In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Cum se fură (doar) obiectivele la Sankt Petersburg Empty Cum se fură (doar) obiectivele la Sankt Petersburg

la data de Mier Iul 10, 2013 3:00 am
Cunoscut în anii comunismului drept Leningrad, Sankt Petersburg este probabil cea mai importantă destinație turistică a Rusiei, orașul de pe malurile Golfului Finic adăpostind Palatul de Iarnă al țarilor din vechime (în fapt, un ansamblu de șase palate, construite la începutul secolului XVIII după modelul Versailles-ului).

De altfel, Sankt Petersburgul a servit drept capitală a Imperiului Țarist din 1732 și până la prăbușirea acestuia, în 1918, perioadă în care dinastia de Romanov a colecționat aici cele mai valoroase opere de artă din țară și de pe întreg cuprinsul Europei - care stau, în prezent, la dispoziția noastră, pentru a le admira. (Interesant este că Ermitajul, unul din cele șase palate, a fost deschis ca muzeu de artă încă din timpul țarului Nicolae I, în 1852).

O vizită la Sankt Petersburg oferă așadar numeroase oportunități fotografice, mai ales pe timp de vară, în perioada nopților albe, cunoscute și drept "nopțile de la Leningrad". Datorită apropierii orașului de Cercul Polar Nordic, timp de cca. două săptămâni în preajma solstițiului de vară soarele nu coboară niciodată complet dincolo de linia orizontului, iar din mai până la sfărșitul lui iunie, avem parte de întuneric doar între orele 1 și 3 noaptea.

Cu o perioadă atât de lungă de lumină, vom fi tentați să luăm aparatul de fotografiat cu noi peste tot - iar atracțiile turistice riscă să ne facă să uităm că ne aflăm în al doilea cel mai populat oraș al Rusiei (cu 4,8 milioane locuitori), țară în care, din nefericire, a avut loc o rapidă extindere a fenomenului infracțional după căderea puterii sovietice din 1991.

Un videoclip recent postat pe Youtube ne avertizează în privința unei tehnici sofisticate a infractorilor ruși, constând în furtul obiectivelor de pe aparatul de fotografiat - metodă mai ingenioasă decât sustragerea întregului aparat, întrucât durează câteva momente bune până să realizăm că am fost jefuiți -timp în care hoțul se poate fofila nestingherit:Astfel, un grup agitat se apropie de turistul ce își poartă liniștit DSLR-ul la gât, încercând să-i sustragă atenția în diverse moduri. Deși este vizibil că turistul nostru nu dorește asistența "binevoitorilor", aceștia sunt insistenți în a pretinde că "îl ajută" (străduindu-se chiar să dialogheze - sau mai exact, să schimbe câteva replici - cu el în engleză).

Unul din membrii grupului îi vâră sub nas o hartă, insistând să-i arate ceva. Acesta e momentul critic, harta de mari dimensiuni obturând vederea turistului înspre aparatul său, atârnat la gât. Cât ai clipi, un hoț care se pricepe la aparate îi demontează obiectivul și se îndepărtează subtil, fiind protejat de grupul agitat.

În momentul în care turistul nostru ăși dă seama că a rămas fără obiectiv, hoțul e deja nevăzut, iar împotriva grupului de complici i-ar fi foarte dificil să formuleze acuzații, mai ales dacă nu cunoaște limba (care nu ar fi neapărat dificil de învățat, dacă ar utiliza alfabetul latin, în locul celui chirilic).

Cea mai bună precauțiune în astfel de situații ar fi să evităm grupurile agitate - sursă aproape sigură de necazuri - și să păstrăm întotdeauna cel puțin o mână pe aparat, cât timp îl ținem expus vederii. Și, desigur, e preferabil să nu scoatem aparatul decât atunci când dorim să fotografiem ceva.

Iar dacă dorim să atragem cât mai puțin atenția, nu vom folosi o geantă cu un aspect prea bătător la ochi. Cei de la LowePro s-au gândit și la acest aspect, astfel că ne oferă modelul Stealth Reporter, dotat inclusiv cu o husă de ploaie, ce îi conferă un aspect banal, neatrăgător pentru hoți - păstrând însă deplina funcționalitate de care au nevoie împătimiții fotografiei.


Cum se fură (doar) obiectivele la Sankt Petersburg Lowepro-stealth-reporter-d100-aw-3788-4
Lowepro Stealth Reporter, disponibilă la F64


Nu îmi rămâne decât să vă urez călătorie plăcută și fără incidente!
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum