In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nokia Lumia 920, smartphone-ul care face inutile aparatele compacte Empty Nokia Lumia 920, smartphone-ul care face inutile aparatele compacte

la data de Mier Iun 12, 2013 2:55 pm
De multe ori când ajungem în câte un loc interesant, nu avem la noi DSLR-ul - care, împreună cu două-trei obiective, filtre și alte accesorii, ajunge să ocupe o geantă întreagă. Un aparat compact s-ar descurca poate acceptabil, dar și pe acesta l-am lua cu noi doar atunci când știm că vom dori să facem poze - și astfel ocaziile neașteptate ne găsesc din nou fără aparat... Rămâne telefonul mobil, în prezent ajungându-se ca mai toate modelele să fie dotate cu așa ceva, exceptându-le poate pe cele cu prețuri sub 100 lei. Însă performanțele fotografice ale acestora sunt totuși limitate.

Mai exact însă ar fi să spunem că erau limitate, evoluția tehnologică făcând ca noile modele de smartphone-uri să ofere performanțe foto ce rivalizează cu ale aparatelor compacte, având însă două avantaje majore: nu mai transportăm cu noi încă un obiect, pe lângă telefonul mobil - pe care oricum l-am lua cu noi - și putem partaja cu ușurință imaginile, fără să mai așteptăm să ajungem în fața unui PC.

Un al treilea avantaj ar fi funcția de geotagging: utilizând GPS-ul încorporat în smartphone, putem salva coordonatele geografice la care am realizat fotografiile, fără a mai avea nevoie de module externe - precum se întâmplă în cazul majorității DSLR-urilor, după cum am mai arătat.

De fapt, pentru majoritatea nevoilor de comunicare online nici nu vom mai folosi în așa măsură PC-ul - de pe smartphone putem trimite și primi mail-uri, conversa prin serviciile de tip messenger sau interacționa cu prietenii de pe rețelele sociale. Iar aceștia vor putea vedea fotografiile noastre la interval de nu mai mult de câteva zeci de secunde de când le-am realizat (desigur, pentru aceasta vom avea nevoie de un abonament cu trafic de date sau de o rețea WiFi).

Am avut de curând ocazia de a testa capabilitățile foto ale telefonului care reprezintă vârful de gamă al celor de la Nokia, Lumia 920, la standul Microsoft din cadrul festivalului TIFF. Poate vi se va părea ciudată legătura dintre un gigant software și un producător cu tradiție în domeniul telefoanelor mobile. Dar nu e nicio coincidență, întrucât Nokia Lumia 920 rulează cel mai recent sistem de operare de la Microsoft, Windows 8.

Lumia 920 dispune de un senzor de 8,7 MPx, rezoluția nativă fiind de 3552 x 2448 pixeli. Acesta este stabilizat împotriva vibrațiilor și - ce e mai interesant - are dimensiuni comparabile cu cele din aparatele foto compacte (1/3", fiind în plus retroiluminat, pentru un plus de contrast și redare mai fidelă a culorilor).

Și, în buna tradiție a Nokia, optica acestui model exclusivist este asigurată de Carl Zeiss, care ne oferă un obiectiv Tessar f/2,0. Acesta are un unghi de cuprindere echivalent focalei de 26 mm în formatul filmului de 35 mm (full-frame), distanța minimă de focalizare fiind de doar 8 cm - lucru excelent pentru când de exemplu, în călătorie fiind, doriți să copiați rapid mersul autobuzelor. 

Aparatul (pardon, smartphone-ul) dispune și de un blitz cu LED pulsatil, capabil să ilumineze scena până la o distanță de 3 metri (conform specificațiilor producătorului); personal, aș prefera un telefon cu un blitz similar celor de pe aparatele compacte, capabil să declanșeze prin simpatie un blitz de studio bounce.

Mai jos, mă puteți vedea într-o imagine de test realizată cu Nokia Lumia 920, la standul de la TIFF:
Nokia Lumia 920, smartphone-ul care face inutile aparatele compacte 9027433927_8e864f5cb8_c
EXIF: 1/383 sec., f/2,0, ISO 100. 

După cum puteți observa, granulația e prezentă, însă nu într-o proporție mai deranjantă decât pe aparatele compacte. Din contră, grație diafragmei deschise timpul de expunere a fost suficient de scurt pentru a evita orice neclarități de mișcare - iar senzorul mic a permis plasarea întregii scene în câmpul de profunzime, în pofida alegerii automate a punctului de focalizare. (Câteodată chiar nu înțeleg compactele care focalizează doar în centru și trag la timpi de 1/60 în orice situație. Nu aparatul în sine e defect, ci e o deficiență de concepție). Din fericire, Nokia 920 e smart și pe partea foto - lucru care se vede.

La 2299 lei, nu e tocmai ieftin, dar probabil că acesta e prețul corect pentru cel mai nou și performant Windows Phone existent.

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum