In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Aparat subacvatic pe film, sau husa subacvatica pentru fotografia de vacanta? Empty Aparat subacvatic pe film, sau husa subacvatica pentru fotografia de vacanta?

la data de Joi Iun 27, 2013 2:24 pm
Deși la Cluj cel puțin senzația e că mai degrabă traversăm o primăvară capricioasă decât că am trecut de solstițiul de vară, sezonul estival se apropie - și, cu el, și gândul la vacanțe petrecute la mare și soare.

Pe plajă însă, parcă nu am risca să ne umplem DSLR-ul cu nisip (vom simți apoi de fiecare dată, ca o cretă  pe tablă, sunetul chiar și al câtorva particule ajunse în mecanismul de zoom al obiectivului), plus că poate am dori să fotografiem și în apă  - iar o husă subacvatică profesională costă cca. 1000 lei, bani pe care merită să-i investim dacă suntem niște împătimiți ai scufundărilor și dorim să fotografiem relieful submarin... însă doar pentru o bălăceală, parcă e prea mult.

Husa subacvatica EwaMarine, din oferta F64:
Aparat subacvatic pe film, sau husa subacvatica pentru fotografia de vacanta? 2759dd4705_11966


Pentru ceilalți dintre noi, un aparat subacvatic de unică folosință, cu film de 35 mm, poate reprezenta o soluție excelentă, mai ales că nici nu e deloc scump: un Agfa LeBox Ocean 400 27 e undeva la 28 lei în oferta F64. După cum îi spune și numele, vine încărcat cu un film de 27 poziții, cu sensibilitatea ISO 400. Dispune de o lentilă de plastic, fără sistem de focalizare - situație frecventă pe aparatele cu film de buget, distanța de focalizare fiind plasată undeva aproape de infinit. Rezultatele nu sunt fabuloase pentru reproducerea la dimensiuni mari ale fotografiilor, însă până la uzualul 10x15 cm, imaginile vor avea un aspect absolut mulțumitor. Oricum, la focala de 28 mm, câmpul de profunzime va fi unul suficient de extins pentru ca subiectele noastre să se afle pe planul de claritate.

Din păcate, nu am găsit detalii cu privire la timpul de expunere și diafragma utilizate exact pe acest model; am găsit însă pentru o clonă LoMo chinezească, cu un aspect exterior 95% identic. Aparatul chinezesc are timpul de expunere de 1/100 sec. și diafragma de f/8, ceea ce mă face să presupun că și modelul de la Agfa vine cu parametri similari. Oricum, un 1/100 ar fi mult mai indicat decât 1/60-ul frecvent pe aparatele pe film destinate începătorilor, timpul mai scurt permițând mai bine înghețarea mișcării în mediul submarin.

Iar dacă socotim că nici filme sub 10 lei nu găsim, achiziționarea contra 28 lei a "jucăriei" subacvatice devine chiar tentantă... deși nu cred că voi ajunge la mare vara aceasta, cred că îmi voi achiziționa unul pentru a vedea sub luciul râurilor de munte.

Agfa LeBox Ocean 400 27:
Aparat subacvatic pe film, sau husa subacvatica pentru fotografia de vacanta? Le_box_ocean_13341

avatar
C.Arsene
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 73
Points : 171
Join date : 18/04/2013
http://calatorie-fotografie.forumgratuit.ro

Aparat subacvatic pe film, sau husa subacvatica pentru fotografia de vacanta? Empty Re: Aparat subacvatic pe film, sau husa subacvatica pentru fotografia de vacanta?

la data de Vin Iun 28, 2013 8:11 am
Ai scris un articol foarte cool, pe scurt. Îmi place cum ai prezentat opţiunile posibile cititorilor şi tuturor celor care vor să fotografieze sub apă.

Ce-i drept, să plăteşti 1.000 de lei pentru o husă subacvatică profesională este mult şi merită poate doar dacă lucrezi la National Geographic şi tocmai ţi s-a încredinţat un reportaj subacvatic scratch

Opţiunea achiziţionării unui aparat subacvatic de unică folosinţă pare mai la îndemână. La 28 de lei e numa' potrivit pentru o vacanţă la mare.

Super articolul, ideea de a scrie despre aşa ceva. Felicitări.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Aparat subacvatic pe film, sau husa subacvatica pentru fotografia de vacanta? Empty Re: Aparat subacvatic pe film, sau husa subacvatica pentru fotografia de vacanta?

la data de Vin Iun 28, 2013 1:50 pm
Merci de aprecieri... să spun drept, ideea cu fotografiile subacvatice mi-a venit de la o plimbare pe malul râului - când, cald fiind,  ți-ai dori nu doar să-ți scalzi picioarele în apă și eventual să te mai stropești puțin, ci - pasionat de fotografie fiind - ai dori să tragi câteva cadre la rasul apei.

Uite de exemplu acest cadru:

Aparat subacvatic pe film, sau husa subacvatica pentru fotografia de vacanta? 92401395
(dacă dai clic pe el, ar trebui să-l poți vedea direct pe Panoramio, la rezoluția maximă).

L-am realizat coborând aparatul la 5-6 cm de cursul râului Someș (în zona din Grigorescu, unde merge lumea la scăldat). Mai jos de atât nu am îndrăznit să-l cobor, bineînțeles de teamă să nu ia apă la bord (rezistă DSLR-urile la o ploaie ușoară sau la o cădere scurtă în zăpadă, dar NU au fost gândite pentru imersiune totală, nici măcar Pentax-urile - după cum am mai arătat, K30-ul e rezistent la apă, praf și îngheț).

Ardeam însă de curiozitate să văd mai mult, în genul scenelor filmate prin periscopul submarinului când tocmai începe să se scufunde, de pe Discovery. Pentru asta, ar trebui să scufund aparatul pe jumătate în apă, ceea ce e logic că nu am riscat.

Pentru scufundare totală în apă, rămâne ca variantă pe digital un aparat în genul Nikon AW110 (despre care am mai scris). Totuși, la 1600 lei, dacă mergi o dată la 2-3 ani la mare/lac/râu, nu se justifică investiția - ar merita însă dacă ești un pasionat al sporturilor nautice, de exemplu. Dacă ești un foto-maniac însă, husa subacvatică e mai tentantă - poți face fotografii mai bune pe modul manual decât ai putea cu AW110-le complet automatizat (e totuși un aparat destinat sportivilor care vor să facă poze, nu fotografilor care se aventurează în natură).

Așa că tot aparatul subacvatic pe film rămâne soluția de buget cea mai la îndemână Very Happy.
Continut sponsorizat

Aparat subacvatic pe film, sau husa subacvatica pentru fotografia de vacanta? Empty Re: Aparat subacvatic pe film, sau husa subacvatica pentru fotografia de vacanta?

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum