul care doreşte să înveţe şi e intimidat încă de complexitatea unui DSLR.

Aparate compacte de backup pentru profesionişti

Alegerea echipamentului fotografic, în funcție de buget și necesități. Episodul 1. Aparate compacte Canon-powershot-g1x-14mpx-zoom-optic-4x-lcd-3-21234-5
Canon PowerShot G1X - 14mpx, 2699 lei

Ce îşi doreşte fotograful profesionist de la aparatul său: control manual total, multe butoane pentru a accesa fără să mai caute în meniu funcţiile cele mai uzuale, latenţă scăzută la declanşare, un obiectiv luminos şi - cireaşa de pe tort - patina de blitz standard, pentru aputea folosi aparatul fie cu un blitz extern, fie cu o telecomandăpentru blitzurile de studio.

Toate aceste trăsături se regăsesc la aparatele din categoria compactelor profesionale - gândite să poată fi utilizate cu succes atunci când aparatul principal al fotografului (un DSLR performant) e în pană sau nu mai e timp pentru a schimba obiectivele.

Desigur, nu sunt compacte ieftine, nici banale ca utilizare, însă graţie senzorilor lor mai mari decât ai săpunierelor (Canon G1x are un senzor impresionant, de 1.5" (18.7 x 14 mm), în timp ce rezoluţia a fost limitată la 14 MPx, tocmai pentru a preveni granulaţia), sunt aparate capabile de a realiza o fotografie de calitate expoziţională.

Însă aparatele predilecte pentru astfel de situaţii sunt DSLR-urile, despre care vom vorbi în episodul următor al cursului nostru.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum