In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Laptop, netbook sau ultrabook? Ce ar fi preferabil pentru stocarea pozelor la drum? Empty Laptop, netbook sau ultrabook? Ce ar fi preferabil pentru stocarea pozelor la drum?

la data de Joi Iul 11, 2013 1:09 pm
Aparatele de fotografiat digitale ne permit să vizualizăm fotografiile de îndată ce le-am realizat, putând astfel aprecia cu ușurință dacă am expus și încadrat corect imaginea noastră, sau dacă, din contră, trebuie să mai tragem un cadru. Totuși, ecranele LCD de 2,5-3'' sunt prea mici pentru a putea aprecia corect focalizarea unei fotografii, sau prezența neclarității de mișcare, pe întreg cuprinsul ei - astfel că nu vom ști cu exactitate dacă o imagine e cu adevărat bună decât examinând-o cu atenție pe monitorul calculatorului.

Problema e cu atât mai acută cu cât am dori să scoatem la vânzare unele din imaginile noastre, sau să le trimitem pentru includerea în expoziții. Puteți de exemplu vedea portofoliul meu de pe Dreamstime , unde am inclus numeroase fotografii ale unor repere arhitecturale. Fiecare imagine a fost aleasă cu grijă, din mai multe zeci de cadre de probă, și procesată cu atenție în Photoshop Elements, pentru corectarea oricărei imperfecțiuni (agențiile de stock photography sunt foarte stricte, orice element nelalocul lui în imagine atrăgând respingerea ei).

Astfel, în special când vizităm destinații turistice de renume, este esențial să avem cu noi un PC portabil, pe care să putem examina pozele noastre și - la nevoie - să revenim în fața obiectivelor turistice, pentru a le refotografia. În plus, scăpăm astfel de nevoia de a achiziționa prea multe carteluțe de memorie și nici nu riscăm să le pierdem saă să ne fie furate. În cel mai rău caz, pierdem doar imaginile realizate în ultimele câteva ore, restul fiind stocate în siguranță pe harddisk-ul laptop-ului.

Se pune desigur problema dacă ar merita să ne achiziționăm un laptop "clasic", cu diagonala cea mai răspândită, de 15,6", un netbook mic și ușor, dar cu putere de procesare mai modestă, sau un ultrabook - cea mai nouă categorie de produse IT - laptop-uri mici, ușoare și performante, doar o idee mai mari decât netbook-urile, însă cu prețuri ce le trădează segmentul-țintă, clasa business.

Am ales așadar câte un produs - pe care l-am considerat cel mai potrivit, sub raportul preț-performanță - din fiecare categorie, pentru a-i explora avantajele și dezavantajele:

Netbook Acer Aspire One AO756: cu o diagonală de 11,6" și cântărind doar 1,38 kg, micuțul netbook produs de firma taiwaneză vine echipat cu un procesor relativ lent, Intel Celeron dual-core, de 1,4 GHz, dispunând de 4 GB RAM DDR3, un harddisk de 500 GB (capacitate oarecum standard în ziua de azi, chiar pentru laptop-uri de dimensiuni mai mari. 500 GB ar trebui să fie arhisuficienți pentru poze, chiar dacă stăm câteva luni pe drum) - și placă grafică integrată.

Nu dispune de unitate optică, fapt ce reprezintă un dezavantaj din perspectiva flexibilității - nu vom putea, de exemplu, oferi un DVD cu poze unui prieten, nici privi un film în camera de hotel. Dar totuși avem de-a face cu un calculator ultra-portabil, de dimensiuni mici - 285 x 28 x 202 mm - și la un preț foarte rezonabil (puțin sub 1200 lei), compromisurile fiind oarecum inevitabile. De asemenea, netbook-ul nu include în prețul său sistemul de operare, fiind livrat cu o distribuție de Linux - evident, gratuită. După cum spune o vorbă din popor, cât dai, atâta și face.

E de apreciat însă multitudinea de porturi disponibile: Ethernet (deși doar 10/100 Mbps, netbook-ul nefiind capabil a se conecta la 1000 Mbps la rețea), 3 USB 2.0 (din păcate, standardul mai rapid, 3.0 nu e suportat), precum și conectorii HDMI și VGA, pentru vizualizarea imaginilor pe un televizor de mari dimensiuni sau videoproiector. De asemenea, dispune de webcam și de card-reader - acesta din urmă fiind foarte util pentru copierea pozelor, fără să mai avem nevoie de un cablu de date în plus în bagaj.

Laptop, netbook sau ultrabook? Ce ar fi preferabil pentru stocarea pozelor la drum? Img262412_30042013115148_0_350x350c_96nj
Netbook Acer Aspire One AO756Laptop Lenovo ThinkPad L530: deși poartă un nou nume începând cu 2005, identitatea seriei de laptop-uri de clasă business ThinkPad de la IBM s-a păstrat și după mutarea fabricii în China. Laptop-ul e echipat cu un procesor de top, Intel Core i5-3230, la 2,6 GHz, 4 GB RAM DDR3 rulând la frecvența de 1,6 GHz (fiind prezent și un slot de extensie, utilizatorul putând adăuga cu ușurință încă un modul de până la 4 GB RAM), iar harddisk-ul e de 500 GB (după cum spuneam, o valoare destul de standard în ziua de azi).

Se vede că avem de-a face cu o configurație puternică, gândită să satisfacă și cele mai exigente cerințe ale oamenilor de afaceri: placa de rețea suportă viteza maximă de 1000 Mbps, cel mai recent standard Bluetooth acceptat e 4.0, fiind prezent și un port USB 3.0, de mare viteză (ideal pentru backup-ul datelor pe un harddisk extern). Chip-ul wireless suportă standardul 8012.11.n, acesta fiind mai rapid decât 802.11.g-ul întâlnit pe majoritatea modelelor mai ieftine (e drept, Lenovo-ul costă 3460 lei).

De data aceasta, avem la dispoziție o unitate optică DVD-RW și un cititor de card-uri 4-in-1 (care suportă și standardul pentru carteluțe cu capacități de până la 2 TB, SDXC). Pentru conectarea la TV sau videoproiector, laptop-ul Lenovo ne oferă un mini-Display-Port (port standard conceput de Apple, ce poate fi convertit în HDMI cu ajutorul unui adaptor pasiv) și clasicul conector VGA.

Cei de la Lenovo nu sunt deloc zgârciți nici când vine vorba de software: laptop-ul vine cu Windows 7 preinstalat, fiind însă oferit și un DVD de upgrade opțional la Windows 8. Consider acest lucru excelent, deoarece pentru moment nu mulți utilizatori vor aprecia interfața Modern-UI, bazată pe tile-uri, preferând să rămână la clasicele ferestre din Windows 7 pentru moment - fără însă a renunța la posibilitatea unui upgrade pe viitor.


Laptop, netbook sau ultrabook? Ce ar fi preferabil pentru stocarea pozelor la drum? Img301150_19062013103038_0_350x350c_t04r
Lenovo ThinkPad L530


Ultrabook Sony VAIO SVT1312V1ES.EE9: Dincolo de numele de cod kilometric, avem de-a face cu un ușor și mic laptop de clasă business, cu o diagonală de 13,3" și o greutate de doar 1,7 kg. Cele 420 grame în plus față de Acer sunt perfect justificate de performanța ultrabook-ului (nu degeaba e denumit astfel): e echipat cu un procesor Intel Core I5 3317U (U de la ultra-low voltage, ceea ce se traduce într-un consum mai redus de curent și, implicit, mai puțină căldură disipată în carcasă), 4 GB DDR3 la 1600 MHz (parametri identici cu cei de pe Lenovo) și o placă video integrată, Intel HD Graphics 4000.

Cireașa de pe tort e adusă de sistemul de stocare, un SSD (solid-state drive) de 128 GB. Întrucât acesta nu are părți în mișcare, fiabilitatea laptop-ului crește simțitor, șocurile din timpul transportului neavând ce componente să afecteze. Totuși, dat fiind faptul că SSD-urile sunt produse tehnologice de ultimă oră, nu trebuie să ne surprindă că se regăsesc doar în laptop-uri mai scumpe (Sony-ul costă 4450 lei), nici că au o capacitate mai mică decât harddisk-urile uzuale (128 GB e o capacitate mai apropiată de a hard-urilor de-acum 6-7 ani).

Ținând însă cont că un ultrabook se vrea mai degrabă ca un companion mobil pentru deplasările frecvente, decât ca o stație de lucru permanentă, capacitatea mai redusă nu ar trebui să fie un dezavantaj; din contră, un laptop echipat cu un SSD e alegerea cea mai inspirată pentru cei care călătoresc frecvent pe drumuri accidentate, de exemplu.

Conectivitatea e similară celei de pe Lenovo, fiind prezente porturile USB 3.0, cititorul de carteluțe, chip-ul wireless 8012.11.n, placa de rețea de 1000 Mbps, precum și portul VGA (însoțit de astă dată de clasicul HDMI). Sony-ul va necesita însă  o perioadă de acomodare cu sistemul de operare, producătorul alegând să-l livreze cu Windows 8 preinstalat. Totuși, ținând cont că ultrabook-ul dispune de un monitor tactil, acest lucru e un avantaj - cunoscut fiind faptul că Windows 8 e optimizat pentru utilizarea pe touchscreen-uri.

Laptop, netbook sau ultrabook? Ce ar fi preferabil pentru stocarea pozelor la drum? Img251987_27052013094032_0_350x350c_fq8j
Sony VAIO SVT1312V1ES.EE9


Astfel, Sony-ul se prezintă drept cea mai inspirată alegere pentru călătorul de afaceri, care și-l permite (și mai are un PC, pe care își desfășoară activitatea când nu e în deplasare). Dacă ținem cont însă de factorul cost, și dorim cel mai puternic procesor și cel mai mare harddisk, alături de ultimele tehnologii în practic tot ceea ce privește IT-ul, laptop-ul de la Lenovo oferă cel mai bun raport preț-performanță. Iar pentru cei preocupați mai mult de costuri, rămâne desigur Acer-ul.
avatar
tudor_t
Posts : 7
Points : 7
Join date : 12/07/2013

Laptop, netbook sau ultrabook? Ce ar fi preferabil pentru stocarea pozelor la drum? Empty Re: Laptop, netbook sau ultrabook? Ce ar fi preferabil pentru stocarea pozelor la drum?

la data de Vin Iul 12, 2013 11:32 pm
Sau o tableta? (daca nu vrei sa faci editari complexe)
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Laptop, netbook sau ultrabook? Ce ar fi preferabil pentru stocarea pozelor la drum? Empty Re: Laptop, netbook sau ultrabook? Ce ar fi preferabil pentru stocarea pozelor la drum?

la data de Sam Iul 13, 2013 2:31 pm
Folosind carteluțe micro-SD în aparat (utilizând adaptorul care se livrează cu majoritatea modelelor) ar fi posibilă într-adevăr introducerea micro-SD-ului direct în tabletă. Își mai creează Android-ul câteva directoare și fișiere index, dar să zicem că nu ar fi acesta un aspect atât de deranjant, în condițiile în care nu ocupă mai mult de câțiva MB.

Mă gândesc însă mai departe ce ar fi de făcut, în condițiile în care de multe ori memoria internă a unei tablete nu depășește mărimea unui card SD (există în prezent destule card-uri de 16 sau 32 GB).

O soluție ar fi achiziționarea unui kit de conectivitate (disponibil pentru populara gamă Samsung Galaxy Tab), cu ajutorul căruia vom putea transforma tableta într-un USB-host: cu siguranță vom putea muta imaginile noastre pe stick-uri mai încăpătoare, sau pe harddisk-uri externe de 3,5" (modelele care dispun de transformator extern pentru alimentare și care folosesc USB-ul doar pentru transmisia de date).

Sunt însă sceptic că ar funcționa conectarea la tabletă a unui HDD de 2,5" (modelele cu adevărat portabile), în condițiile în care motorașul acestora este un consumator de energie destul de mare - iar în momentul în care avem mufa universală a tabletei ocupată de kitul de conectivitate, nu mai putem lega transformatorul la aceasta, deci depindem strict de curentul din acumulator.

Altfel însă, chiar cu un HDD de 3,5", tot cărăm mai puțin decât cu un laptop (deși vom trebui să fim atenți să nu-l zdruncinăm în exces)... și dacă instalăm Total Commander-ul pentru Android, mutarea fișierelor va deveni chiar comodă Smile.

Laptop, netbook sau ultrabook? Ce ar fi preferabil pentru stocarea pozelor la drum? Img197054_21102011152916_0_350x350c_2b2r
Kit Conectivitate Samsung USB & SD pentru Galaxy Tab (99 lei în oferta eMag)
avatar
tudor_t
Posts : 7
Points : 7
Join date : 12/07/2013

Laptop, netbook sau ultrabook? Ce ar fi preferabil pentru stocarea pozelor la drum? Empty Re: Laptop, netbook sau ultrabook? Ce ar fi preferabil pentru stocarea pozelor la drum?

la data de Sam Iul 13, 2013 9:32 pm
E posibil sa se alimenteze separat un HDD extern, cu un charger, folosind un Y-cable:
h t t p ://petapixel.com/2013/03/26/how-to-back-up-your-pictures-using-an-android-tablet-and-external-hard-drives/
In plus, multe din HDD externe din ziua de azi nu mai au moving parts.
Continut sponsorizat

Laptop, netbook sau ultrabook? Ce ar fi preferabil pentru stocarea pozelor la drum? Empty Re: Laptop, netbook sau ultrabook? Ce ar fi preferabil pentru stocarea pozelor la drum?

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum