In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Fotografierea curcubeului, o oportunitate de (prima)vara Empty Fotografierea curcubeului, o oportunitate de (prima)vara

la data de Joi Iun 13, 2013 1:13 pm
O zi ploioasa de primavara poate fi ca un somn intrerupt: ceva frumos, placut, care s-a terminat insa brusc, intempestiv. In schimb, alternanta dintre momentele de vreme rea si insorita poate oferi o oportunitate fotografica excelenta: picaturile de apa ramase in suspensie, in bataia soarelui diminetii sau al unei dupa-mese tarzii, vor descompune lumina in toate culorile spectrului vizibil - sau, mai exact, culorile curcubeului. Iar daca in partea opusa bataii soarelui se profileaza nori amenintatori, acestia vor putea servi drept un excelent fundal.

Pentru a fotografia curcubeul, putem folosi exact aceiasi parametri ai expunerii ca pentru zilele insorite. Putem fotografia fie direct, fie folosind filtrul de polarizare. Iar rotindu-l, treptat, vom observa intensificarea sau din contra, palirea unora din culorile spectrului vizibil.

Lucruri bine de stiut: dimineata, curcubeele se vor forma inspre vest, iar dupa-masa, inspre est. Este practic imposibil sa avem un curcubeu fix la amiaza.

In ce priveste obiectivul, pentru cuprinderea unei sectiuni cat mai mari din arcul curcubeului, ar fi preferabil un obiectiv cu unghi cat mai larg si focala mai scurta. Din contra, daca dorim sa surprindem un detaliu, vom putea folosi o focala lunga, de peste 100 mm. (Cum in acest caz, curcubeul ocupa o parte insemnata din cadru, aceasta este cea mai potrivita ocazie de a utiliza filtrul de polarizare, intensificand efectul, in conditiile in care curcubeul ocupa cea mai mare parte a cadrului). Sau putem utiliza o focala moderata, trage mai multe cadre bine aliniate si le asambla intr-o panorama.

Uneori privite drept elemente de basm, un plus de culoare in scenele copilaresti, alteori ca gay, simbolizand diversitatea, curcubeul a fascinat omenirea inca din antichitate (cand se credea ca daca un barbat va trece pe sub curcubeu, va deveni femeie si invers, o femeie se va transforma in barbat) - iar cu dezvoltarea tehnologica, fotografierea sa cu rezultate din cele mai spectaculoase este mai la indemana ca oricand. 

Pentru a realiza imaginea de mai jos, am folosit un Nikon D90 , cu obiectivul 18-105 mm .

Panorama infatisand un curcubeu deasupra cartierului clujean Andrei Muresanu, realizata prin imbinarea a sase imagini in modul portret, la focala de 18 mm:
Fotografierea curcubeului, o oportunitate de (prima)vara 91732412


avatar
C.Arsene
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 73
Points : 171
Join date : 18/04/2013
http://calatorie-fotografie.forumgratuit.ro

Fotografierea curcubeului, o oportunitate de (prima)vara Empty Re: Fotografierea curcubeului, o oportunitate de (prima)vara

la data de Mar Iun 18, 2013 4:31 am
Fotografia e luminoasă. Ai încadrat mai mult cerul şi ţi-a ieşit, în condiţiile în care ţi-ai ales drept temă refracţia luminii, o discuţie de altfel interminabilă în fotografie.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Fotografierea curcubeului, o oportunitate de (prima)vara Empty Re: Fotografierea curcubeului, o oportunitate de (prima)vara

la data de Mier Iun 19, 2013 3:44 am
Da, clar în astfel de situații trebuie să potrivești expunerea pentru cer - care în mod evident îți va cere un timp mai scurt și/sau o diafragmă mai închisă decât dacă ai expune pentru lucrurile de la suprafața solului.

Tocmai pentru că refracția determinată de picăturile de apă în suspensie este cea care ne face să vedem curcubeul, a atenua razele de lumină care nu contribuie la formarea acestuia ne ajută să observăm mai bine fenomenul.

Astfel, un filtru de polarizare bun, precum acest Hoya ne va ajuta să amplificăm tonurile curcubeului și să reducem la un minimum lumina parazită.

Și, desigur, dacă avem timp și răbdare, putem amplifica ușor saturația curcubeului în Photoshop, cu Sponge tool-ul Wink.
Continut sponsorizat

Fotografierea curcubeului, o oportunitate de (prima)vara Empty Re: Fotografierea curcubeului, o oportunitate de (prima)vara

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum