In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nivela cu bulă de aer pentru patina de blitz - pentru când dorim să fotografiem panorame Empty Nivela cu bulă de aer pentru patina de blitz - pentru când dorim să fotografiem panorame

la data de Dum Mai 26, 2013 5:56 am
[justify]De multe ori, a realiza o imagine în formatul 3:2, standard pe DSLR-uri, este prea restrictiv, în special în cazul peisajelor: am dori să vedem mai mult, să ne plimbăm cu privirea asupra întregii scene, așa cum am face-o și dacă am contempla respectiva deschidere spre natură (sau, de ce nu, spre mediul construit) cu ochiul liber.

De exemplu, am realizat această imagine panoramică înfățișând centrul Clujului văzut de pe Dealul Cetățuii fotografiind 10 cadre de pe trepied, iar apoi asamblându-le cu grijă în Photoshop:

Nivela cu bulă de aer pentru patina de blitz - pentru când dorim să fotografiem panorame 90317630

(pentru a o vedea la rezoluția la care a fost realizată, accesați link-ul http://www.panoramio.com/photo/90317630 , iar de acolo deschideți, cu un clic pe imagine, fereastra Photo Explorer).

O problemă în astfel de situații este că am dori să fotografiem cu aparatul perfect orizontal, însă mișcarea capului trepiedului în pozițiile succesiv necesare realizării cadrelor noastre ar determina schimbarea unghiului aparatului. Iar dacă o imagine singulară poate fi îndreptată destul de ușor în Adobe Camera Raw, în cazul seriei de imagini de care avem nevoie pentru a asambla o panoramă, lucrurile se complică, întrucât orice tăiere a marginilor scenei fotografiate va face îmbinarea mult mai dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

Pentru a rezolva această deficiență, mi-am achiziționat o nivelă cu bulă de aer pentru patina de blitz (similară cu aceasta, din oferta F64 ). Grație acesteia, îmi pot plasa aparatul perfect orizontal (sau vertical, după caz).

De la un punct, devine chiar distractiv să verifici orizontalitatea pieselor de mobilier din locuință sau a băncilor din parcuri - constatând câte nu au fost așezate "la poloboc". Grație nivelei pentru patina de blitz, vom putea însă să ne așezăm aparatul în mod optim. Chiar dacă nu folosim un trepied și fotografiem din mână, dacă comutăm în modul Live View, tot ne vom putea servi de nivelă.

Nivela cu bulă de aer pentru patina de blitz - pentru când dorim să fotografiem panorame 89891155

Această din urmă panoramă am realizat-o fotografiind din mână.
(Imaginea la rezoluție maximă, pe http://www.panoramio.com/photo/89891155 )

Nivela pentru patina de blitz:
Nivela cu bulă de aer pentru patina de blitz - pentru când dorim să fotografiem panorame 11854_3
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum