In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

HTC Desire X, un smartphone Android cu performanțe foto onorabile Empty HTC Desire X, un smartphone Android cu performanțe foto onorabile

la data de Lun Iul 01, 2013 5:57 am
Smartphone-urile încep să prindă tot mai mult teren și în ceea ce privește funcția foto: exceptând modelele de buget, ajung să rivalizeze ca performanțe cu aparatele compacte (cel puțin la unica focală de care dispun, încă neapărând telefoane cu zoom - Samsung Galaxy Camera, de exemplu, fiind mai mult un aparat foto cu funcții de mini-tabletă; poate fi folosit pentru convorbiri telefonice doar cu un firmware modificat, nesusținut oficial de producător).

Un smartphone performant (vine cu Android 4 Ice-Cream Sandwich preinstalat, fiind susținut de un procesor dual-core de 1 GHz și 768 MB RAM, având un ecran cu o vizibilitate foarte bună din toate unghiurile, cu odiagonală de 4"), dar la un preț acceptabil pentru caracteristicile sale, HTC Desire X dispune de o cameră foto de 5 MPx, cu un senzor retroiluminat, cu autofocus, capabilă de a produce imagini de o calitate absolut onorabilă (mă rog, producătorii vorbesc de "imagini de top"... va rămâne să vedem dacă chiar așa stau lucrurile). Studiind EXIF-ul imaginilor mele, am constatat că diafragma maximă este f/2, iar obiectivul are o focală de 2,97 mm (pentru mărimea senzorului său, de 1/3"; echivalentul full-frame ar fi de 28 mm).

Ce am apreciat, ca fotograf, este că, spre deosebire de multe smartphone-uri gândite pur și simplu pentru a fi utilizate într-un mod care să necesite cât mai puțină intervenție umană, pe HTC Desire X sunt disponibile cel puțin câteva reglaje folositoare. Între acestea, se regăsește sensibilitatea ISO manuală - ceea ce înseamnă că aparatul nu o va urca în mod nepermis de mult, pentru a atinge expunerea pe care o consideră soft-ul lui ca fiind cea echilibrată; uneori, putem prefera o imagine mai întunecată, dar cu mai puțini purici decât cea realizată la un ISO prea ridicat (1600, pe un senzor minuscul, e pur și simplu prea mult).

Și balansul de alb poate fi configurat prin alegerea unor moduri predefinite, ceea ce ne permite să jonglăm cu temperatura de culoare, obținând imagini cu acea tentă dominantă pe care o vedem cu ochiul liber - sau, din contră, putem exagera intenționat white balance-ul, înspre Incandescent (pentru nuanțe cu o dominantă mai albastră), sau înspre Umbros (pentru nuanțe mai aurii).

Telefonul dispune, de asemenea, de un modul de realizare a panoramelor - fără să mai necesite instalarea de aplicații terțe, precum Photaf Panorama. Utilizând accelerometrul integrat, vă va afișa linii de ghidare pentru alinierea orizontală perfectă a imaginilor și va declanșa exact la momentul potrivit, pentru suprapunerea elementelor imaginii. Totuși, permite obținerea unei panorame de cel mult 180 grade, astfel că realizarea unei panorame complete, de 360 grade, va presupune realizarea a cel puțin trei astfel de imagini (cu doar două, ar exista riscul să nu avem elemente suficiente pentru suprapunere în zonele de îmbinare) și o muncă minuțioasă de asamblare în Photoshop.

Puteți vedea o astfel de imagine mai jos:

HTC Desire X, un smartphone Android cu performanțe foto onorabile 9184420966_04b0106b9a_c
(Clic pentru a o vedea la rezoluția maximă, pe Flickr)
.

De asemenea, am decis să compar capacitățile foto ale HTC-ului, față de smartphone-ul meu de buget, Samsung Galaxy Young GT-S5360, și față de DSLR-ul meu de buget, Nikon D3100. Pentru a nu dezavantaja telefoanele, Nikonul a fost setat la rezoluția cea mai mică a imaginilor, iar modul de fotografiere a fost ales cel predefinit, pentru Peisaj.

Rezultatul e vizibil mai jos:

HTC Desire X, un smartphone Android cu performanțe foto onorabile 9184465532_631848889f_c
(Clic pentru a o vedea la rezoluția maximă, pe Flickr)
.

În mod evident, telefonul dispune și de funcția geotagging, permițând stocarea coordonatelor fiecărei fotografii, preluate de la GPS-ul încorporat. Aceasta e o metodă excelentă de a ne reconstitui traseele de călătorie: chiar dacă avem un aparat performant, mai facem când suntem în fața reperelor celor mai importante și câte o poză cu telefonul, pentru a ne aminti cu ușurință unde am fost.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum