In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Compactă megazoom sau DSLR entry-level pentru vacanța cu familia? Empty Compactă megazoom sau DSLR entry-level pentru vacanța cu familia?

la data de Vin Iun 07, 2013 5:34 am
Discutam recent cu un prieten, care urma să meargă la mare împreună cu soția și copilașul lor, despre ce aparat aveau să ducă cu ei și care ar fi avantajele și dezavantajele fiecăreia din variante.

El este un împătimit al fotografiei (și-a cumpărat un Canon 350D din străinătate încă cu mulți ani înainte ca DSLR-urile să ajungă la un nivel de preț cât de cât abordabil și la noi și a făcut un curs în domeniu), pe când ea preferă soluțiile gata de utilizat, mai simple și mai intuitive, care să nu necesite luni întregi de studiu, alegând un Nikon Coolpix L610 (aparat compact de 16 MPx, cu zoom optic 24x - focală echivalentă 25-350 mm - despre care ați putut citi într-o testare detaliată, tot pe acest forum ).

Întrucât Canon 350D nu se mai produce de multă vreme și pentru a nu intra în eterna dispută Canon-Nikon (pe care o tratăm pe larg în postarea dedicată ), voi compara avantajele și dezavantajele aparatului compact de la Nikon cu un DSLR entry-level al aceleiași companii, modelul pe care îl cunosc cel mai bine, Nikon D3100 .

Avantaje L610:

 • Dimensiuni și greutate mult reduse (250 grame, față de 770 grame D3100 cu obiectivul kit - doar body-ul are 505).
 • Aspect mult mai discret, conferind proprietarului imaginea de turist, nu de reproter (în numeroase zone ale României, încă orice posesor de DSLR sau bridge mai voluminos e imediat catalogat drept reporter de publicul neavizat și mai puțin civilizat, fotograful trebuind să se aștepte, cel puțin, la reacții de violență verbală).
 • Un interval mai generos al focalelor, disponibil în permanență, fără necesitatea schimbării frecvente a obiectivelor funcție de subiectul fotografiat.
 • Grație senzorului mai mic, un câmp de profunzime mai extins, chiar și la diafragme deschise. Aparatul va funcționa astfel cu o viteză mai mare decât un DSLR când e activ modul Live View (în fapt, singurul mod de încadrare a imaginilor înainte de declanșare pe compactele fără vizor optic).
 • Funcționarea cu baterii AA, ce pot fi schimbate din mers, nefiind necesară achiziționarea unor acumulatori format proprietar costisitori.
 • Și, desigur, ușurință maximă în utilizare, nefiind necesare cunoștințe de specialitate cu privire la timpul de expunere, diafragmă și sensibilitatea ISO. Fotograful (amator) va putea selecta din modurile scenă predefinite pe acela care se apropie cel mai mult de situația sa curentă, va încadra și va declanșa, aparatul ocupându-se de restul.


Avantaje D3100:

 • Dimensiunile mai mari permit o priză mai fermă a aparatului în mâini (chiar vor fi suficienți fotografi care să considere că și D3100 e prea mic pentru ei, dorindu-și un model și mai voluminos), iar greutatea sporită îi va conferi stabilitate, scăzând astfel riscul imaginilor mișcate accidental.
 • Încadrare mult mai rapidă grație vizorului optic și latență scăzută la declanșare, specifică DSLR-urilor; posibilitatea plasării exacte a punctului de focalizare, nedepinzând de preferințele (uneori aproximative) ale electronicii compactelor.
 • Senzorul mult mai mare, format APS-C, va permite, la focale medii-lungi și diafragme deschise, defocalizarea fundalului, aspect util în cazul realizării portretelor artistice. În plus, calitatea imaginii va fi net superioară oricărui aparat compact, datorită densității mai reduse a pixelilor, ce permite obținerea unei granulații (image noise) mai reduse.
 • Există și pe DSLR-uri (cel puțin pe modelele entry-level) suficiente moduri predefinite, astfel încât un începător să nu fie intimidat de contactul cu acestea. Pe de altă parte, există psobilitatea preluării controlului total asupra expunerii, ajustând fin fiecare pas în parte.
 • Obiectivul kit acoperă cele mai uzuale focale, la un preț decent; dacă ne dorim însă o plajă mai extinsă, sau posibilitatea de a fotografia în lumină slabă, avem de unde alege (doar în oferta F64 există nu mai puțin de 47 obiective zoom și 61 fixe pe montură Nikon). Vom putea astfel să acoperim toate situațiile de care avem nevoie, la nivelul de preț și calitate pe care ni-l permitem.
 • Posibilitatea montării de filtre UV pe obiectiv, protejându-l astfel de praf sau șocuri mecanice directe. Prin comparație, obiectivele retractile ale compactelor sunt parcă "magneți" de praf și impurități, fiind și destul de dificil de curățat.


Observăm astfel că producătorii de aparate ne oferă literalmente de toate pentru toți: avem ce alege, fie că ne dorim simplitate maximă, fie că pentru noi controlul reprezintă o necesitate absolută. Familia de care pomeneam a ales în cele din urmă aparatul compact, datorită dimensiunilor reduse și a simplității în utilizare. Însă nu e neapărat ca și voi să faceți la fel: luați în calcul factorii de care pomeneam și decideți singuri ce e cel mai potrivit nevoilor voastre.

Nikon Coolpix L610
Compactă megazoom sau DSLR entry-level pentru vacanța cu familia? L610_BK_front34r_lo_2A_23658


Nikon D3100
Compactă megazoom sau DSLR entry-level pentru vacanța cu familia? Nikon-d3100-2_16158-00_16158_16158
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum