In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

De ce încă un curs de fotografie? Empty De ce încă un curs de fotografie?

la data de Lun Iul 08, 2013 4:30 pm
Cu abundenţa de cărţi destinate fotografiei de călătorie, dar şi a cursurilor organizate de unii din cei mai reputaţi fotografi ai României, probabil vă puneţi întrebarea de ce am decis să vă prezint un nou curs în domeniu. Ideea de la care am pornit este că volumele de specialitate fie se axează doar pe câte o faţetă a problemei, fie sunt prea sumare, devenind simple colecţii de ponturi.

Cursurile de fotografie oferă de asemenea cunoştinţe valoroase, însă... mai puţin în domeniul nostru de interes. De regulă, au mai degrabă ca scop formarea unui (viitor) profesionist al fotografiei de nunţi şi botezuri, eventual al grupurilor de absolvenţi, partea de peisagistică şi arhitectură fiind lăsată în planul secundar - deoarece, nu-i aşa, cei care plătesc pentru curs o fac pentru că doresc o diplomă cu care să-şi deschidă PFA şi să "facă bani".

Există şi cursuri serioase de fotografie de peisaj, susţinute cu măiestrie de fotografi prestigioşi, în locaţii spectaculoase - de la rezervaţiile din Kenya, trecând prin parcurile naţionale din SUA, şi ajungând până în zonele arctice, la gheţarii Islandei - însă preţurile lor depăşesc adesea 10.000 lei de persoană, aceasta excluzând biletul de avion... sumă cu care am putea organiza vacanţe pentru întreaga familie, alegând destinaţii mai apropiate. Rămâne doar să învăţăm să le facem corect poze Smile .

Merită aşadar să achiziţionăm cât mai multe cărţi de fotografie, pe care să le citim din scoarţă-n scoarţă, cum se spune. Pentru început, vă voi recomanda doar două titluri din colecţia Chip Kompakt - Fotografia digitală - tehnică şi compoziţie şi, desigur, Fotografia de călătorie. Ghid pentru imagini creative (disponibilă cu numărul 5-6/2013 al Chip Foto-Video ). Graţie acestora, vom dobândi cunoştinţe care ne vor fi de un real folos în teren... totuşi, până ajungem să le stăpânim, cărţile ne vor ajuta mai mult să ne dezvoltăm modul de a "citi" scena pe care o avem în faţa ochilor şi a o transpune într-o fotografie, altfel fiind necesar a le redeschide pentru a aplica o configuraţie de fotografiere anume.

Însă cel mai probabil este că le vom lectura în propria locuinţă, nemaiîncărcându-ne bagajul cu încă 2-3 volume când purcedem la drum, doar pentru a şti la ce oră e recomandabil să fotografiem monumentul pe care îl avem în faţa ochilor, sau ce reglaje să facem în modul manual, în funcţie de lumina existentă. Iar în momentul în care ne vom aminti parţial o informaţie de acolo, vom regreta că nu am luat cartea cu noi, modurile predefinite ducând la imagini mai apropiate de ce "crede" electronica aparatului de fotografiat, decât de ce am dori noi cu adevărat să obţinem.

Tehnologia vine însă să rezolve toate aceste inconveniente: Calatorie-Fotografie.net este optimizat pentru vizualizarea de pe dispozitive mobile, astfel că nu mai trebuie să căraţi cărţi voluminoase în bagaj. Pur şi simplu intraţi în browser de pe smartphone sau tabletă şi navigaţi la secţiunea dorită a ghidului aici de faţă.

Nu uitaţi aşadar să reveniţi pe Forumul de Călătorie şi Fotografie! În zilele şi săptămânile următoare, vă voi prezenta o serie de tutoriale, care pot fi citite şi independent, însă îşi servesc mai bine scopul dacă sunt parcurse în ordine. Şi, desigur, nu sunteţi limitaţi la a citi rândurile de faţă. Puteţi oricând interveni, punând întrebări şi cerând sfaturi. Mă voi strădui să vă răspund cât mai prompt şi cât mai la obiect.

Până atunci însă, vă transmit clasica urare: Lumină bună în cadru Exclamation
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum