In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Husa siliconică EasyCover - protecție suplimentară pentru DSLR-ul nostru în ieșirile pe teren ostil Empty Husa siliconică EasyCover - protecție suplimentară pentru DSLR-ul nostru în ieșirile pe teren ostil

la data de Sam Iul 20, 2013 2:49 pm
Din păcate, doar aparatele DSLR de clasă medie și profesională (modele de la Nikon D7000 sau Canon 7D ) în sus - alături de mai puțin răspânditele Pentax-uri  - beneficiază de o etanșare gândită a le face rezistente la apă și praf - alături de o carcasă din magneziu, pentru rezistență sporită la șocuri.

Aparatele destinate amatorilor și entuziaștilor sunt așadar mai sensibile, existând un risc mai mare ca ele să sufere, de exemplu ca urmare a unei ploi neașteptate sau a izbirii de un trunchi de copac observat prea târziu, în timpul unei drumeții. Situația este cel puțin bizară, șansele ca un profesionist să-și ude sau lovească accidental aparatul când fotografiază absolvenți în studio sau nuntași la biserică fiind mult mai mici decât când un entuziast al fotografiei caută priveliștea perfectă pe o creastă de munte sau lângă o cascadă.

Într-o drumeție de zilele trecute, am apreciat pe deplin protecția sporită conferită D3100-lui meu de husa siliconică EasyCover (149,9 lei în oferta F64). Astfel, deși de câteva ori s-a întâmplat ca aparatul să sufere lovituri moderate (fie de câte un copac, la o coborâre abruptă, fie chiar de sol, în cazul unei... mici alunecări de teren), aparatul nu a suferit absolut nimic.

În plus, nu am avut probleme în a pune aparatul pe o buturugă (pe post de trepied), știind că husa se interpunea între el și suprafața extrem de prăfoasă a acesteia. De fapt, chiar am păstrat o poză în care se vede marginea buturugii:

Husa siliconică EasyCover - protecție suplimentară pentru DSLR-ul nostru în ieșirile pe teren ostil 9328368939_b17940fd50_c

Husele EasyCover vin în configurații personalizate pentru fiecare model de aparat în parte, astfel că vom avea acces la toate comenzile aparatului, acționând butoanele prin intermediul corespondentelor lor de pe husă. Scăpăm astfel de riscul infiltrării prafului și a apei, pe lângă butoane, în aparat.

Protecția nu este, din păcate, perfectă, în sensul că doar butoanele de lângă LCD sunt protejate total: rotița din aprtea superioară și butonul de pornit-oprit din jurul declanșatorului sunt înconjurate neetanș de husă (deși presupun că ar fi posibilă îmbunătățirea izolării, prin învelirea zonelor critice cu bandă teflonată).

Iar deși husa dispune de un excelent capișon pentru patina de blitz, rămâne neprotejat blitz-ul încorporat. Totuși, în condițiile în care niciun fotograf serios nu recomandă utilizarea acestuia - ba chiar majoritatea o descurajează, ca urmare a luminii prea dure, directe, pe care o aruncă în mod nefavorabil pe subiect - o protecție sporită pentru un blitz care oricum ar fi preferabil să îl ținem închis nu ne-ar ajuta prea mult.

De asemenea, odată husa instalată pe aparat, nu vom mai putea atașa un grip, deoarece marginile ei, care învăluiesc muchiile aparatului, nu ar mai permite strângerea fermă a șurubului de fixare a grip-ului. Pe D3100, acest lucru nu e o problemă (oricum, nu există grip-uri originale, doar soluțiile artizanale chinezești - cărora le lipsește rotița și se conectează la aparat printr-un cablu exterior), însă pe D90 - aparat pentru care am și un grip - am preferat să nu cumpăr o husă siliconică. Dar - evident - la ieșirile la munte și pe vreme rea, aleg D3100-le.

Puteți vedea aici o imagine înfățișând Piața Unirii din Cluj, în timpul unei ploi torențiale. Fotografia a fost realizată cu D3100-le protejat de husa EasyCover și obiectivul de 35 mm (care dispune de o garnitură de etanșare și nu se lungește în timpul focalizării).

Husa siliconică EasyCover - protecție suplimentară pentru DSLR-ul nostru în ieșirile pe teren ostil 93431958

Deși siliconul este un material mai degrabă neted, decât aderent, senzația conferită de husă la luarea aparatului în mână este una de siguranță sporită, sentiment reînnoit când așezăm aparatul pe o suprafață dură - când e chiar plăcut să știi că vibrațiile sunt preluate de husă, nu direct de aparat.

În plus, husa EasyCover se livrează cu un ecran din policarbonat, care se montează în șănțulețul dedicat, protejând astfel LCD-ul. Totuși, nu aș putea spune că e foarte fix (din păcate, l-am pierdut pe al meu în urmă cu cca. un an). Însă dacă suntem mai atenți, scăpăm de o cheltuială suplimentară, cu foliile de protecție pentru LCD.

Astfel, per total sunt mulțumit de achiziția făcută... cel puțin până îmi voi permite un D7100 sau un Pentax K-30, care să fie rezistente la apă, praf și îngheț din fabricație Very Happy.


Husa siliconică EasyCover - protecție suplimentară pentru DSLR-ul nostru în ieșirile pe teren ostil Carcasa-protectie-easycover-nikon-d3100-17207
Carcasa (husa) siliconică de protecție EasyCover, pentru Nikon D3100
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum