In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Cât contează marca filtrului de polarizare: Hoya, JYC... sau ambele Empty Cât contează marca filtrului de polarizare: Hoya, JYC... sau ambele

la data de Joi Mai 30, 2013 3:55 am
Am văzut într-o postare anterioară că filtrul de polarizare ne poate fi de mare ajutor, îmbunătățind semnificativ contrastul și saturația culorilor imaginii noastre și eliminând reflexiile parazite din aceasta.

Am dori să ne achiziționăm un astfel de accesoriu... însă se pune problema: să fie unul de firmă, recomandat de comercianți și de fotografii profesioniști (care, cu specifica lor aroganță, cataloghează din start pe orice utilizator de echipamente mai ieftine ca "începător"), dar care vin cu un preț pe măsură, sau putem apela la soluțiile oferite de mici antreprenori, care aduc accesorii foto pe diverse canale din China și Hong-Kong.

Eu - din rațiuni de buget - am apelat la această din urmă soluție, folosind un filtru de la JYC (disponibil la prețuri rezonabile la FotoGear, sau comandându-l direct din China, de la FocalPrice). Am avut însă ocazia de a testa și un filtru de la Hoya , tot pe filetul de 67 mm, pentru obiectivul Nikon 18-105 mm.

Cel mai la îndemână mod de a vedea eficacitatea fiecăruia dintre ele a fost de a realiza câteva fotografii de test, întâi fără filtru de polarizare, cu filtrul JYC, cu filtrul Hoya, iar apoi, ca o curiozitate, am înfiletat ambele filtre, unul într-altul, pentru a constata ce se întâmplă. Vă prezint mai jos imaginile de test, cu datele EXIF și comentariile care se impun. Am lăsat aparatul în modul Program, pentru ca să decidă exponometrul încorporat și să nu-l influențez eu în vreo manieră. Aparatul utilizat a fost Nikon D90, toate cadrele fiind realizate la ISO 200. Balansul de alb a fost făcut manual înainte de începerea testului, noi putând astfel observa impactul filtrelor și asupra tonurilor de culoare.

Fără filtru de polarizare, 1/125 sec., f/5,6:
Cât contează marca filtrului de polarizare: Hoya, JYC... sau ambele 8888986005_5c2ba4552d_c
Reflexiile parazite au indus în eroare exponometrul aparatului, care a avut tendința să compenseze în plus, lungind timpul și deschizând diafragma mai tare decât ar fi fost necesar; în consecință, culorile din imagine au un aer tern.

Cu filtrul de polarizare JYC, 1/200 sec., f/7,1:
Cât contează marca filtrului de polarizare: Hoya, JYC... sau ambele 8889630982_b730389330_c
Au fost eliminate numeroase reflexii nedorite de pe suprafața apei, iar culorile au o tentă mai caldă, imaginea per ansamblu fiind mai plăcută ochiului. Efectul a fost obținut cu un filtru ieftin, care costă cca. 50% din prețul celui de la Hoya.

Cu filtrul de polarizare Hoya, 1/160 sec., f/7,1:
Cât contează marca filtrului de polarizare: Hoya, JYC... sau ambele 8889022311_8ffac7a0bd_c
Acesta având o tentă de culoare mai închisă, se observă o ușoară lungire a timpului de expunere necesar (de la 1/200 la 1/160 sec.). Se observă o idee mai multe ierburi subacvatice decât în cazul celor fotografiate cu filtrul JYC, iar tranziția nu e atât de bruscă. Pe de altă parte, reflexia luciului apei e mai vizibilă decât m-aș fi așteptat.


Cu ambele filtre de polarizare montate: 1/80 sec., f/4,5:
Cât contează marca filtrului de polarizare: Hoya, JYC... sau ambele 8889663786_2e11b08b9e_c
În cazul montării ambelor filtre, acestea vor "mânca" destul de puternic din lumina ce pătrunde în obiectiv - se observă că aparatul a ales o diafragmă semnificativ mai deschisă și un timp de expunere de două ori mai lung decât cu cel mai bun filtru, montat singur. Obținem însă o soluție de buget pentru cazurile în care am avea nevoie de un filtru de densitate neutră pentru lungirea timpului de expunere, însă nu dispunem de așa ceva: mai împrumutăm un filtru de polarizare de la un amic și îl montăm peste al nostru. Marginile sale vor genera însă un pic de vignetare, care va trebui corectată în Photoshop.

În concluzie, merită să ne cumpărăm acel filtru de polarizare pe care ni-l permitem. Nu are sens să nu ne achiziționăm unul pe considerentul că nu am da atâția bani pe el, și unul de la o firmă mai necunoscută achitându-se onorabil de sarcină. Pe de altă parte, dacă ni-l permitem, merită clar să achiziționăm și unul mai scump, cu calități optice superioare.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Cât contează marca filtrului de polarizare: Hoya, JYC... sau ambele Empty Un nou test, Hoya vs JYC CPL

la data de Mar Mar 04, 2014 3:18 am
Zonele lacustre se pretează de minune la testarea filtrelor de polarizare deoarece întâlnim în imediata apropiere atât suprafețe de cer, cât și unele de apă, putând constata cu ușurință efectul filtrului asupra fiecăruia din cele două medii.

(De remarcat că va fi imposibil să obținem simultan efectul de lumină polarizată și asupra cerului și asupra apei, întrucât intensitatea polarizării se reglează prin rotirea filtrului, contând poziționarea lentilei sale frontale față de cea posterioară, care se înfiletează pe obiectiv. Ceea ce putem face este să ne hotărâm asupra cărei suprafețe ne dorim polarizarea maximă, sau să facem un compromis între cele două și să ne mulțumim cu un efect mai moderat).

Și cum am vizitat de curând un alt lac - cel din Chinteni, județul Cluj - revin cu noi imagini de test, înfățișând un ochi de apă înțesat cu păpuriș, fotografiat, pe rând, prin filtrul Hoya, apoi fără filtru, iar la urmă, prin JYC-ul no-name și ieftin:

Cât contează marca filtrului de polarizare: Hoya, JYC... sau ambele 12925229364_1df9b48bb1_z

Acum, câte ceva despre expunere, în fiecare din situații. Filtrul CPL Hoya este cel mai eficient, însă are în același timp nevoie de cea mai multă lumină. Păstrând f/11 și ISO 200 în toate cadrele, timpul de expunere necesar pentru a ține exponometrul pe 0 a fost de 1/125 cu Hoya-ul montat, 1/320 fără filtru de polarizare și 1/160 când am folosit JYC-ul.

(La testul precedent lăsasem aparatul în modul Program, să-și calculeze singur parametrii expunerii, astfel că a fost mai dificil a stabili dintr-o privire variația acestora; acum, am preferat să fotografiez în modul Manual, având eu grijă să aduc exponometrul pe 0 înainte de a trage fiecare cadru. Pentru a nu influența câmpul de profunzime, am păstrat aceeași diafragmă, f/11, și am jonglat doar cu timpul).

Însă de cele mai multe ori vom fi mai interesați a fotografia prin filtrul de polarizare suprafețe întinse de cer înnorat, acestea fiind cele care dau dramatism peisajelor, fie ele și lacustre. Așadar, se impunea să realizez unele cadre de test în care să prezint utilitatea filtrului și în această situație (realizasem trei cadre, însă ca urmare a schimbării bruște a condițiilor de lumină ultimul era radical diferit ca și colorit de primele două, astfel că am decis să mă opresc strict asupra acestora).

Puteți vedea mai jos peisajul de pe malul aceluiași lac, atenția fiind concentrată de data aceasta pe cerul brăzdat de nori pufoși:

Cât contează marca filtrului de polarizare: Hoya, JYC... sau ambele 12925537624_427373851d_z

Constatăm clar efectul benefic al folosirii filtrului CPL: dacă în prima imagine cerul are un aspect spălăcit, iar norii nu par să aibă marginile prea clar definite, lucrurile se schimbă radical la montarea (și rotirea în poziția corectă) a filtrului Hoya. Culorile devin mai vibrante, contrastul cunoaște o îmbunătățire generală, norii sunt mai bine definiți, iar aspectul imaginii este unul de ilustrată și nu de poză banală de vacanță, ca în prima situație... toate acestea, datorită aplicării efectului de lumină polarizată, ce a dus la eliminarea reflexiilor parazite.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum