Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Pentax Optio WG-3 GPS - sport extrem și fotografie macro Empty Pentax Optio WG-3 GPS - sport extrem și fotografie macro

Dum Iul 21, 2013 10:15 am
Vă povesteam în urmă cu ceva vreme de Nikon Coolpix AW100, un aparat dedicat pasionaților călătoriilor extreme - fie că e vorba de trasee dificile de munte, vreme rea sau chiar scufundări.

Dacă Nikon a intrat de puțină vreme pe piața aparatelor subacvatice (AW100 fiind primul lor model de acest gen), cei de la Pentax au o tradiție mult mai lungă în domeniu - producând chiar DSLR-uri rezistente la apă, praf și îngheț, după cum v-am arătat într-o postare dedicată modelului K-30.

Însă de multe ori când suntem prinși în vâltoarea acțiunii, un aparat compact e mai potrivit, datorită dimensiunilor și greutății reduse, dar și a reglajelor mai puține pe care trebuie să le efectuăm. Și deși în general un senzor mai mare echivalează cu imagini mai bune, uneori și senzorii mai mici au avantaje - de exemplu, datorită focalelor mai scurte utilizate, putem ține aparatul în mână un timp (ceva) mai lung, neriscând apariția neclarității de mișcare, sau putem obține un câmp de profunzime mai extins, chiar la diafragme mai deschise (culmea este că, dacă în fotografia de portret, căutăm un câmp de profunzime redus, în cea de peisaj și macro, cu cât acesta este mai extins, cu atât mai bine).

De fapt, cei de la Pentax excelează și la acest din urmă aspect - dr. Robert Berdan, autorul Macrophotography. Tools, Tips and Techniques for Digital Phtographers (Strictly Words, 2012 - o carte excelentă, pe care nu pot să n-o recomand tuturor pasionaților de fotografie, macro și nu numai) recomandă un aparat compact Pentax WG-2 pentru fotografierea subiectelor minuscule - inclusiv a celor aflate sub apă.

Acum, este disponibil succesorul acestuia, Pentax Optio WG-3 GPS (1405 lei, în oferta F64). Aparatul e echipat cu un senzor CMOS retroiluminat de 16 MPx și cu un ansamblu optic cu o focală echivalentă full-frame de 25-100 mm (4,5-18 mm, dimensiunile fizice, corespunzătoare senzorului de 1/2,3").

În plus, diafragma maximă e una foarte luminoasă, f/2 - ce poate fi întâlnită de regulă doar la obiectivele fixe de pe DSLR-uri. Nici la capătul superior al focalei, pierderea de luminozitate nu e atât de deranjantă - f/4,9, față de f/5,6 la majoritatea obiectivelor zoom de DSLR.

Distanța minimă de focalizare e de 50 cm, fiind însă prezent și un mod macro, ce permite apropierea la doar 1 cm de subiect. Ar părea că riscăm să umbrim subiectul nostru cu însuși corpul aparatului... cei de la Pentax s-au gândit însă și la acest aspect, echipând aparatul cu un grup de 6 LED-uri amplasate în jurul obiectivului, astfel încât să beneficiem de o lumină uniformă (și un timp suficient de scurt de expunere) pe subiectul nostru, oricât de mic ar fi el. Și, desigur, putem fotografia inclusiv detalii minuscule din viața marină astfel.

Nici partea de fotografie nocturnă nu a fost lăsată la o parte, Pentax WG-3 având un timp de expunere maxim de 4 secunde - suficient pentru a imortaliza detalii de arhitectură pe timp de noapte. Și deși nu putem interveni manual asupra expunerii, putem compensa valorile măsurate de aparat cu +/- 2 trepte, ceea ce ar trebui să ne asigure rezultate satisfăcătoare, dacă știm ceea ce vrem să obținem.

Iar pentru momentele de sport extrem, WG-3 știe și să filmeze - fie la rezoluția Full-HD (1920x1080, 30 cadre/sec.), fie într-un mod dedicat instantaneelor surprinse cu încetinitorul - High Speed Movie: la rezoluția VGA, sunt capturate nu mai puțin de 120 cadre/sec. Exclamation . Astfel, chiar scenele de acțiune vor fi înregistrate fără a scăpa momente-cheie ale desfășurării lor.

Dacă la acestea adăgăm greutatea redusă, de doar 193 grame, și prezența GPS-ului încorporat, util pentru când dorim să ne retrasăm pașii călătoriei, constatăm că Pentax WG-3 GPS e un aparat pe care merită să-l avem - fie drept aparat de vacanță, dacă suntem amatori, fie și ca aparat secundar, dacă deținem deja un DSLR.

Pentax Optio WG-3 GPS - sport extrem și fotografie macro Pentax-optio-wg-3-gps-verde-25433
Pentax Optio WG-3 GPS
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Pentax Optio WG-3 GPS - sport extrem și fotografie macro Empty Re: Pentax Optio WG-3 GPS - sport extrem și fotografie macro

Mier Oct 09, 2013 1:48 pm
Update: în cursul unei recente vizite la București, am avut ocazia de a testa WG-3-ul, la sediul distribuitorului Pentax pentru România, Focus 94 (de la care se aprovizionează de altfel cei de la F64, când vine vorba de aparatele și obiectivele Pentax).

La un prim contact, am apreciat dimensiunile aparatului: ai mai degrabă de-a face cu un smartphone mai aderent și cu o formă mai ergonomică, decât cu un aparat de fotografiat în sensul clasic. Acest lucru e cu atât mai bun cu cât e probabil că vom folosi aparatul și cu mâinile ude sau în condiții de echilibru precar. Însă, spre deosebire de un smartphone, butoanele aderente și cu un răspuns ferm ale WG-3-ului ne vor oferi suficient feedback pentru a ști când le-am acționat, nu doar constatând efectul apăsării lor.

Însă partea care m-a impresionat realmente - și care nu se vede din pozele de prezentare - o reprezintă sistemul de etanșare a mufelor: spre deosebire de capacele presabile din cauciuc de pe aparatele uzuale, cel de pe Pentax WG-3 are o adâncime semnificativ mai mare, astfel încât să se asigure etanșeitatea nu doar la stropi, ci chiar la apă sub presiune. Evident, nu am putut testa acest lucru la sediul distribuitorului, dar senzația pe care am avut-o e cea a unui aparat făcut să reziste.

Nici calitatea pozelor nu e deloc de lepădat: dacă majoritatea aparatelor compacte sunt gândite având în primul rând în calcul greutatea redusă și ușurința în utilizare, calitatea imaginii fiind sacrificată de producători, Pentax nu își dezminte renumele și ne oferă un aparat compact, dar cu o calitate a pozelor net superioară.

Practic singurul lucru care trădează faptul că e vorba de o "săpunieră" e granulația imaginii, în rest toate detaliile fiind redate impecabil, fără distorsiuni deranjante - sau, cel puțin, fără unele care să poat fi văzute cu ochiul liber pe o poză de test precum cea de mai jos:


Pentax Optio WG-3 GPS - sport extrem și fotografie macro 10177058313_9e0f3d2c7d_z
(Clic pe imagine pentru a o vedea la rezoluția maximă, pe server-ele Flickr)


Fotografia a fost realizată în formatul JPEG, aparatul nesuportând salvarea în format RAW (lucru normal pentru o "săpunieră", ce se adresează totuși amatorilor, care nu vor sta să editeze imaginile lor cu atâta minuțiozitate încât să aibă nevoie de ele în format necomprimat). Parametrii EXIF: timp de expunere -1/45 sec., diafragma f/2, ISO 400, focala de 4,5 mm (25 mm în formatul full-frame - observăm așadar că  nu a fost doar o senzație că unghiul de cuprindere este într-adevăr unul generos).

Pentru o comparație completă, puteți vedea și imaginea înfățișând aceeași scenă, realizată cu DSLR-ul de top al companiei, Pentax K-5 II, din testul comparativ K-5 II vs Nikon D90.

Fără să vreau să vă influențez, dar senzația mea e că imaginea obținută cu Pentax WG-3 e chiar mai detaliată, exceptând granulația, decât cea obținută cu DSLR-urile. O posibilă explicație ar fi câmpul de profunzime mai extins al aparatelor compacte - fapt care deși e dezavantajos la portrete, e benefic la scenele unde avem nevoie de multe detalii, situate pe toate planurile de claritate. Granulația ar face improbabilă acceptarea imaginilor pe un site de fotografie comercială, însă altfel Pentax WG-3 face fotografii chiar bune... totul e să avem destinații cât mai interesante unde să ieșim cu el Wink .
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum